Stiekem ben ik weleens jaloers op van die domestic godesses bij wie het huis altijd schoon en opgeruimd is. Die zeggen: ‘Op maandag poets ik altijd het hele huis van boven tot beneden!’ Aan de andere kant ben ik nooit zo poetserig geweest en vind ik dat ik het er nu al best aardig vanaf breng. Mede dankzij mijn wederhelft, want we hebben in de loop der tijd een soort routine en taakverdeling ontwikkeld om ons huishouden niet helemáál te laten escaleren…

Als ik ons huishouden eens onder de loep neem, kom ik tot de conclusie dat we het aardig verdeeld hebben. De één doet dit, de ander doet dat. En soms andersom. Uiteraard hebben we er weleens ruzie over, omdat de één dan vindt dat de ander niet genoeg doet. We zijn ook maar gewoon mensen hè.

In de tuin

De Roodharige Hunk is ontzettend goed in grasmaaien! Onze grasmaaier heeft een kleine beperking, hij mist een wiel. Dit houdt de roodharige hunk niet tegen, hij maait ‘zijn’ gazonnetje met zoveel liefde! Onkruid eruit halen, verticuteren, bemesten, waar nodig wat bijzaaien: hij is een ware gras-master! Ook daar blijf ik dan natuurlijk vanaf, want hé, twee kapiteins op één schip moet je niet hebben!
Nu we toch in de tuin zijn: ik ben meestal degene die zorgt voor het snoei- en plantwerk. Onkruid uit de borders vissen is dan weer een geoliede machine die we samen besturen. Of mijn moeder als ze hier is en ze het onkruid niet langer kan aanzien. 😉 In de zomer sproeien we altijd trouw de tuin en die taak is weggelegd voor degene die daar zin in heeft of degene die de kortste adem heeft en uiteindelijk maar opstaat omdat de ander het niet doet.

In de keuken

Terug naar binnen. Ik ben chef weekmenu bedenken en ik maak meestal de bijbehorende boodschappenlijstjes. Etienne is op woensdagochtend vrij en ‘mag’ dan gezellig naar de supermarkt om in te slaan. Zelf vind ik boodschappen doen heel leuk, dus ik draai mijn hand er niet voor om om het zelf te doen. Koken is iets wat we samen doen. De ene dag kookt Etienne, de andere dag kook ik. En dan komt de afwas. Nou ja, afwas, daar hebben we een mooie machine voor. En die wordt in- en uitgeruimd zonder vaste taakverdeling. Soms is er weleens iemand (ik noem geen namen, maar het is een zij) die de machine met schone vaat negeert. Terwijl het nog geen 5 minuten kost om hem uit te ruimen. Herkenbaar?

Poetsen en wassen

Ik vind poetsen echt stom. Altijd al gevonden. Maar ja, als je je huis nooit poetst, krijg je van die taferelen als in ‘Hoe schoon is jouw huis?’ en dat wil je ook niet. Dus pak ik met frisse tegenzin een doekje en ga aan de slag. Soms dan hè, alhoewel de wc natuurlijk wel veel vaker even een poetsbeurt krijgt, lijkt me logisch. Ik poets het bad ook trouw, omdat ik daar ook regelmatig een duik in neem. Etienne is de man van de stofzuiger. (Sorry schat, daar gaat je imago in rook op…?) Maar zoals hij kan stofzuigen is gewoon geweldig, dus waarom zou ik me daarmee bemoeien?

De bedden verschonen doe ik elke week, ook zo’n klusje waar ik altijd tegenop zie, terwijl het zo gepiept is én het gevoel dat je krijgt als je in een schoon, lekker ruikend bed kunt kruipen is gewoon fantastisch! Sowieso is schone was altijd fijn, hier zit geen routine in, we wassen als er wat te wassen valt en soms zijn dat ineens een paar *kuch* machines achter elkaar. Met was-vouw-marathons tot gevolg. Wat dan weer prima kan met een uurtje Netflix, dus dat vind ik één van de minst vervelende taken. Zonder Netflix zou ik het uiteraard vreselijk vinden. Strijken gebeurt hier maar weinig, Etienne strijkt zijn eigen overhemden en van de rest maak ik het een sport om zoveel mogelijk strak op te hangen, zodat strijken niet nodig is.

Administratie

Administratie valt in mijn wereld ook onder het huishouden. Met al die digitale bankapps is dat tegenwoordig een eitje. Je hebt makkelijk inzicht in wat erin komt en wat eruit gaat. En dan doet de Roodharige Hunk nog regelmatig een rondje besparen, met dingen als energie vergelijken. Het is absoluut aan te raden om te kijken waar je nog kunt besparen, bijvoorbeeld op je telefoon, internet of je kosten voor gas water licht. Hierover schreef ik een tijdje terug een artikel, waarin ik vertel hoe wij dit aanpakken.

Nu ben ik ongetwijfeld nog allemaal klusjes vergeten, waarvan jij als domestic godess denkt: ‘Doet ze dat dan niet? Of dat?’ Vast wel, ik vergeet het alleen allemaal snel weer! ?

Zo, nu heb je een kijkje in onze huishoudelijke keuken gekregen, dat was toch wel interessant hè? En nu ben ik eens benieuwd: ben jij net als ik een beetje van Jan Steen of hanteer je strakke poetsschema’s? In het laatste geval: WAT IS JE GEHEIM? Ik kan altijd goede tips en tricks gebruiken, dus tell me!

uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Dit artikel is een samenwerking met easyswitch.nl

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.