Jaaa, het is tijd voor een nieuw Airfryer recept! Dit keer een vegetarisch recept, waar wij enorm van hebben gesmuld: een pita met zelfgemaakte falafel uit de Airfryer!

Wat is falafel?

Falafel zijn gefrituurde balletjes, gemaakt van gestampte kikkererwten. Je eet het met bijvoorbeeld couscous, rijst of zoals in dit recept, op een pitabroodje!

Falafel uit de airfryer ingredienten

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de Falafel

  • 1 blik kikkererwten van 800 gram
  • een half bosje koriander
  • een half bosje peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 4 theelepels ras el hanout of een andere oosterse kruidenmix
  • 50 gram paneermeel
  • 1 eetlepel bakpoeder of bloem
  • 4 tot 8 pitabroodjes (afhankelijk van hoeveel iedereen eet)

Voor de Tzaziki

  • 1 komkommer
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen of citroensap
  • 0,5 liter yoghurt

Bereidingswijze

Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken in een vergiet.

Hak de uien, de knoflook, de peterselie en de korander fijn. Dit kun je met de hand doen, of zoals ik, in een hakmolentje. Vervolgens doe je de kikkererwten erbij, samen met de kruiden en het sap van een halve citroen. dit pureer je samen tot een glad mengsel.

Ik gebruikte voor het hakken van de ui, knoflook en kruiden de 5-second-chopper, die ik kreeg van Tefal. Dit is een compacte en duurzame hakmolen. Je hebt er geen elektriciteit voor nodig, omdat je hakt door middel van een trekkoord. Hierdoor is het apparaatje ook heel handig voor op de camping. Voor 800 gram kikkererwten in één keer was hij alleen een tikkeltje aan de kleine kant, dus heb ik de erwten in twee keer gepureerd. Uiteraard kun je de erwten ook gewoon pureren met een staafmixer, net wat voor jou het makkelijkste is!

Falafel uit de airfryer kikkererwten malen

Tot slot meng je het bakpoeder en het paneermeel met een houten lepel door het mengsel. Maak er daarna kleine hamburgertjes van.

De Airfryer is inmiddels voorverwarmd en je kunt nu de falafel afbakken in ongeveer 10 minuten. Let op: de bereidingstijd en temperatuur kunnen per Airfryer verschillen. Ik gebruik de Airfryer XL van Philips. Kijk en proef zelf tussendoor of je falafel gaar en goed warm is.

Falafel uit de Airfryer voor het bakken bregblogt.nl

Terwijl de falafel in de Airfryer zit, verwarm je de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ook kun je nu de tzaziki maken. Rasp hiervoor de komkommer en laat uitlekken in een vergiet. Druk het vocht er goed uit met een grote lepel of spatel. Doe de komkommer in een schaal en pers 3 tenen knoflook uit. Voeg tot slot de yoghurt toe en wat citroensap. Roer de saus goed door elkaar.

Terwijl je wacht tot de falafel klaar is, kun je kijken naar mijn lijst met handige bakvormen voor de Airfryer

Een alternatief voor de tzaziki is mijn favoriete roze knoflooksaus. Hiervoor meng je twee gelijke delen tomatenketchup en yoghurtmayonaise door elkaar. Voeg vervolgens 1 teen fijngehakte knoflook toe en maak het geheel smeuïg met een scheutje melk.

Tzaziki bij Falafel uit de Airfryer bregblogt.nl

Doe een beetje ijsbergsla in een broodje, daarna voeg je de falafel toe en je eindigt met wat saus. Je kunt ook wat schijfjes tomaat en komkommer toevoegen of wat feta eroverheen kruimelen.

Broodje Falafel uit de airfryer bregblogt.nl

Heb je nog geen Airfryer? Dan zijn dit misschien interessante modellen voor je. (aff.)

EET SMAKELIJK!

Broodje met zelfgemaakte falafel uit de Airfryer bregblogt.nl

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt bij Bol.com ontvang ik een klein percentage van de opbrengst.

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Pingback: Zomer bloghop: ontdek en win! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.