Tijdens de start van de Kinderboekenweek lanceerde Pearle een nieuwe campagne om het belang van buitenspelen te benadrukken. Met het boekje ‘Buiten de Pixels‘ ontdekken kinderen wat er buiten allemaal te beleven is. Laurens en ik gingen met het boekje op pad en hadden een hele toffe middag samen!

Buiten de Pixels

In 2050 zal naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, zo blijkt uit onderzoek. Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Pearle heeft daarom een boekje uitgebracht, ‘Buiten de Pixels’ dat is geschreven door Marco Kunst en geïllustreerd door Anne Roos Kleiss. Het boekje is sinds 3 oktober gratis af te halen bij alle Pearle vestigingen in Nederland en het draagt bij aan het advies van Pearle om kinderen elke dag minimaal twee uur te laten buitenspelen. Daglicht is goed voor de ogen en verkleint de kans op bijziendheid. Wist jij dat je door veel beeldschermgebruik bijziend kunt worden?

Hoe zit het bij ons met buitenspelen?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik regelmatig makkelijk kies om Laurens een filmpje te laten kijken na school. Zelf kan ik dan nog wat werken, met hem mee chillen of alvast het eten voorbereiden. Deze campagne is voor mij daarom ook een eyeopener en een extra stok achter de deur om meer naar buiten te gaan. Overigens geldt dit wat mij betreft niet alleen voor Laurens, maar ook voor mijzelf tijdens een werkdag. Want er zijn dagen dat ik acht uur achter een beeldscherm doorbreng, om vervolgens ‘s avonds ook nog een rondje te bingewatchen. Dus hoppakee, boekje mee en op avontuur!

Samen op ontdekkingsreis in de buurt

Het boekje ‘Buiten de Pixels’ vertelt het verhaal van Finn die tijdens een potje gamen gehackt wordt. Hij krijgt de opdracht om ‘het oog’ te volgen, om de toegang tot zijn tablet en telefoon terug te krijgen. Via het oog krijgt hij een aantal opdrachten, die allemaal buiten uitgevoerd moeten worden.

Laurens en ik kruipen in de huid van Finn en nemen het boekje mee naar buiten. We wonen aan de rand van Maastricht en zijn dus binnen 5 minuten lekker in de natuur. Laurens stapt op zijn fiets en ik volg hem te voet.

Buiten de Pixels Pearle opdrachten bregblogt.nl

We beginnen met de eerste opdracht, waarbij je tussen het gras moet zoeken en in het boekje plakt wat je hebt gevonden. Laurens plukt een bloemetje en kijkt er vol bewondering naar.

Buiten de Pixels Pearle opdracht bloem bregblogt.nl

Hierna moet hij een reuzensprong maken en tekenen wat hij ziet. Hij ziet een blaadje en een tractor, die hij vol overgave tekent, later komt de boom van onderstaande foto er nog bij en zo gaan we verder door het boekje.

Buiten de Pixels Pearle opdracht teken wat je ziet bregblogt.nl

Terwijl we daar staan zo met de herfstzon op ons gezicht en de mooie heuvels op de achtergrond, zie ik de wereld weer eens door Laurens zijn ogen. Dat is iets waar ik nooit genoeg van krijg, want zijn wereld is zo groot en vol verwondering! Hij ziet vlinders, stelt honderd vragen over de omgeving en hij geniet echt.

Buitenspelen smaakt naar meer

We maken alle opdrachten in het boekje, waarna hij weer op zijn fietsje stapt. Op weg naar huis passeren we de grote speeltuin, waar het lekker druk is. De kinderen van de aangrenzende BSO spelen met kinderen uit de buurt. Laurens kijkt me aan met een grote grijns. ‘Mam, we kunnen best nog eventjes naar de speeltuin toch?’ ‘Zeker jochie!’ Hij stuift weg voor ik de laatste letter heb uitgesproken en ik zie hem meteen naar een groepje jongens toe rennen. Nog geen vijf minuten later gaan ze samen helemaal op in hun fantasiespel over inbrekers, politiemannen en andere wilde avonturen.
Ik ben op het gras gaan zitten naast een buurtgenoot en samen kijken we naar de rennende kinderen. Het doet me denken aan mijn eigen jeugd. Toen mobiele telefoons, laptops en Netflix nog niet bestonden. De jaren ’80 en ’90, waarin we uren buiten waren, hutten bouwden en verstoppertje speelden. Ik gun Laurens ook zulke avonturen en ik ben blij dat we door deze campagne weer even een duwtje in de rug hebben gekregen. Grote en kleine avonturen buiten de pixels: wij zijn klaar voor jullie!

Herken je mijn gewoonte? Of is buitenspelen bij jullie vaste prik, door weer en wind? Deel je tips en ervaringen zeker in de comments!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pearle.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.