Let jij er weleens op, hoe vaak je op een dag zegt ‘Ik moet nog…’? In mijn geval rolt het woord ‘moeten’ er vaker uit dan me lief is. Door al dat moeten, leg ik mezelf (onbewust) veel meer druk op dan nodig is. En dus zocht, en vond, ik een trucje dat werkt…

Het al dan niet moeten van dingen is een terugkerend thema in mijn leven, ik schreef er recent nog over in mijn reflectie van de eerste helft van 2018. Als een koppige ezel blijf ik regelmatig lekker tegen dezelfde steen aan lopen, om vervolgens die steen te vervloeken dat hij daar al honderd jaar ligt en dat hij heus wel aan de kant kan gaan. Op vakantie had ik veel last van onrust in mijn hoofd, want ik moest nog zoveel, tenminste dat maakte ik mezelf wijs. Dit sloeg namelijk helemaal nergens op, want ik had netjes alle blogs ingepland, mijn klanten geïnformeerd over mijn vakantie en er was alle ruimte voor 2 weken vakantie. Desondanks bleef ik rondjes draaien als een hond die probeert zijn eigen staart te vangen. Vermoeiend en totaal nutteloos.

In gesprekken met Etienne en tijdens urenlange nadenksessies en inwendige discussies met mijzelf, kwam ik tot de conclusie dat ik met al dat ‘gemoet’ dus echt geen ene bal opschiet. De energie die ik kan en wil steken in mijn werk, wil ik graag ook goed gebruiken. En door te mopperen op mijzelf omdat ik god weet wat allemaal niet goed heb gedaan blokkeer ik die energie en kom ik dus geen steek verder.

Ik las een tijdje terug ergens een quote, waarin de tip stond om ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’. Deze quote plantte zich als een zaadje in mijn roerige brein en wat denk je? Het begon te groeien! Iedere keer als ik mezelf erop betrap dat ik wil zeggen dat ik iets moet, verander ik het gauw in ik wil. En zal ik je eens wat zeggen? WAT EEN VERSCHIL! Het geeft een zin, wens of verlangen meteen een totaal andere lading. Je bent direct veel positiever en veel milder voor jezelf.

Ik schrijf nu aan het begin van de week en per dag in mijn agenda wat ik allemaal wil doen in en dat lijstje werk ik dan stap voor stap af. Ik realiseer me ook dat ik nóóit klaar ben met werken, dus dat er altijd dingen op het lijstje blijven staan aan het einde van de dag, week of maand. Dat is ook helemaal oké en een belangrijk punt om te accepteren. Deze twee inzichten samen zorgen ervoor dat ik mijzelf een nieuwe modus aan het aanleren ben. Een modus waarin ik hard werk als het daar de tijd voor is. En een modus waarin ik ontspan en geniet van mijn gezin en vrienden als daar het moment voor is. Balans is de sleutel tot mijn succes en mijn geluk, ik moet wil die sleutel alleen nog even vinden. 😉

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je iets MOET in plaats van WIL? En wat is jouw gouden tip om hiermee om te gaan? Praat mee in de comments of op Facebook!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Ik vind het echt een goede tip! Ik ga het ook onthouden. Ik moet ook altijd veel, vooral qua huishouden (daar heb ik een hekel aan), maar ik WIL een schoon huis, dus ja.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.