In de zomer is het lekker om lichte en makkelijk te bereiden gerechten op tafel te zetten. Zeker als het erg warm is, zodat je niet te lang in de keuken hoeft te staan. Ik maakte deze lekkere gazpacho met tomatenbruschetta!

Gazpacho is een van oorsprong Spaanse soep. Het bijzondere aan Gazpacho is dat de soep koud is, waardoor het een ideaal gerecht is voor warme dagen. Bruschetta zijn stukjes stokbrood met een een tomatentopping uit de oven.

Ingrediënten

Voor de bruschetta

  • 1 afbakstokbrood (wit of bruin naar keuze)
  • 6 kleine of 2 grote zoete tomaten (bijvoorbeeld Red Pearl van de Lidl)
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • (zee)zout

Voor de gazpacho

  • 7 grote tomaten (bijvoorbeeld romatomaten of vleestomaten)
  • 200 milliliter water
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 puntpaprika
  • een handje croutons

Overige benodigdheden

  • blender of keukenmachine
  • maatbeker
  • oven

Bereiding

Bruschetta

Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking. Snijd het stokbrood in plakjes en leg deze op een rooster. Bak deze gedurende de helft van de aanbevolen tijd op de verpakking. Snijd ondertussen de tomaatjes in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees vervolgens in kleine blokjes. Maak een teentje knoflook schoon en snijd dit in kleine stukjes. doe de tomaten. de knoflook en de basilicum in een kommetje en voeg hier de olijfolie aan toe. Doe er tot slot, naar smaak, wat zeezout overheen.

Als de broodjes zijn voorgebakken haal je deze uit de oven. Met een lepel verdeel je het tomatenmengsel over de broodjes. Bak deze vervolgens af in ongeveer 5 minuten op 190 graden (heteluchtoven)

Variatietips: Voeg fijngesneden mozzarella of feta toe aan het tomatenmengsel. Voor extra smaak kun je naast de basilicum ook nog andere gedroogde kruiden toevoegen, zoals salie, oregano of tijm.

Gazpacho

Schil de komkommer en snijd er vervolgens ongeveer 1/4 vanaf. Deze snijd je vervolgens in kleine blokjes, die je even apart houdt om later te gebruiken voor de garnering. Snijd de rest van de komkommer in grove stukken. Daarna snijd je de tomaten in kwarten en snijd er eentje in kleine stukjes om later mee te garneren. Tot slot snijd je de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten, vervolgens snijd je de paprika in stukken. Pel de knoflook en snijd de tenen fijn. Doe al deze ingrediënten in de blender of keukenmachine en voeg 200 ml water toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. doe de soep vervolgens in een afsluitbare bak of in een lege fles en laat hem tenminste 1 uur goed koud worden in de koelkast.

Schenk de soep in een glaasje en garneer deze met de fijngesneden tomaat en komkommer en wat croutons. Serveer met de bruschetta en je hebt een frisse, zomerse maaltijd.

Dit apparaatje kan ook handig zijn voor het maken van een kleine portie gazpacho, bijvoorbeeld op de camping. (affiliate link)

Recept gazpacho en bruschetta bregblogt.nl

Heb jij weleens Gazpacho gemaakt? Wat is jouw geheime ingrediënt?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Klinkt echt super lekker. Ik heb het nog nooit gazpacho of bruschetta gemaakt. Wel in overvloed gegeten in Italië deze zomer!

  2. Pingback: Gezonde borrelplank - Breg Blogt

  3. Pingback: Lekkere en makkelijke campingrecepten - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.