In 2016 verbouwden wij onze keuken. Ik dacht vooraf: ‘Dat doen we wel even!’ Tijdens de verbouwing dacht ik daar een tikkeltje anders over en dat is een understatement. Daarom deel ik vandaag een aantal handige tips voor als je jouw keuken gaat verbouwen!

Wees goed voorbereid

Klinkt als een open deur, maar ik benoem hem toch maar even. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je naar een keukenzaak gaat, is het aan te raden om je keuken goed op te meten en om te weten waar je leidingen voor gas, water en elektra zitten. Zijn er nog bijzonderheden waar rekening mee gehouden moet worden? Bijvoorbeeld leidingwerk dat vervangen moet worden of een nieuwe vloer? Dit is handig om te weten voor je een keuken gaat kopen en de levering wil plannen. Op het plannen kom ik zo nog even terug.

IKEA Metod Bodbyn - bregblogt.nl

Weet wat je wilt

Mandemakers attendeerde mij op een nieuwe tool, waarmee je eenvoudig een moodboard voor je keuken kunt maken. Het lijkt een beetje op Tinder, maar dan niet met mensen maar met interieurs. Door naar links of rechts te swipen kun je aangeven wat je mooi vindt. Uiteindelijk ontstaat hierdoor een moodboard dat past bij jouw smaak en stijl.

 Mandemakers keukens Moodboard tool bregblogt.nl

Ik heb de tool zelf ook gebruikt en het is een leuk concept. Je klikt of swipet door de verschillende afbeeldingen heen en de tool maakt vervolgens een moodboard van de stijlen en afbeeldingen die jouw aanspreken. Mijn moodboard ziet er als volgt uit:

Mandemakers moodboard bregblogt.nl keuken

De tool is ideaal als je niet goed weet waar je moet beginnen. Door naar verschillende stijlen en keukens te kijken, krijg je een idee van wat je mooi vindt en wat niet. Dat maakt de uiteindelijke samenstelling van je keuken een stuk makkelijker!

Zorg voor een ruime planning

Als ik één ding heb geleerd van verbouwen, is het wel dat je ruim moet plannen. Toen de leverancier bij ons besloot om zonder overleg de bezorgdatum te annuleren, viel de hele planning voor de installatie in het water. We liepen een flink aantal dagen vertraging op en dat was niet echt fijn.

IKEA Metod Bodbyn - bregblogt.nl

Maak het jezelf gemakkelijk

De ruime planning zal al enigszins stress verlagend werken. Daarnaast kun je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Vaak bieden vrienden of buren aan om voor je te koken of om bij ze te eten: maak hier gebruik van! Een paar weken zonder keuken is best pittig en de afhaalmaaltijden gaan je op een gegeven moment ook de neus uit hangen. Je kunt de etentjes wel afwisselen met gezond afhaaleten of kook al een aantal dingen voor, die je makkelijk kunt opwarmen in een kleine oven of magnetron. Of: ga gewoon lekker uit eten om de bouwput even te ontvluchten. 😉

Adem in…adem uit..

Aangezien er bij een verbouwing regelmatig onverwachte dingen kunnen gebeuren, is het fijn als je flexibel bent. Gaat er iets mis? Adem dan even in en weer uit, het komt namelijk wel goed. Ik ken iemand die tijdens het installeren van de keuken helemaal hysterisch werd en het niet meer trok. Toen de keuken eenmaal klaar was zei ze:  ‘Nou dat viel wel mee toch?’ Oh wacht, dat was ik zelf… 😉

Tips voor het verbouwen van je keuken bregblogt.nl

Verbouwen is een pittige klus en ik heb altijd veel respect voor mensen die een heel huis onder handen nemen. Ik schat een beetje in dat zij werken volgens bovenstaande tips. Ik weet in ieder geval zeker dat ik dat bij een volgende verbouwing wel ga doen!

Heb jij ervaring met het verbouwen van je keuken? En heb je nog handige tips? Deel ze in de comments, dan kan ik ze aan het artikel toevoegen!

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

10 Reacties

 1. Ik vond het ook veel minder leuk dan ik van te voren had gedacht. Het was best overweldigend en ik kreeg er keuze stress van. Mijn belangrijkste tip is om lades te maken van de plinten onderaan je keukenkastjes.

 2. Pingback: Wasmachine kapot? In week 4 scoor je voordelig nieuw witgoed!* - Breg Blogt

 3. Goede tips! Ik denk zeker dat deze bij elke grote klok s gelden. Onze keuken ligt er net uit en vrijdag komt de keuken en er wordt nog last minute geschilderd. Ik ga heel hard proberen niet hysterisch te worden haha. Dank voor je tips! 💪

 4. Pingback: Onze hypotheek is rond: we gaan verbouwen! * - Breg Blogt

 5. Marie de Jonge Antwoord

  Wij wisten gelukkig ook goed wat we wilden veranderen aan onze keuken. De keukenkastjes en grepen waren erg verouderd en we konden deze gemakkelijk opknappen. Omdat het aanrechtblad nog zo mooi was, was het renoveren een goedkope en logische stap.

  • Fijn dat dat zo goed uitpakte Marie!
   Ik heb je linkje weggehaald, als je interesse hebt in linkplaatsing op mijn blog, kun je me altijd een bericht sturen via het contactformulier. Fijne feestdagen!

 6. Goede tips! Zonder keuken zitten kan inderdaad onhandig zijn, maar volgens mij is het resultaat het altijd waard.

  • Absoluut!
   PS: ik heb je linkje weggehaald, omdat het commercieel is. Heb je interesse in linkplaatsing op mijn blog? Stuur me dan gerust een mailtje!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.