Je behamaat, het is voor de meeste vrouwen wel een ‘dingetje’. We zijn nou eenmaal geneigd om een heleboel op te hangen (pun intended) aan zo’n getal. Terwijl het allemaal maar relatief is, het is vooral belangrijk dat een beha goed zit en jou goede steun geeft. Ik was onlangs uitgenodigd bij Lingeriespeciaalzaak Esterella in Heerlen en daar leerde ik een heleboel over behamaten, modellen en het fabricageproces van lingerie! En: ik werd ook nog verwend met een prachtig nieuw setje!

Esterella Lingerie Heerlen bregblogt.nl

Over Esterella

Esterella is een lingeriespeciaalzaak die sinds 1970 bestaat. In de jaren ’70 waren de laatjes in de winkel gevuld met korsetten en kousen, tegenwoordig shop je er de mooiste lingerie van bekende merken als Prima Donna, Marie Jo en Simone Pérèle! Naast de fysieke winkel hebben ze ook een webshop, waar je 24 uur per dag, 7 dagen per week op je gemak kunt rondneuzen en shoppen. De webshop zit in hetzelfde pand als de winkel, waardoor je zeker bent van specialistisch advies en een persoonlijk contact.

Esterella Lingerie laatjes Heerlen bregblogt.nl

Mijn behamaat in gedachten versus mijn werkelijke behamaat

Sinds ik in 2003 een borstverkleining onderging, heb ik heel wat verschillende behamaten gedragen. Na de operatie begon ik met een schattig c-cupje. (Geloof me, als je van FF komt is C echt schattig!) In de loop der jaren veranderde mijn lichaam regelmatig. Zo had ik tijdens mijn zwangerschap zelfs een flinke G-cup en nadat ik weer ontzwangerd was slonken de dames naar een D/E cup. Die laatste maat droeg ik de afgelopen jaren meestal. Tot ik dus in het pashokje bij Esterella stond…

Hoe zit het nou met die behamaten?

Eigenaresse Ellen vertelt dat het belangrijk is om je behamaat regelmatig te laten meten, omdat je lichaam ook continu verandert. Het belangrijkste is de omvang. Want als je een beha draagt met een verkeerde omvang, doet de beha niet wat hij zou moeten doen: goede steun geven. Een te kleine omvang knelt en zit niet lekker, een omvang die te groot is geeft onvoldoende support.

Ik heb zelf al een aantal jaren omvang 70 en dat is niet echt een gangbare maat. Toch weet ik dat ik geen uitstapjes moet maken naar omvang 75, omdat ik daardoor pijn krijg aan mijn borsten, rug en nek. Naast de omvang heb je de cupmaat. Een grotere cupmaat geeft je al gauw het idee dat je Lolo Ferrari bent, maar dat hoeft dus helemaal niet. Wanneer je bijvoorbeeld brede borsten hebt, kom je al gauw bij een grotere cupmaat uit. Dit wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een grote borst hebt. Het kan natuurlijk wel, maar het hoeft niet.

Esterella lingerie webshop winkel Heerlen bregblogt.nl

Schrik dus niet als je cupmaat bij een meting groter uitvalt dan je al langere tijd denkt. Het belangrijkste is dat een beha goed zit en de maat is dan minder belangrijk. Vergelijk het met een mooi jurkje, dat koop je toch ook omdat het jouw figuur mooi uit laat komen en niet omdat je jezelf per se in een kleine maat wilt proppen vanwege de maat?

Oké, de eerste keer dat ik in een speciaalzaak kwam – ik droeg toen beha’s in maat 75D van de H&M – en de verkoopster dook meteen naar de onderkant van het rek (lees: afdeling grote maten), moest ik heus wel even slikken. Want ik bleek geen 75D te hebben, maar 70FF. Autsj. Dit was overigens voor mijn operatie, maar toch. Inmiddels past mijn buste veel beter bij mijn figuur en met een goede beha in de juiste maat wordt dit effect alleen maar groter.

Een snoepwinkel voor volwassenen

Ellen en ik wandelden door de winkel, waarbij ze me de collectie liet zien. De winkel is mooi ingericht en de verschillende setjes hangen bij elkaar op kleur. Zo kun je meteen gaan snuffelen bij de kleur van jouw keuze. Ellen koos voor mij een aantal beha’s uit, waarvan ze dacht dat het model mooi zou staan. Ik koos ook zelf nog een paar exemplaren en dook het pashokje in. Achterin de winkel vind je naast een aantal reguliere pashokjes ook een afgesloten pashokje. Dit wordt regelmatig gebruikt voor dames die wat meer privacy willen, bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe beha komen passen na een borstoperatie.

