We hebben het allemaal weleens meegemaakt: Je fietst je een slag in de rondte, met regen die in je gezicht zwiept en een flinke tegenwind. In je linkerooghoek duikt iets op. Een vrouw van een jaar of 60 fietst ontspannen voorbij. Met een rechte rug en een lichte triomfantelijke trek om haar mond. Zodra je haar spot weet je het: dat is er zo eentje. Zodra ze voorbij is check je de bagagedrager en wat blijkt? Je had gelijk: het is een e-bike rijder. Een tikkeltje jaloers trap je dapper verder. Want een e-bike, daar begin je echt niet aan! Die zijn toch voor oude mensen?

Zelf op pad met een e-bike

Ik zei het al, meestal ben ik stikjaloers op zo’n snelheidsduivel die me op een e-bike voorbij zoeft. Want hoe relaxed is dat, een beetje trappen en verder lekker geduwd worden door een motortje? Dankzij Stella Fietsen mocht ik zelf gaan uittesten of het echt zo relaxed is om op een e-bike te fietsen!

We meldden ons bij de winkel van Stella Fietsen in Nuth en kregen twee mooie fietsen tot onze beschikking. We besloten om de Limburgse Heuvels te trotseren. Ik was Laurens zijn helm vergeten (vergeef me), dus ik besloot om rustig aan te doen. Etienne ‘Verstappen’ heeft daarentegen goed kunnen testen wat zo’n e-bike allemaal kan, waar ik nog steeds niet zo blij mee ben. Laten we zeggen dat ik wat kramp in mijn handen en armen had van het remmen…

Stella e-bikes testen bregblogt.nl

Los van het spannende vond ik het heel tof om te ervaren wat een e-bike nou precies doet. Het is te vergelijken als rijden in de auto met de cruise control aan. Als je dan een stukje omhoog rijdt, voel je de auto vanzelf wat gas bijgeven. Dat doet een e-bike ook als je hem in de automatische ondersteuning & versnelling zet. Een soort Herbie op 2 wielen vond ik het, ik kreeg ook de neiging om de fiets een naam te geven.

Laurens zat bij mij achterop en hij vond het fantastisch. ‘Kom mama, nog wat harder die berg op!’ klonk regelmatig vanachter mijn rug. We maakten een rondje in de omgeving van Nuth, ik denk dat we ongeveer 25 kilometer gefietst hebben. We stopten af en toe even om te genieten van de omgeving en om even uit te rusten.

Stella e-bike display bregblogt.nl

Een e-bike is heel duur toch?

Stella Fietsen heeft een ruim aanbod in e-bikes in verschillende prijsklassen. Zo zijn er al elektrische damesfietsen vanaf €1000,-. Dat is een flink bedrag, maar als je bedenkt dat een goede ‘gewone’ fiets ook al gauw zes à zevenhonderd euro kost, is de stap naar een e-bike weer niet zo groot.

Om antwoord te geven op mijn vraag of een e-bike alleen voor oude mensen is: Ik denk zelf dat het heel handig is als je om fysieke redenen anders helemaal niet kunt fietsen. Of als je voor je werk elke dag een aantal (Limburgse) heuvels op en af moet fietsen. Ik red het zelf nog prima met mijn 7-versnellingenfiets, maar ik kan me heel goed voorstellen dat ik op een dag ook zwicht voor een e-bike, omdat je er een stuk verder mee kunt komen in dezelfde tijd. Voor mijn eigen gemoedsrust zou ik dan wel zelf ook een kekke helm opzetten, ook al is het niet charmant. Ik voelde me af en toe best kwetsbaar en je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt als je met 25 kilometer per uur op een fiets rijdt. En ik beloof dat ik dan nooit triomfantelijk grijnzend voorbij ploeterende fietsers zal scheuren.

Heb jij een e-bike of heb je er weleens op gereden? Wat is jouw ervaring?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Chris Schuur Antwoord

    Ik ben man, 84 jaar.
    Ik heb geen behoefte aan een e-bike.
    I.v.m op- en afstappen fiets al enkele jaren op een damesfiets.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.