Aardappelen? Breg, daar word je toch dik van? En ze zijn toch ook helemaal niet zo gezond? Ha! Dat had je gedacht! Ik ben persoonlijk hartstikke dol op aardappelen in alle mogelijke vormen. Van chips tot krieltjes, van een lekkere stamppot tot frietjes: I love it! Onlangs mocht ik op bezoek bij één van de aardappelkwekers van CêlaVíta en daar leerde ik een heleboel over aardappelen wat ik nog niet wist, ik deel het graag met je!

Van aardappelen word je dik, toch?

Laten we eens beginnen met de opmerking die ik regelmatig hoor. Van aardappelen word je dik. Tijdens Potatoday 2018 werd ik door Kroon op het Werk (waar ik ook altijd die lekkere Foodybox van krijg!) uitgenodigd in het Brabantse Erp. We begonnen de middag met meer informatie over de aardappel door een diëtist en een culinair historica. Door de inspirerende uitleg van diëtiste Marieke van de Pavert ontdekte ik dat de aardappel juist heel gezond is. Marieke vertelde: “Niemand wordt dik van aardappelen eten.” Ter vergelijking: een portie aardappelen bevat zelfs de helft minder calorieën dan pasta of rijst. En dan heeft de aardappel ook nog waanzinnige culinaire kwaliteiten. Koken, bakken, pureren, grillen, stoven, poffen of gratineren, hij houdt ervan. En die koolhydraten dan? Marieke: “Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers. Ons lichaam en hersenen kunnen niet zonder. Aardappelen zijn bovendien een bron van voedingsstoffen en bevatten Kalium en vitamine B6 en C.” En, wist je dat aardappelen ook glutenvrij zijn? Da’s toch mooi meegenomen hè?

Wist jij dit allemaal? Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik me niet echt bezig houd met welke producten wel of niet goed voor de lijn zijn, maar ik vind het toch een geruststellende gedachte dat de aardappel geen invloed heeft op mijn bikinibody. *kuch*

Aardappelen even celavita bregblogt.nl

Oerhollandse aardappel…of toch niet?

De aardappel is zo’n lekker Hollands ingrediënt. Wie kent het niet, het klassieke AVG’tje? Oftewel: aardappelen, vlees en groenten: de Hollandse pot! Maar wist je dat de aardappel van origine niet uit Nederland komt? De Spanjaarden brachten de aardappel naar ons land en dat bleek echt een groot succes! Tijdens Potatoday leerde ik van culinair historica Charlotte Kleyn het volgende: “Aardappelen werden al snel het belangrijkste voedingsmiddel bij de armere Nederlanders maar ook de hogere klasse kon op den duur niet meer zonder.”

Veelzijdige vriend, die aardappel!

Aardappelen zijn in mijn ogen onwijs veelzijdig. Zelf zet ik regelmatig een AVG’tje op het weekmenu. Maar ook voor een lekkere stamppot haal ik de piepers regelmatig uit de kast! Onderaan dit artikel deel ik hiervoor nog een lekker recept! Een ander favoriet aardappelgerecht is een ovenschotel, waarbij ik een bakplaat volgooi met groenten, aardappelen en wat gekruide worstjes. De smaken vermengen zich dan vanzelf en je krijgt echt een heerlijk bordje geluk!

Aardappelevent Celavita kroon op het Werk bregblogt.nl

Even over de aardappelen van CêlaVíta

CélaVîta rooit al meer dan vijftig jaar de lekkerste aardappelen uit de Hollandse zandgronden. Om je een eindje op weg te helpen heeft CélaVîta de aardappelen alvast geschild, gesneden en  voorgegaard. Dat scheelt veel tijd en doet niet af aan de voedingswaarde. En dat allemaal zónder conserveermiddelen! Ben je op zoek naar een snelle aardappelvariatie op je bord of wil je juist je gezin of vrienden eens lekker verwennen met een heerlijk gerecht, het assortiment van CélaVîta heeft voor elk wat wils. En ook niet onbelangrijk: alle CélaVîta aardappelen zitten vol smaak en behouden na bereiding hun lekkere bite.

Met de voetjes tussen de aardappelen

Tijdens het event in Erp werd ik een stuk wijzer over de aardappel. Ook kregen we een paar bijzondere soorten te zien, wat dacht je van deze roze beauties?

roze aardappel cela vita kroon op het werk bregblogt.nl

Middenin het aardappelveld was voor ons een prachtige tent neergezet, helemaal aangekleed in het aardappelthema. We werden verwend met verschillende gerechtjes, uiteraard bereid met CêlaVíta aardappeltjes!

krieltjes met tomatenchutney en humus celavita bregblogt.nl

Met een gevuld buikje, vol inspiratie en opgeladen door de frisse Brabantse buitenlucht, stapte ik aan het eind van de dag weer in de auto. Ik was ook nog verwend met een goodiebag met een aantal lekkere producten uit het assortiment van CêlaVíta, die hier in door familie Aardappeleter gretig zijn ontvangen!

Andijviestamppot met geitenkaas, tomaat en spekjes

Om in het thema te blijven deel ik graag één van mijn favoriete recepten met aardappel met je. Nu het stamppotseizoen weer aanbreekt staat deze regelmatig op tafel! Snel te bereiden en oh zo lekker!

Andijviestamppot met geitenkaas en tomaat

Eet jij graag aardappelen? En zo ja, wat is dan je favoriete recept? Deel het met me in de comments, ik kan altijd inspiratie gebruiken!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.