Het is zover! Laurens gaat naar de basisschool en terwijl hij staat te stuiteren van enthousiasme, moet ik even een brok ter grootte van een skippybal wegslikken. Op zulke momenten helpt het om lekker praktisch aan de slag te gaan en dus stortte ik me de afgelopen tijd volop op alle voorbereidingen. In dit artikel vertel ik je wat wij hebben gedaan als voorbereiding op de basisschool.

Eten en drinken

Tja, je bent een vreetzak of niet: eten en drinken staan hier in huis bovenaan het prioriteitenlijstje. De zoektocht naar een goede lunchbox en drinkbeker startten al vroeg. Ik zag eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer en wist ook niet zo goed wat ik nou nodig had. Gelukkig zit Laurens zijn BFF al op de basisschool en zijn moeder kon me al van wat tips voorzien. Laurens heeft een lunchtrommel uitgekozen met meerdere vakjes, waarin zowel zijn boterhammen voor de lunch als zijn tussendoortje voor de ochtend passen. Als drinkbeker kozen we voor een fles van Camelbak, die is anti-lek en er past lekker veel in.

Een handige tip van Flip: laat je kleintje vooraf even oefenen met het open- en dichtmaken van de trommel en de fles. Met name de lunchbox is voor de kleine vingertjes van onze bijna kleuter nog best een uitdaging, dus hebben we een paar keer geoefend. Nu gaat het helemaal prima. We hebben leuke stickertjes gekregen van MyNametags om alle spulletjes te markeren. Leuk detail: Laurens heeft ze zelf ontworpen, uiteraard met een stoere graafmachine erop 😉

Voorbereiding op de basisschool Lunchpakket Laurens

Gymmen

Hier op de basisschool gaan de kleuters gymmen in hun eigen kleren, maar op speciale gymschoentjes. Ik kocht hiervoor een paar simpele zwarte gymschoentjes met klittenband bij Bristol. Ook hiermee hebben we al een paar keer geoefend en Houdini is er niks bij, zo snel gaan die schoenen aan en uit. 😉

Route naar school

Dit is een makkie, want het kinderdagverblijf en de basisschool zitten in hetzelfde gebouw. We hoeven maar één toegangspoortje verderop naar binnen. De route is dus al bekend en vertrouwd, iets dat ik wel heel relaxed vind. Laurens zit al vanaf dat hij 4 maanden was op deze opvang en het is dus echt bekend terrein voor hem. Ook heel fijnL het is 3 minuten fietsen en ongeveer 6 minuten lopen. (Oké, 20 minuten met een vermoeide kleuter)

Ochtendspits

De ochtendspits verloopt eigenlijk zoals voorheen. Laurens ging al drie ochtenden naar de kinderopvang en op de andere dagen ging hij ‘s middags. Het grootste verschil is (voor mij) dat het afgelopen is met de ochtendjes uitslapen op maandag en woensdag. HAHAHA, alsof hij überhaupt uitslaapt. Maar het is soms wel lekker om rustig op te starten. Dat is verleden tijd en we gaan een nieuw ritme in, waarbij we uiterlijk om 8.15 de deur uit moeten, zodat hij rustig op school aan kan komen. Tot nu toe verloopt het vlekkeloos en is er nog geen ochtendhumeur aan te pas gekomen…

Schoolpleinetiquette

Uhm, als hier ook maar enige voorbereiding voor is hoor ik het graag. Ik vind het allemaal maar avontuurlijk, van een opvang waar je alles weet en kent, naar een schoolplein waar je ‘die nieuwe’ bent. (Het lijkt wel een telefoonreclame zo) Gelukkig ken ik al een aantal andere ouders, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat het helemaal goed komt!

Tot slot is onze peuter al een tijdje zindelijk, kan hij zelf zijn billen afvegen en wordt zijn grootste uitdaging dat hij zijn hand op moet gaan steken en op zijn beurt moet wachten voor hij iets mag gaan zeggen. Van wie hij dat laatste heeft? Ik heb geen idee… ?

Wat deed jij om je kindje(s) voor te bereiden op de basisschool? Gelden bij jullie op school nog speciale regels waar je rekening mee moest houden?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

  1. Haha, goed voorbereid hoor. Hier hebben ze niet veel regels, alleen stop ik Anna af en toe een lekker mueslireepje in haar bakje, maar die gaat weer terug, want die mag ze niet eten op school. Te ongezond. Wat ik een beetje overdreven vind, maar ja, er lopen drie kinderen op school met overgewicht, dus daar moet de rest zich maar aan aanpassen 😉

    Billen schoonvegen kunnen overigens soms zesjarigen nog niet (of ze willen niet), dus dat is al héél knap! 😉

    • Oh jeetje, dat ze het dan mee teruggeven! Bij ons vragen ze om op dinsdag en donderdag fruit als tussendoortje te doen, maar ik betwijfel of alle ouders zich daaraan houden 😉
      Ik verdenk Laurens er trouwens van dat hij alleen thuis poept, zodat wij zijn billen nog voor hem komen afvegen en hij het niet zelf op school hoeft te doen. 😉

  2. Pingback: Voor het eerst naar een kinderfeestje: tips & tricks* - Breg Blogt

  3. Pingback: Hoe blijf ik in beweging nu ik vanuit huis werk? - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.