Trouwen is een dure hobby, tenzij je op maandagochtend gratis trouwt op het gemeentehuis en verder niets doet om het te vieren. Tussen de gratis optie en een one million dollar wedding zitten gelukkig nog een heleboel opties. Ik vertel je meer over sparen en budgetteren voor je bruiloft en deel ook onze eigen ervaringen met je.

Hoera, verloofd! Sparen maar!

Je weet (meestal) niet wanneer het aanzoek komt, dus niet alle aanstaande bruidsparen hebben bij de verloving al een spaarpot klaarstaan. Ikzelf, niet echt een held in sparen, had dit wel. Ja, dat vind ik zelf ook bewonderenswaardig. 😉 Jaren geleden heb ik een aantal jaren een spaarplan gehad bij de bank. Toen dit bedrag uitgekeerd werd, was ik al met Etienne samen. Ik heb toen gezegd: ‘Dit bedrag raak ik niet aan, het is mijn spaarpot voor onze bruiloft!’ Dat een aanzoek daarna nog zo’n vijf jaar op zich liet wachten mocht de pret niet drukken. Ik heb het geld keurig bewaard en dat komt nu goed van pas! Etienne heeft hetzelfde bedrag apart gezet en daardoor hadden we meteen een mooie spaarpot voor ons huwelijk.

Hoe bepaal je jouw budget voor de bruiloft?

Stel dat je nog niet hebt gespaard, dan is het handig om op een rijtje te zetten wat jullie bruiloft (ongeveer) gaat kosten, zodat je weet hoeveel je bij elkaar moet sparen. Ik moet zeggen dat ik wel wist dat het niet goedkoop zou zijn, maar dat het totale kostenplaatje toch wel even schrikken was. Natuurlijk heb je hier zelf invloed op, want het hangt volledig van jouw wensen wat jouw bruiloft gaat kosten. Ik hou gewoon van veel en lekker eten en daar hebben we dan ook niet op bezuinigd voor onze bruiloft.
De eerste stap is om te bepalen hoeveel gasten je wilt uitnodigen. Welke gasten zijn daggasten en welke behoren tot de avondgasten? Waarom dit belangrijk is? Heel plat gezegd: een daggast kost gemiddeld €100,-, een avondgast rond de 40-50 euro. Het is niet echt romantisch om je gasten in geld uit te drukken, maar het geeft je wel zicht op de kosten.

Als je jouw gastenlijst rond hebt, kun je offertes opvragen. Bijvoorbeeld bij een feestlocatie, een DJ of band, de bloemist en eventueel een cateraar. Door de verschillende prijzen te vergelijken krijg je een goed beeld van wat jouw bruiloft gaat kosten.

Op welke kosten kun je besparen?

De keuze van de dag en maand kan een flink verschil in kosten opleveren. Elke gemeente hanteert prijzen voor het voltrekken van een huwelijk. Het tijdstip en de dag spelen hierin een grote rol. Zo is een huwelijk op een doordeweekse dag een stuk goedkoper dan wanneer de ambtenaar op zaterdagmiddag om 15.00 uur op een bijzondere trouwlocatie mag verschijnen. Ook kan het zijn dat een feest in november voordeliger uitpakt dan een feest in mei of juni.
Het vergelijken van verschillende offertes kan je daarom aardig wat besparing opleveren. Mijn ervaring is dat als er ‘bruiloft’ aan een product of dienst gekoppeld is, het meteen ook een stuk duurder is. Denk aan een trouwauto, die kun je natuurlijk huren bij een gespecialiseerd bedrijf. Maar misschien heeft iemand in jullie omgeving wel en gave auto die je op die dag mag lenen? En heb je speciale trouwschoenen nodig of kun je ook een paar mooie pumps kopen die je ook na je bruiloft nog kunt dragen? Misschien heb je een vriendin die kapster is of een vriendin die handig is met make-up? Vraag ze zeker om je te helpen! Het zijn slechts een paar voorbeelden en afhankelijk van jouw wensen en plannen kun je zeker besparen op verschillende kosten.

