‘Doe het licht even uit lieverd!’ Als ik een euro krijg voor iedere keer dat ik dit zeg tegen onze kleuter, zou ik nu een leuke spaarpot hebben. Het wil ook weleens wat minder vriendelijk uit mijn mond rollen en dan schalt er een ‘LICHT UIT!!’ door het huis. Hoe relaxed zou het zijn als ik niet meer hoef te roepen, maar als ik met één druk op de knop alle verlichting kan regelen…

Licht uit, het is een routine

Licht uitdoen als ik een kamer verlaat zit bij mij echt in mijn systeem. (Dankjewel mama! ?) Ik voel het vrijwel direct als ik vergeet om ergens een lamp uit te doen, omdat de handeling zó in mijn routine zit. Andersom gebeurt het dan ook vaker dat ik licht uit wil doen, terwijl het helemaal niet aan stond. Een mooi voorbeeld daarvan is uit de babytijd van Laurens. Ik sloop ‘s avonds altijd even de babykamer in, om bij hem te kijken. Die bewuste avond was ik blijkbaar in de veronderstelling dat het licht aan was, dus toen ik de kamer uit liep, drukte ik op de lichtknop. Etienne keek me vanuit de slaapkamer met grote ogen aan en riep: ‘Wat doe je?!’ Ik snapte niet waarom hij zo deed. Tien seconden later begon Laurens heel hard te huilen. Wat bleek? Ik had de lamp aan het plafond aangezet, dus hij schrok wakker van zoveel licht in één keer. ? Je snapt wel dat ik sindsdien altijd goed oplet met wat ik doe voor ik zijn kamer uit sluip…

Eenvoudig je verlichting bedienen

Mijn vader was dol op gadgets en handige snufjes voor in huis. Hij zorgde er dus ook voor dat alle lampen in de woonkamer bediend werden met een afstandsbediening. Oké, dit had er ook een beetje mee te maken dat hij lui was. Toch is het wel echt heel handig. Je stelt alles in en dan kun je vanaf de bank je verlichting regelen. Mijn moeder heeft een aantal groepen met verlichting, zodat je kunt kiezen welke lampen je aan wilt doen. Heel handig!

Licht uit! Over verlichting in huis Shutterstock bregblogt.nl

Hoe pak je dat aan?

Je kunt je verlichting aan elkaar koppelen met een speciaal systeem. Je bestelt een pakket met verschillende schakelaars en stopcontacten, die je installeert in je huis. Vervolgens kun je jouw verlichting bedienen via de app op je telefoon of tablet. Sinds dit jaar is ook Google Home verkrijgbaar in Nederland. Met dit handige apparaat kun je alle gekoppelde producten bedienen met je stem. Dus dan zit je op de bank en zeg je: ‘Hey Google, doe het licht aan!’ en dan gaat je licht aan. Daarna kun je nog zeggen: ‘Zet Homeland aan op Netflix’ en je hoeft helemaal nergens meer naartoe!

Praktisch en besparend

Zo’n systeem is niet alleen heel praktisch, je bespaart er ook mee op je energiekosten. Als ik naar mezelf kijk, ben ik soms echt wel te lui om het licht in de keuken uit te doen als het ‘s ochtends allang niet meer donker is. Zo zijn er ongetwijfeld nog tal van voorbeelden waarin je een lamp langer laat branden dan eigenlijk nodig is. Met een geautomatiseerd systeem kun je alles zo uitzetten. Het enige waar je wel op moet letten is dat je überhaupt nog genoeg beweegt. Want die luxe van de automatisering is hartstikke handig en fijn, je wordt er ook wel een tikkeltje lui van denk ik. Voorlopig blijf ik dus gewoon zelf lampen aan en uit doen en roep ik af en toe op mijn allerliefst: ‘LICHT UIT!’

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.