December is ieder jaar de maand waarin je de mogelijkheid hebt om van zorgverzekering te wisselen. Ook wij nemen onze zorgverzekering ieder jaar kritisch onder de loep. Niet alleen om te kijken welke kosten we kunnen besparen, maar ook om te zien of het zorgpakket nog wel aansluit bij onze behoeften. In dit artikel geef ik je graag wat tips om dit handig aan te pakken.

Welke zorg heb je nodig?

In een jaar kan een hoop veranderen en het is daarom raadzaam om goed te kijken welke zorg je in het komende jaar verwacht. Zo schreef ik een paar jaar geleden al eens over de vraag ‘Zeg schat, hebben we kraamhulp nodig volgend jaar?’ (dat was in de tijd dat ik nog twijfelde) Ieder jaar kijken we in november wat er nodig is en of onze huidige verzekering dat nog dekt.

Veranderingen waar je rekening mee kunt houden zijn bijvoorbeeld dat je verwacht om meer tandartskosten te maken, je een nieuwe bril nodig hebt of wanneer je een traject in de (alternatieve) gezondheidszorg verwacht. Houd er wel rekening mee dat niet alle verzekeraars je meteen accepteren voor de aanvullende verzekering. Bij een tandartsverzekering kan het zijn dat jouw tandarts een verklaring moet afgeven dat er in een bepaalde periode geen grote kosten verwacht worden.

Wat zijn de voorwaarden van je huidige verzekering?

Je hebt inmiddels de nieuwe voorwaarden van jouw huidige verzekeraar ontvangen. Neem deze goed door om te kijken wat er in het komende jaar verandert. Zo ontdekte ik zelf onlangs dat ik in 2019 een chronische machtiging krijg voor mijn fysiotherapiebehandelingen in verband met de fibromyalgie. Dit is niet ieder jaar zo, waardoor het kan zijn dat je in het ene jaar minder vergoed krijgt dan in het andere jaar. Dit soort wijzigingen kunnen ook andersom zijn, waardoor het loont om te kijken naar een pakket dat goed bij jouw zorgvraag past.

Welk eigen risico kies je?

Het verplichte eigen risico is in 2019 €385,-. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen naar een vrijwillig eigen risico in ruil voor premiekorting. Hier zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo is het alleen raadzaam om een hoger eigen risico te nemen, als je het bedrag achter de hand hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen risico hebt van €785,- en je hebt een behandeling gehad die €700,- kost, moet je deze in één keer betalen. Als je regelmatig medicijnen gebruikt of het ziekenhuis bezoekt is het niet aan te raden om jouw eigen risico te verhogen.

Eigen risico zorgverzekering vergelijken bregblogt.nl shutterstock

Hoe zit het met…

Hieronder zal ik een aantal situaties uitlichten, waarbij het handig is om te weten hoe de zorgverzekering hiermee omgaat.

Psychologische hulp

Sinds 2014 wordt psychologische hulp vergoed vanuit de basisverzekering. In de tijd van mijn burn-out in 2012 was dit niet het geval en heb ik een groot deel van mijn behandelingen zelf betaald. Het is fijn dat dit nu beter geregeld is, maar let op! De behandelingen worden verrekend met jouw eigen risico. Dit betekent dat je maximaal €385,- zelf bijdraagt aan jouw behandelingen. De vergoeding geldt ook alleen als er een verwijsbrief is van de huisarts, het is daarom raadzaam om altijd eerst naar je huisarts te gaan. Vaak kun je daar ook terecht bij de praktijkondersteuner of psycholoog, die er zijn voor lichte psychische problemen. Deze kosten worden gedekt door de basisverzekering en worden niet verrekend met jouw eigen risico.
Wanneer de huisarts je doorverwijst naar een GGZ-instelling is de regeling met het eigen risico wel van kracht. Dit is vaak aan de orde bij middel tot ernstige psychische problemen.

Fysiotherapie

Voor mijn fibromyalgie heb ik twee keer per week een sessie bij de fysiotherapeut. Hiervoor geldt een chronische machtiging, wat inhoudt dat de basisverzekering dit vergoedt vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je in dit geval zelf, maar omdat dit in mijn geval onder de dekking van de aanvullende zorgverzekering valt, vangt de verzekering dit op.
Jij kent jouw lichaam het beste en je weet dus ook of je verwacht dat je fysiotherapie nodig hebt in het volgende jaar. Sport je veel en heb je ook regelmatig blessures? Of heb je een zwakke rug, knie of arm? Dan is het zeker de moeite waard om de zorgverzekeringen te vergelijken en te kijken hoeveel behandelingen je verwacht in het komende jaar. Een losse behandeling bij de fysiotherapeut kost gemiddeld €30,-, dus het loont zich om te kijken wat voor jou het voordeligste is.

Zwangerschap

Ben je van plan om volgend jaar zwanger te worden of ga je bevallen? Er is best wat zorg rondom een zwangerschap nodig. Denk aan de verloskundige, kraamzorg en een ziekenhuisbevalling. Een aantal dingen, zoals de bezoeken aan de verloskundige en kraamzorg, zijn gedekt in de basisverzekering. Aanvullende onderzoeken, zoals de NIPT, een poliklinische bevalling zonder medische indicatie en een verblijf in een kraamhotel op eigen verzoek worden niet gedekt door de verzekering of er geldt een eigen bijdrage voor. Houd hier dus altijd rekening mee in het bepalen van jouw zorgverzekering én in jouw bevallingsplan.

Zorgverzekering vergelijken brillen en lenzen bregblogt.nl Shutterstock

Brillen en lenzen

Vroeger (hoor oma praten!) waren de vergoedingen voor brillen en lenzen nog interessant. Ik kan me een verzekering herinneren, waarbij ik elke twee jaar een vergoeding kreeg van €235,-. Hiervoor kon ik dan twee brillen uitkiezen. Inmiddels zijn die vergoedingen een stuk lager en is het de vraag of je dit nog moet opnemen in je aanvullende verzekering. Vaak betaal je meer premie, dan dat je vergoed krijgt en dan is het voordeliger als je zelf ieder jaar een nieuwe bril koopt.

Vergelijken van zorgverzekeringen

Zodra je helder hebt wat jouw zorgwensen zijn en hoe jouw huidige verzekering daarbij past, kun je gaan vergelijken met andere verzekeringen. Op de website van de Consumentenbond vind je een uitgebreide zorgvergelijker die je daarbij helpt. Je kunt hierin al jouw wensen ingeven, waarna je een overzicht krijgt van de verzekeringen die het beste bij jouw situatie passen.
In het overzicht kun je de details bekijken, zodat je precies weet hoe de premies zijn opgebouwd. De keuze voor een zorgverzekering is heel persoonlijk en vergt wel wat tijd. Zorg dat je goed voor ogen hebt wat jij (en je gezin) nodig hebt, zodat je een goede keuze kunt maken.

Heb jij een nieuwe zorgverzekering afgesloten voor het nieuwe jaar? Of blijf je bij jouw huidige verzekeraar?

Credits afbeeldingen: Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.