Handig boek vol financiële tips!

Wat zijn de opties als je boven budget uitkomt?

Nu kan het ondanks jouw zorgvuldige planning toch gebeuren dat je boven je budget uitkomt. Sterker nog: dit gebeurt vaker wel dan niet. Er zijn altijd wel onvoorziene kosten of misschien heb je een bepaald onderdeel te laag gebudgetteerd. Stel dat je boven je budget uitkomt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je budget alsnog bij elkaar te krijgen.

Sparen of lenen van familie

Als eerste kun je berekenen hoeveel tijd je nog hebt tot de bruiloft. als je het benodigde bedrag door deze maanden deelt, weet je wat je per maand nog moet sparen. als je een concreet doel hebt, gaat het sparen vaak een stuk makkelijker. Of wellicht kun je een bedrag lenen van familie. Hiervoor is het wel raadzaam om goede afspraken te maken over de terugbetaling.

Persoonlijke lening

Een laatste optie, voor als sparen of lenen bij familie niet lukt, is een persoonlijke lening. Hierbij leen je het bedrag van een kredietinstantie. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit niet gratis is: je bent altijd rente verschuldigd bovenop het bedrag dat je leent. Geld lenen voor je bruiloft is wat mij betreft dus echt de allerlaatste optie als het je niet lukt om het geld zelf te sparen en je toch graag binnen een bepaalde termijn wilt trouwen. Als je kiest voor een lening is het altijd belangrijk om goed te letten op de hoogte van de rente. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd waarbinnen je het bedrag aflost, zodat je niet onbeperkt aan het geld kunt komen (en dus niet aan aflossen toekomt).

Mijn tips voor een onvergetelijke bruiloft

Onze bruiloft is nu, zes maanden van tevoren, in grote lijnen gepland. We zijn nu vooral bezig met de invulling van de details, de aankleding en de persoonlijke touch. Ik ben blij dat we een mooie locatie hebben gevonden, waar alles voor ons geregeld wordt. We mogen er zelfs blijven overnachten, als cadeau van de eigenaars! Voor zo’n volledig verzorgde dag geldt wel een bijbehorend prijskaartje. Wij waren het er al gauw over eens dat dit het meer dan waard is voor ons. De tip die ik je hierin wil geven is dus ook: bedenk goed waarom en waarop je wilt besparen. Het zou zonde zijn als je bijvoorbeeld de hapjes in de avond schrapt vanwege de kosten en dat je gasten daardoor met rammelende magen op de dansvloer staan. Of als je ervoor kiest om een eenvoudig menu te nemen, dat je eigenlijk niet helemaal lekker vindt, omdat het goedkoper is. Natuurlijk is dit persoonlijk en afhankelijk van je budget, maar denk vooral aan wat jullie als bruidspaar belangrijk vinden. Dan kun je altijd een programma samenstellen dat perfect bij jullie past. Het moet natuurlijk een onvergetelijke dag worden waarop jullie in het middelpunt staan. En of je dit nou thuis in je eigen achtertuin doet of op een sprookjeskasteel maakt dan niet uit.

Zoek je nog inspiratie voor jouw grote dag? Lees dan zeker ook even de ervaringsverhalen van andere bruiden:

  • De bruiloft van Merel: pech, een verdwaalde oom en te gast op je eigen bruiloft
  • De bruiloft van Andrea: trouwen in Maastricht, regen en zingende gasten
  • De last minute bruiloft van Natasja
  • De Harry Potter bruiloft van Joyce en Maartje
  • De DIY bruiloft van Jeanine
  • Laura trouwde in de indoorspeeltuin

De foto in dit artikel en de uitgelichte afbeelding komen van Shutterstock.

Sparen voor je bruiloft + handige tips bregblogt.nl
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.