De eerste maand ondernemen zit er bijna op en ik viel meteen met mijn neus in de boter. Of beter gezegd: in de zomervakantie! Want allemaal leuk en aardig, dat thuis werken, hoe doe je dat als er een kleuter rondloopt? Ik vertel je hoe het er hier echt aan toe gaat…

Werken met een kind in de buurt

Laten we eerlijk zijn: werken met een rustige baby aan je zijde is best te doen. Werken tijdens middagslaapjes van je peuter is ook te doen. Maar werken met een nieuwsgierige kleuter in huis is een andere tak van sport. Nu heb ik niks te klagen en kan onze zoon zichzelf uitstekend vermaken. Hij heeft er alleen een neus voor om precies tijdens telefoongesprekken om aandacht te schreeuwen. Soms letterlijk.

Ik neem je even mee naar een werkdag in de zomervakantie: Ik had de kleuter uitgelegd dat ik even een paar telefoontjes moest plegen en dat hij dan even heel stil moest zijn. Ik vermoed dat hij verstond: ‘Mama moet even bellen, kijk jij eens hoe vaak en hoe hard je MAMA kunt roepen als ze dat doet?’
Ontzettend vervelend en verre van professioneel dus. Ik kon de schade nog enigszins beperken, maar echt prettig voelde het niet. Leerpunt voor de volgende keer: zet het kind voor de tv, want dan hoort hij op wonderbaarlijke wijze niets anders dan de stemmen op de beeldbuis.

ZZP en ouderschap combineren bregblogt.nl

Werk en privé scheiden

Met een kantoor aan huis is het soms best lastig om werk en privé te scheiden. Mijn kantoor wordt tenslotte gedecoreerd door drogende sokken en onderbroeken. Los van de ruimte is het zo verleidelijk om even een mailtje te beantwoorden of om even iets uit te zoeken, terwijl ik beneden ben met mijn zoon. Ik heb mezelf streng toegesproken en plan werktijd nu zoveel mogelijk in. Natuurlijk komen er altijd ad hoc zaken voorbij, zoals een correctieronde als ik voor een deadline zit. Hier anticipeer ik zoveel mogelijk op. Als het echt niet anders kan, leg ik mijn zoon weer uit dat ik even moet werken. Hij hoort dan: ‘Mama wil aandacht van jou, de hele tijd, pluk aan me, ga op mijn hoofd zitten en overstelp me met jouw aandacht, ik wil het!’ Zucht.

Eigen bedrijf en de basisschool

Vanaf eind augustus plan ik mijn werkuren in onder schooltijd, zodat ik er na schooltijd voor Laurens kan zijn. Komt er dan toch nog werk binnen, dan pak ik dat in de avonduren of de volgende dag op. Mocht het zo druk worden dat ik het niet meer red binnen de schooltijden, dan schakelen we de buitenschoolse opvang in, voor wat extra uren werktijd. En is er een keer een studiedag, dan zijn opa en oma of onze lieve buurvrouw altijd bereid om een paar uurtjes bij te springen.

Ik ben benieuwd hoe het nieuwe ritme straks gaat bevallen, ik kijk er ontzettend naar uit om lekker hele dagen aan de slag te kunnen met mijn passie en liefde voor het vertellen van verhalen. Verhalen over mijzelf, mijn gezin en het ondernemerschap, verhalen voor andere ondernemers over hun liefde voor het vak: verhalen die de wereld een stukje mooier maken!

Hoe combineer jij werk en privé? Heb je een gouden tip die je graag wil delen?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

  1. Heel herkenbaar, de tv en de ipad doen idd wonderen maar als ze naar school gaan is er nog een magische oplossing: speelafspraakjes! Als beginnende kleuter vragen die wel wat extra energie, maar vanaf groep 2 werkt het perfect (tenzij ze een klein kleutertje uitnodigen): dan gaan ze samen spelen en hoor je ze de hele middag niet zodat jij rustig kunt werken. Of laat ze daar spelen, dat kan ook. Telefoontjes onder schooltijd plannen. Ik kwam overigens met werken onder schooltijd nog steeds uren tekort, nu met co-ouderschap kan ik wel meters maken op de dagen dat ze bij papa zijn, maar goed een scheiding is niet echt leuk of een aanrader en jij bent nog niet eens getrouwd 😉

    • Dank je voor het delen van jouw ervaring! Speelafspraakjes zijn nu inderdaad nog een beproeving, maar ik verwacht dat dat vanzelf beter zal gaan. En anders hebben we altijd nog de BSO of opa en oma als vangnet, heel fijn om verschillende opties te hebben.

  2. Hihi mooi omgeschreven! Wij werken alleen ‘s avonds en ‘s middags als de kinderen slapen. Je vindt er vanzelf je weg in! En idd, even voor de tv of iPad kan ook gewoon voor een telefoontje!

  3. Pingback: Dit was 2018! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.