Bij een huwelijk horen getuigen. zowel de bruid als de bruidegom kan kiezen voor één of twee getuigen aan haar of zijn zijde. Dit is wettelijk zo geregeld, ik vind het vooral een mooi en symbolisch iets. Vanaf het moment dat Etienne en ik verloofd zijn (oké, ook al in de jaren daarvoor) hield de vraag me bezig: wie vraag ik als mijn getuigen en hoe ga ik dat doen?

Wat is de rol van een getuige bij een huwelijk?

Getuigen zijn er om, als dat ooit nodig is, te bevestigen dat het huwelijk ooit heeft plaatsgevonden. Stel dat jouw trouwakte van de aardbodem verdwijnt, dan kan het zijn dat er een beroep wordt gedaan op de getuigen om de geldigheid van het huwelijk te verifiëren. Per bruidspaar heb je minimaal twee en maximaal vier getuigen. Wij kiezen ervoor om allebei twee getuigen aan onze zijde te hebben op de grote dag!

Wie kies ik als getuigen bij ons huwelijk?

Het kiezen van getuigen voelt een beetje als het ouderwetse stoelendansen. Er zijn minder plekken dan deelnemers en er valt dus altijd iemand buiten de boot. Ik vond het oprecht een hele lastige keuze. Ik ben namelijk gezegend met meer dan twee lieve vriendinnen en het liefst zou ik ze allemaal als getuige naast me hebben. Ik heb er goed over nagedacht en er met Etienne uitvoerig over gesproken. Na een tijdje was ik eruit. Ik koos voor twee vriendinnen die al lang in mijn leven zijn en met wie ik veel deel en heb gedeeld.

Hoe vroeg ik mijn getuigen?

Oké, de knoop was doorgehakt, nu was de volgende uitdaging aan de beurt: Hoe ga ik deze twee lieve vrouwen vragen of ze aan mijn zijde willen staan op die mooie, belangrijke dag? Ik had een vaag idee, maar dat werd maar niet concreet. Net als toen ik mijn moeder vroeg om mij weg te geven, viel alles vanzelf op zijn plaats. Ik wilde ze een cadeau geven dat symbool staat voor onze vriendschap en iets dat blijvend is. In een vreselijk kitscherig winkeltje in Middelburg kocht ik voor allebei een foute sleutelhanger met een verhaal. Vervolgens koos ik voor allebei een paar oorbellen dat qua kleur en stijl bij ze paste. In het doosje van de oorbellen liet ik DE vraag printen, voor een extra dramatisch effect als ze het doosje zouden openen.

Ik pakte de doosjes met de oorbellen mooi in en deed ze in een cadeaudoosje. Daar bovenop legde ik de sleutelhanger en een kaart. Op die kaart heb ik een stukje geschreven over de vriendschap, toevallig ken ik beide lieverds dit jaar 11 jaar. Niks over de bruiloft of wat dan ook, om de verrassing zo groot mogelijk te houden…

Cadeaus getuigen bregblogt.nl

Tijd om dé vraag te stellen!

Vriendin nummer één kwam vlak na onze vakantie eten met haar vriend. Ik was van plan om haar die avond al te vragen, maar ik had mijn cadeau nog niet compleet. Dus moest ik de hele avond op mijn tong bijten, om me niet te verspreken. Dat was nog best een uitdaging na een paar glaasjes alcoholisch druivensap… Wonder boven wonder lukte het me en hield ik mijn mond. Vervolgens ging de schat twee weken op vakantie en werd mijn geduld op de proef gesteld. Ik moest wachten tot we elkaar weer zagen en dat was tijdens een kampeerweekend begin september. Dus, eerst ging ik vriendin nummer twee overvallen…

VERRASSING!

Vriendin nummer twee en ik hadden een borreldate gepland, tijdens een groot eet- en drinkfestijn in Maastricht, Het Preuvenemint, eind augustus. Ik had het helemaal uitgedacht: ik zou voor we naar het event gingen bij haar thuis afspreken, om haar daar te overvallen met het cadeau en de vraag.
Een paar dagen voor de bewuste avond appten we wat op en neer over de planning. Ik stelde voor om wat te eten mee te nemen, zodat we samen bij haar thuis konden eten voor we naar de stad vertrokken. Dat vond ook zij een prima plan, dus tot zover liep mijn idee helemaal naar wens. Het enige dat ik nog ter plekke moest zien te regelen, was dat ik er een filmpje van kon maken, zonder dat het teveel opviel.

