Als je een kind krijgt gebeurt er ZO veel met je, dat je jezelf weleens kunt afvragen of je helemaal normaal bent. Want de rooskleurige verhalen overheersen toch wel en vergeet vooral niet lachend op je roze wolk te gaan zitten. Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schreven samen het boek ‘Ik ken iemand die…’ waarin ze een boekje opendoen over het échte ouderschap.

Ik ken iemand die…

Perfecte ouders bestaan helemaal niet. Net zomin als perfecte kinderen die meteen doorslapen, alles eten en de groeicurves op de millimeter volgen. Wij zijn doorsneeouders met doorsneekinderen. En voor jou geldt waarschijnlijk hetzelfde.

Hiermee begint de tekst op de achterflap van het boek en wat mij betreft is het een waarheid als een koe. Het gaat nog verder:

In dit boek beschrijven we ons leven als jonge ouders: over het nut van een bevallingsliedje, hoe je ieder vrij moment kunt benutten voor een dutje, vouwwagens, breinverweking door borstvoeding, snot i het haar en kotsende kinderen in de auto. En hoe onzeker je kunt worden, want iedereen weet het beter, van de opvoedboeken tot het omaatje in de supermarkt naast jouw krijsende peuter.

Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst

Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst zijn vrienden en kregen de afgelopen tijd bij elkaar opgeteld vijf kinderen. Dit boek is gebaseerd op hun populaire podcast Ik ken iemand die. 

Nynke is bekend als schrijver en columnist bij AD en Vivia Mama, daarnaast is ze regelmatig te zien als tafeldame bij De Wereld Draait Door.
Hanneke is columnist bij &C Online en ze schreef de roman ‘De Verjaardagen’.
Alex is journalist, hij schreef de boeken ‘Draag nooit een gele trui’ en ‘Uurtje factuurtje’.

Hardop lachen (en niet maar één keer!)

Dit boek is één groot feest der herkenning. Je zit als lezer eigenlijk aan tafel bij Nynke, Hanneke en Alex. Ze nemen geen blad voor de mond en delen hun eigen ervaringen, maar ook die van anderen, zoals bij voorbeeld andere ouders of experts. Zo las ik met open mond (en oké, een beetje jaloers ook wel) het volgende verhaal van een verloskundige:

‘Op een dag werd een dame binnengereden in een rolstoel. Ze zag er netjes uit: matelpakje, hoge hakken (…)Na een half uur persen beviel ze van haar eerste kind. Ze pakte het aan, legde het aan de borst, het kind dronk, daarna pufte ze even uit, stond op, ging douchen, kleedde zich weer aan, legde haar kind in de maxicosi en liep naar buiten alsof er niks gebeurd was’

Het leuke aan dit boek is dat niets mooier wordt gemaakt dan dat het is. De drie auteurs zijn open over hun eigen ervaringen. Als aanstaande ouder kun je dus veel aan dit boek hebben, als je je tenminste niet laat afschrikken door de realiteit. 😉

Aanrader dus?

De babytijd ligt al eventjes achter me en gaat ook niet meer terugkomen. Toch blijf ik het heerlijk vinden om dit soort boeken te lezen. De herkenning, de humor, de eerlijkheid: ik hou d’r van en ik had gewild dat ik zoiets had gelezen in die eerste onzekere tijd! Het boek is zeker een aanrader voor alle aanstaande ouders, maar ook voor kersverse ouders en ouders die al een tijdje meedraaien en zich af en toe afvragen of ze wel helemaal normaal doen. Een boek zonder oordelen of vingerwijzen, gewoon over het ouderschap zoals het is: voor iedereen verschillend en uiteindelijk toch hetzelfde.

Ben je benieuwd naar dit boek? Je bestelt het makkelijk bij Bol.com via onderstaande afbeelding (aff):

Op mijn Facebookpagina geef ik een exemplaar weg van dit boek! Check de winactie hier!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.