Op mijn zolderkamer annex kantoor zitten de ramen in een dakkapel. Jarenlang hing er geen raambekleding voor, maar sinds ik boven werk hangt er een gordijn. Het is een tikkeltje te lang daar komt mijn moeder binnenkort korte metten mee maken. Maar het is ook nog niet helemaal hoe ik de raambekleding graag voor me zie. Dus ging ik als een ware Sherlock Holmes op onderzoek in de wondere wereld van raamdecoratie!

Tips om de perfecte raamdecoratie voor je dakkapel te vinden

Raamdecoratie is vaak een van de laatste stappen in het stylen van je interieur. Logisch ook, want je wil je raamdecoratie qua kleur natuurlijk wel afstemmen op de kleuren in de rest van je interieur. Voor standaardramen is het makkelijk, dan zijn eigenlijk alle type raamdecoraties mogelijk. Maar met de dakkapel ligt het toch een tikkeltje anders. Gelukkig is er nog geen man overboord, wel vergt het even iets extra aandacht.

In welke ruimte is de dakkapel?

Om helder te krijgen welke raamdecoratie geschikt is voor mijn dakkapel, stelde ik mijzelf een aantal vragen. Wat voor type ruimte wil ik voorzien van nieuwe raamdecoratie? Met wat voor type ramen heb ik te maken ├ęn hoe vaak gebruik ik de ramen? Food for thought…

Ok├ę, eerst naar de ruimte. In een kantoor wil je het bijvoorbeeld heerlijk licht houden en kies je voor een semi-transparante stof terwijl je het in de slaapkamer misschien zo donker mogelijk wil hebben. Dan kies je voor een verduisterende stof of een extra verduisterende voering. Ik vind licht heel belangrijk op mijn kantoor, omdat ik er ook vaak foto’s maak van boeken en andere producten die terugkomen op mijn blog. In de avonduren wil ik niet zo ‘in de kijker’ zitten, dus dan is een gordijn of jaloezie wel weer erg handig.

Welke ramen zitten er in de dakkapel?

De dakkapellen van tegenwoordig hebben vaak een mix van standaard ramen en draai-kiepramen. Wanneer je raamdecoratie zoekt voor een draai-kiepraam stel je jezelf de vraag:

  • Gebruik ik het raam vaak en vind ik het vervelend om de raamdecoratie regelmatig op te moeten trekken om het raam te gebruiken?
  • Gebruik ik het raam amper en vind ik het niet vervelend om de raamdecoratie regelmatig op te moeten trekken om het raam te gebruiken?

In mijn geval gaat het om drie ramen, waarvan er twee open kunnen. Het zijn draai-kiepramen die ook helemaal open kunnen. Dat laatste gebeurt sowieso regelmatig als ik de waterbak van de droger leeggooi. ­čśë

Gebruik je het draai-kiepraam regelmatig? Dan is het handig om raamdecoratie te kiezen die perfect meebeweegt op het raam. Je wil natuurlijk niet dat je raamdecoratie gaat klapperen of erger: je raam blokkeert en je hem niet meer kunt gebruiken. Top down bottom up pliss├ęgordijnen zijn de beste optie voor draai-kiepramen. Deze worden ingespannen op het raam en bewegen perfect met het raam mee.

Pliss├ęgordijnen dakkapel bregblogt.nl

Een top down bottom up pliss├ęgordijn kun je aan de boven- en onderkant bedienen waardoor je banen maakt op het raam. Precies op de hoogte waar jij het wil, zodat je optimale privacy en lichtinval hebt. Een groot voordeel aan een plisse gordijn is dat ze isolerend werken en dus de ruimte heerlijk op temperatuur houden, in de zomer ├ęn winter.

Raamdecoratie voor je dakkapel bregblogt.nl

Als je jouw draai-kiepraam weinig gebruikt is bijna elk type raamdecoratie geschikt. Je kunt in de meeste gevallen de raamdecoratie helemaal optrekken en zo nog je raam gebruiken. Let hierbij wel op de plaatsing van de bovenbak (bevestiging) en pakkethoogte (bij jaloezie├źn). Kies je voor houten jaloezie├źn, dan heb je te maken met de pakkethoogte wanneer je deze helemaal optrekt, houd daar dan rekening mee.

Inspiratie

Tot slot ben ik op Pinterest gaan neuzen voor nog meer inspiratie. Welke raambekleding is er allemaal voor een dakkapel?

Meer weten over raamdecoratie?

Heb je naar aanleiding van dit artikel t├│ch nog vragen over je raamdecoratie? Neem dan eens een kijkje bij Veneta.com. Ze weten dat het uitkiezen van raamdecoratie soms echt lastig kan zijn, daarom kun je bij hen gratis en vrijblijvend een adviesafspraak inplannen waarbij de adviseur je voorziet van ├ęcht advies.

Ik ben er nog niet uit wat ik nu ga doen met de dakkapel. Waarschijnlijk krijgen we volgend jaar rolluiken, waardoor het huidige gordijn al genoeg is. Maar, je kent mij: ik kan zomaar van gedachten veranderen en besluiten dat ik toch van die leuke houten jaloezie├źn op zolder wil. Time will tell, jullie horen het vanzelf!

Raambekleding voor je dakkapel bregblogt.nl

Heb jij een dakkapel in huis? Welke raamdecoratie heb jij ervoor gebruikt?

Berichten met een * in de titel bevatten commerci├źle content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.