In de herfstvakantie maakte ik voor het eerst een lange treinreis met Laurens. Voorheen gingen we weleens naar Sittard of Heerlen, een treinreisje van 15 tot 25 minuten. Dit keer was het andere koek, we reisden 2,5 uur! In dit artikel vertel ik je hoe het ging en welke tips ik heb om de treinreis tot een waar feest te maken!

Een beetje voorpret is het halve werk

Onze treinreis bracht ons naar Dordrecht, waar mijn moeder woont. Laurens is gek op zijn oma, dus hij was heel enthousiast toen ik vertelde dat we samen bij haar gingen logeren. Treinen zijn favoriet bij Laurens, dus dit maakte de voorpret al compleet. Hij verheugde zich er ontzettend op!

Goedkoop in de trein met kinderen

Ik speurde ondertussen verschillende websites af voor kaartjes. Ik reis graag goedkoop met de trein en gelukkig zijn daar tegenwoordig veel opties voor. Toen ik mijn kaartjes in de pocket had, ging ik op onderzoek uit voor Laurens. Nu hij 4 jaar is, kan hij niet meer gratis mee. Dacht ik! Voor kinderen heeft NS namelijk twee mogelijkheden. De bekendste is de Railrunner, het treinkaartje waarmee kinderen van 4 t/m 11 jaar voor €2,50 met de trein mogen reizen. De tweede – en minder bekende – optie is het Kids Vrij Abonnement. Met dit abonnement reist jouw kind gratis met je mee.
Ik dacht het abonnement ‘even’ af te sluiten, maar al gauw bleek dat ik er een persoonlijke Ov-chipkaart op Laurens zijn naam voor nodig had. Hij heeft vooralsnog alleen een anonieme kaart, dus voor deze treinreis heb ik een Railrunner gekocht. Voor de volgende treinreizen zorg ik dat hij zijn eigen Ov-chipkaart met Kids Vrij Abonnement heeft, dat scheelt toch mooi €2,50 per ritje!

Treinreismet je kind bregblogt.nl

Entertainment voor onderweg

Tweeënhalf uur is voor een kleuter echt een eeuwigheid. Dus ik stapte goed voorbereid de trein in, om verveling tot een minimum te beperken. En met succes! Ik kocht een leuk doe-boek en een setje stiften bij de Action. Hier heeft hij echt een hele tijd mee gespeeld. Kleuren, verhaaltjes lezen en plaatjes kijken hielden ons zeker tot Eindhoven zoet. Daarna speelde hij hele rollenspellen met zijn knuffels en keken ze samen naar buiten. In het laatste uur van onze treinreis vermaakte hij zich vooral met koekjes en mandarijnen eten en naar buiten kijken.

Dit vind je misschien ook interessant: Uit eten met je kind: feest of fiasco?

Let it goooooo

Ik vind het zelf best irritant als er kinderen in de trein zitten die heel hard praten, gillen of op een andere manier nogal aanwezig zijn. Ik heb Laurens uitgelegd dat we niet de enige waren in de trein en dat hij dus zijn ‘binnenstem’ moest gebruiken. Dit bleek meestal wel te werken, af en toe heb ik nog even mijn ‘moeder-blik’ op hem los moeten laten, maar eigenlijk had hij al vrij gauw door dat hard praten niet zo’n strak plan was. Voor mezelf besloot ik om niet om elke scheet ‘ssst’ te zeggen, omdat ik ook wel snap dat dit juist een averechts effect heeft. ‘Let it goooo’ is dus een goede mantra, want hoe relaxter je zelf bent, hoe relaxter je kind is. (Dit geldt voor mij en biedt geen garanties voor alle kinderen ?) Overigens heeft hij op de terugweg de hele coupé aan het lachen gekregen met zijn fantasieverhalen, waarin de moeder van zijn knuffels ervandoor was gegaan met een andere ‘meneer’. Waar hij dat vandaan heeft? Schiet mij maar lek…

Maak er een feestje van

We hebben echt een feestje van de treinreis gemaakt. Ik had lekkere koekjes, appelsap en fruit meegenomen. We deden spelletjes als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en noemden van alles op dat we buiten zagen. Laurens stelde zes miljard vragen en ik beantwoordde ze allemaal. Ik merkte aan alles dat hij het een heel leuk uitstapje vond en dat zorgde ervoor dat we allebei relaxed waren.

Een lange treinreis met je kind: do or don’t?

Je hebt het al kunnen lezen, ik ben zelf enthousiast over deze ervaring! Natuurlijk kan het de volgende keer weer anders zijn, maar nu ik twee keer tweeënhalf uur heb getreind met mijn kleuter kan ik wel concluderen dat het voor ons prima te doen is. Zolang je zelf niet teveel verwachtingen hebt (mijn laptop brandde in mijn rugzak, maar ik wist dat werken een utopie was op dat moment) en een uitstapje maakt van de treinreis zelf, komt het helemaal goed!

Reis jij vaker met de trein met jouw kind(eren)?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.