Eindelijk is het zo ver, ik ben op weg naar mijn vriendin. Ik ben toch stiekem best zenuwachtig, want het is nogal een vraag die ik ga stellen. Het voelt een beetje alsof ik hààr ten huwelijk ga vragen! Als we de tafel hebben gedekt, een wijntje hebben ingeschonken en willen aanvallen op de pastasalade die ik heb gemaakt, hou ik het niet langer meer. Ik tover het zwart-witte cadeaudoosje boven tafel en zet het voor haar neus neer. ‘Wat is dat?’ vraagt ze verbaasd. ‘Oh gewoon, een klein cadeautje omdat we 11 jaar vriendinnen zijn.’, antwoord ik nonchalant. Ondertussen heb ik mijn telefoon tegen mijn bord gezet, om het moment op te nemen. Ze pakt het cadeautje uit en zegt: ‘Je bent aan de wijn, dus een baby kan het niet zijn.’ Daarna leest ze de kaart. Nog steeds heeft ze helemaal niets in de gaten en ik barst bijna uit elkaar van enthousiasme. Ze lacht heel hard om de sleutelhanger en dan komt ze bij het pakje onderin. Wanneer ze het dekseltje oplicht valt ze stil. ‘Serieus??’ roept ze uit, gevolgd door: ‘JA TUURLIJK!’ waarna we allebei opstaan en heel hard gaan huilen van blijdschap.

Edmee getuige huwelijk bregblogt.nl

Het was zo bijzonder om dit mee te maken! We hebben de hele avond als een verliefd stel rondgelopen haha!

Tranendal op de camping

Terug naar vriendin nummer één. Ik had al die weken extra op mijn tong gebeten en niks gezegd. Gelukkig kwam haar vakantie nog tussendoor, zodat we elkaar even wat minder spraken, dat was mijn redding. Eindelijk was het zover, ons weekendje op de camping brak aan! Op vrijdagmiddag kwam deze lieverd mij ophalen en ik zorgde dat het zwart-witte doosje onopvallend in mijn ‘belangrijke spullen tasje’ bleef zitten. Eenmaal aangekomen op de camping gaf ik het tasje aan Etienne, zodat hij het ergens kon verstoppen. Ik kon niet wachten tot ik het cadeautje kon geven. Toen de tenten eenmaal stonden en we aan een tafel vol hapjes zaten, hield ik het niet meer. Ik dook de tent in en kwam terug met het doosje. Ik zette het voor mijn vriendin neer en ze keek me verbaasd aan. ‘Is dat voor mij?’ Haar vriend was even daarvoor jarig geweest, dus ze vroeg het nog een keer en checkte of het niet toch voor hem was. ‘Nee, het is voor jou, maak maak open!’

Nietsvermoedend opende ze het doosje en las de kaart hardop voor. Ook hier had ik helemaal niets gezegd over de bruiloft, om de verrassing even later extra groot te laten zijn! Ze lachte om de Eiffeltoren-sleutelhanger die in het doosje zat, een verwijzing naar onze 24 uur in Parijs. ‘Oh, er zit nog iets in!’ zei ze verbaasd. Terwijl ze het doosje opende hield ik haar gezicht nauwlettend in de gaten. Ze las de tekst in het doosje en toen brak er een enorme grijns door op haar gezicht. Met grote ogen keek ze me aan. ‘Echt? Echt? JA! Tuurlijk wil ik dat!’ was haar antwoord. En toen waren er natuurlijk weer veel tranen en knuffels en blijdschap en alles! ♥

Getuige huwelijk Rachelle bregblogt.nl

De oorbellen mét de tekst

Nu ben je natuurlijk reuze benieuwd wat er dan precies in dat doosje zat en welke tekst erbij stond hè? Ik bestelde de oorbellen bij DRKS, waar je als extra service een persoonlijke boodschap in het doosje kunt laten drukken. Ik heb al mijn rijmkunsten uit de kast getrokken met een spectaculair resultaat…

Oorbellen persoonlijke boodschap verloofd getuigen bregblogt.nl

 

Wat heb ik een plezier gehad met het vragen van deze twee schatjes! Inmiddels heb ik voor het gemak ook maar een groepsapp aangemaakt met de toepasselijke naam: ‘Bridezilla Breg’. Kunnen ze elkaar ook een beetje mentaal ondersteunen als ik weer eens doordraaf over kant, tule, bloemen en weet ik veel wat nog meer.

Etienne gaat binnenkort aan de slag om zijn getuigen te vragen, aangezien hij stukken minder hysterisch is dan ondergetekende zal dat allemaal lekker makkelijk mannelijk verlopen. ?

Lieve Edje en Chellie, dankjewel dat jullie op die mooie lentedag in 2019 aan mijn zijde staan, ik heb er enorm veel zin in!! ♥

Getuigen vragen voor je huwelijk bruiloft getuige maid of honour bregblogt.nl

Ben jij getrouwd? Wie was  / waren jouw getuige(n)

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.