De zomervakantie is inmiddels overal voorbij en de zomer doet nog zijn uiterste best om ons nog een beetje warmte en zon te geven.(Oké en soms een plensbui!) Toch merk je dat de herfst op de loer ligt… En weet je wat? Heel stiekem verlang ik zelf ook weer naar dekentjes, warme choco (MET SLAGROOM) en kaarsjes op tafel. Waar ik echter niet naar uitkijk zijn de lagere temperaturen. Nu is dan ook het beste moment om je huis klaar te maken voor het najaar. Op welke manier kun je hiermee aan de slag en waarom is dit zo verstandig? Ik vertel je er alles over!

Buitenkant van het huis klaarmaken

Als je nog van plan bent om het huis aan de buitenkant aan te pakken, is dit het moment! Nu het nog (vaker) droog is, heb je veel meer mogelijkheden om aan de slag te gaan met verf, windveren (die zorgen ervoor dat er geen wind onder je dakbedekking komt) en de gevel voegen. Alles heeft nog genoeg tijd om de te drogen en wanneer je ziet dat het niet genoeg dekt na de eerste keer, kun je gemakkelijk nog een keer met verf of voegsel langs je huis. Hier heb je in de koudere maanden van het jaar profijt van omdat dit het huis beter bestand maakt tegen water en lage temperaturen.

Huis winterklaar maken bregblogt.nl

Aan de slag met isolatie

Isolatie is hier in huize Breg Blogt wel een aandachtspuntje. Er zitten nog wat open eindjes (pun intended) in het huis, waardoor het in de winter nog weleens zorgt voor koude voeten. Betere isolatie zorgt voor een veel lagere stroomrekening. Het zorgt ook voor een betere gevoelstemperatuur en fijner wooncomfort in huis. Kijk, dat is wat ik nodig heb!
Dé plek om te beginnen met isoleren, is het dak: de warme lucht stijgt namelijk op. Het houdt me al een tijdje bezig en dan vooral het kostenplaatje. Want: hoe duur is isolatiemateriaal? Wat kost een nieuw dak en is dat niet goedkoper dan alles te isoleren? Het is verstandig om hier een expert bij te halen die antwoord kan geven op alle vragen. Dan weet je namelijk ook direct waar je aan toe bent, want elk huis is anders en heeft unieke mogelijkheden. Dit zetten we op de to-do list voor 2019, aangezien er eerst nog even een bruiloft tussendoor komt…

Ook de ramen zorgen voor isolatie

Veel huizen verliezen warmte door en langs de ramen en kozijnen. Wij hebben bijvoorbeeld aan de achterkant van het huis nog houten kozijnen. Aan de voorkant zitten kunststof kozijnen en dat verschil merk je echt wel. Hoe zit dat bij jou? Heb je al langere tijd dezelfde ramen en kozijnen in huis of is de afwerking van de ramen eigenlijk net niet helemaal optimaal? Ga daar dan mee aan de slag in de zomermaanden. Het opnieuw verven van de kozijnen zorgt ervoor dat er geen houtrot ontstaat. Ook is het leuk om je kozijnen af en toe een ander kleurtje te geven. De zomer is hiervoor het geschikte moment, zodat je zeker weten klaar bent voor de onvermijdelijke regen of sneeuw die in Nederland valt in de winter.

Het huis klaarmaken voor de herfst en winter

Het is nu al september, dus de echte warme zomermaanden zijn sowieso al voorbij. Ik vind het wel handig om deze tips in mijn achterhoofd te hebben, zodat we volgend jaar op tijd wat pijnpunten in huis kunnen aanpakken. De zomermaanden zijn het ideale moment om aan het werk te gaan met je huis. Je hebt meer tijd, je kunt profiteren van het goede weer en wanneer je het werk op de goede manier doet (of laat doen), dan merk je de resultaten de volgende herfst en winter al. De inspanningen en investeringen verdienen zich dan al direct terug en dat is een lekker idee.

Hoe zit het bij jou? Is jouw huis al helemaal winterproof of sla je net als ik nog maar een paar dikke sokken in?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.