Esterella lingerie winkel collectie bregblogt.nl

Ik mocht dit keer ook gebruik maken van het ruime pashokje en de pret begon! Ik paste verschillende beha’s en merkte al gauw welk model me goed stond en welke minder. Zo was er een model van Prima Donna dat mijn figuur ontzettend goed uit liet komen, ik had ineens nog meer taille en een mooi gevormde buste. Een ander model van Prima Donna zorgde weer voor een minimaliserend effect, waardoor mijn meisjes goed ingesnoerd waren. Onder een topje stond het mooi, maar voor mijn gevoel was het iets té ingesnoerd. En zo paste ik in alle rust verder.

Zo’n lingeriewinkel is voor mij vergelijkbaar met een snoepwinkel. Zoveel keuze, mooie stoffen en materialen en goede service. Ik had alle tijd en ruimte om te kiezen en dat voelt, zeker bij zoiets als lingerie, heel erg prettig. Na een uitgebreide pas-sessie was het tijd om te kiezen…

Maatwerk met veel details

Tijdens het passen kletsten we honderduit en vertelde Ellen me meer over het productieproces van bijvoorbeeld Prima Donna. Alle onderdelen van de beha worden met de hand ontworpen en gemaakt en vervolgens gaat dat als een pakketje met losse onderdelen naar de fabriek. Daar wordt alles met de hand aan elkaar gezet. De productie van één beha neemt al gauw drie maanden in beslag, van ontwerp tot de beha uiteindelijk klaar is voor de verkoop. Ik had hier echt geen idee van en ik snap nu ook beter waarom je voor mooie lingerie meer betaalt dan voor een setje uit een budgetketen. Daarnaast is een beha van bijvoorbeeld Prima Donna heel duurzaam, omdat met stevige en goede stoffen gewerkt wordt. Je doet er dus langer mee dan met een exemplaar dat uit minder stevige stoffen gemaakt is. Het is dus wel een flinke investering, maar het bespaart je ook veel losse aankopen in de tussentijd.

Het setje dat ik heb uitgekozen…

In de winkel was ik helemaal verliefd op de kaki beha van Marie Jo met de ruitjes en bloemetjesbandjes van de foto hierboven en ook deze prachtige donkerblauwe met kant en borduursels liet mijn hartje sneller kloppen..

Prima Donna Donkerblauw Esterella Heerlen Bregblogt.nl

Helaas zaten deze allebei niet zo mooi bij mij, dus vielen ze af. Het grappige is dat ik uiteindelijk heb gekozen voor de allereerste beha die Ellen voor me uitkoos. De beha die mijn taille zo mooi laat uitkomen en die zorgt dat ik een buste heb die perfect bij mijn figuur past. Dat er op het maatlabeltje ’70F’ staat neem ik dan ook voor lief!

Prima Donna Muse balconnet beha Esterella lingerie bregblogt.nl

In de watten gelegd

Ik ben ontzettend blij met die mooie setje, het zorgt er voor dat ik me extra mooi voel als ik het draag! Ik ben echt ontzettend in de watten gelegd en heb tijdens mijn bezoek aan de winkel gemerkt dat alle klanten de onverdeelde aandacht van de verkoopsters krijgen. Ze hebben veel verstand van zaken en dat is echt heel fijn. Dit geldt ook voor de dames van de webshop, waar ik ook nog een kijkje heb genomen. Ze kennen de hele collectie en kunnen daardoor goed advies geven. Het persoonlijke contact met klanten, zowel online als offline, is wat mij betreft een grote pré voor een speciaalzaak als deze. Ik ben trouwens ook heel blij dat ik ook weer even mijn cupmaat heb laten opmeten en dat ik een mooie speciaalzaak heb waar ik ook mijn verloofde naartoe kan sturen met kerst, want ze hebben mijn gegevens opgeslagen in hun systeem! 😉

Draag jij de juiste behamaat bregblogt.nl

Hoe vaak laat jij jouw behamaat opmeten? En vind jij goede lingerie belangrijk?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Mooi setje heb je uitgekozen! Goede lingerie is zooo belangrijk. Zelf zweer ik bij Marie Jo, dat is zo’n beetje het enige model dat mij goed past. Toevallig ook laatst nog twee nieuwe setjes van gekocht omdat mijn cupmaat ook nogal uhm… anders is geworden haha.

  2. Pingback: Dit was 2018! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.