Als jullie een kindje krijgen, is het verleidelijk om de hele dag als een soort vader- en moederkloek bij je kroost te blijven. Toch is het aan te raden om er af en toe eens lekker tussenuit te gaan samen. Je kunt je kind niet zomaar alleen laten, dus heb je een oppas nodig. Maar waar vind je iemand aan wie je de zorg voor je kindje toevertrouwt?

Eigen netwerk

In je eigen omgeving heb je misschien familie of vrienden die het hartstikke leuk vinden om op jouw kindje te passen. Vaak vragen ze hier geen vergoeding voor, omdat ze het graag voor jullie doen. Wij maken zelf vooral (nog) gebruik van ons eigen netwerk. Onze zoon is gezegend met twee oma’s en een opa, de beste buurvrouw en een heleboel lieve suikertantes, die maar wat graag tijd met hem doorbrengen. Er is altijd wel iemand die zin en tijd heeft om op te passen, zodat de Roodharige Hunk en ik lekker uit eten of naar de bioscoop kunnen.

Via via

Een andere optie om een oppas te vinden is via via. Zo iemand komt dan niet direct uit jouw eigen omgeving, maar wordt getipt door een vriend of ouder op school. Zo past een vriendin van mij regelmatig op bij een andere vriendin sinds ik ze aan elkaar heb voorgesteld. Op deze manier weet je al een beetje wie je in huis haalt en kun je al eens kennismaken in een informele en vertrouwde setting. Je kunt informeren bij andere ouders op school / her kinderdagverblijf of in de buurt, zij kunnen je vaak een goede oppas aanbevelen.

Via een oppaswebsite

Een andere optie is om een oppas te vinden via een speciale website. Ik werd door sitly geattendeerd op hun website. Hier maak je een profiel aan en daarna kies je de criteria uit die voor jou belangrijk zijn in een oppas. Tot slot kun je kiezen uit de oppassen die aan jouw zoekcriteria voldoen en een berichtje sturen om kennis te maken.
Een website als sitly is heel handig als je zelf geen netwerk hebt met potentiële oppassen of wanneer je bijvoorbeeld net verhuisd bent en nog niemand kent.

Een onbekende oppas in huis halen is best spannend. Houd daarom rekening met de volgende tips:

  • Stel zoveel mogelijk vragen tijdens de eerste berichten die je naar de potentiële oppas stuurt
  • Wees duidelijk in jouw verwachtingen naar de oppas toe en check of dit duidelijk is voor hem/haar
  • Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek om elkaar beter te leren kennen en stel hier ook zoveel mogelijk vragen
  • Vraag om referenties van vorige oppasadressen, zodat je kunt horen hoe de oppas in de praktijk is bevallen

Wat betaal je de oppas?

Als je een oppas hebt gevonden is het zaak om overeen te komen wat het uurtarief is. Mijn ervaring is dat naaste familie en vrienden vaak niks willen hebben voor het oppassen, omdat ze het zelf veel te leuk vinden. In dit geval bedanken we vaak met een cadeautje, bloemetje, etentje of ander uitstapje. Zo nam Laurens onze buurvrouw een tijdje geleden mee uit eten voor haar verjaardag en als bedankje voor het oppassen.

Als je een oppas hebt die niet uit jouw directe netwerk komt, kun je het oppas tarief bepalen aan de hand van deze tips van Sitly.

Sitly.nl infographic-oppastarief bregblogt.nl

Maak altijd duidelijke afspraken met je oppas, over wat je van elkaar verwacht, zodat je niet voor verrassingen of vervelende situaties komt te staan. Duidelijk communiceren is belangrijk.

Maak jij gebruik van een oppas? Waar heb je deze gevonden? Heb je nog aanvullende tips? Deel het in de comments!

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.