Stress, we hebben er allemaal weleens last van. Het is bijzonder hoe een lichaam kan reageren in tijden van stress en spanning. Ik ging voor mezelf na waar ik het aan kan merken of hoe de stress zich uit.

Gespannen kaken

Tijdens mijn burn-out in 2012 viel me op dat ik mijn kaken heel strak aanspande door de stress. Op het moment van aanspannen had ik het niet zo door, pas toen er een seintje kwam vanuit mijn hersenen en ik het verschil voelde, had ik het in de gaten. Tegenwoordig gebeurt het nog weleens dat ik me zo verlies in mijn gedachten als ik (wat) gespannen ben, dat mijn kaken van staal lijken te zijn. Wat ik wel typisch vind is dat mijn lichaam dit ook zelf weer corrigeert, door me er bewust van te maken, zodat ik weer kan ontspannen.

Stijve nek en schouders

Deze zal vast herkenbaar zijn voor velen. Een nek en schouders die aanvoelen als een stevige boomstam. En door die spanning ga ik dan nog meer verkrampen, tot ik erbij loop als een soort hunchback. Wat hierbij helpt is een massage van mijn wederhelft of even lekker in een warm bad.

Moe, moeier, moeist

Stress en het bijbehorende (in mijn geval) piekeren kost meer energie dan het lopen van een marathon. Dat denk ik tenminste, want ik heb nog nooit een marathon gelopen. Wanneer ik te maken heb met stress ben ik vaak zo moe. Echt van de categorie laveloos, maar dan zonder de drank die dat meestal veroorzaakt. 😉 Wat hier helpt is even lekker in bad of wat lezen in bed tot ik vanzelf in slaap val.

Puistjes

Mijn huid reageert ook op stress. Toen Laurens als baby in het ziekenhuis lag, had ik de dubbele dosis: stress en hormonen. Door deze gouden combinatie had ik wat flinke pukkels in mijn gezicht, die ook nog eens gingen ontsteken. Alsof de stress nog niet genoeg is zorgt het er ook voor dat je er niet blij mee bent hoe je eruit ziet, met alle gevolgen van dien.

Buikpijn

Stress die ervoor zorgt dat ik ergens nerveus of zenuwachtig voor ben geeft me altijd buikpijn. Wat dan wel helpt is goed op mijn ademhaling letten en zorgen dat ik wat afleiding vind. Ook hier komt een boek, een bad of mijn bed weer goed van pas!

Hoofdpijn

Alsof er een leger op hol geslagen duracellkonijnen in mijn hersenpan ronddendert, zo voelt stress in mijn hoofd. Supergezellig is dat altijd, vooral als ik er ook nog eens scheel bij ga kijken! De remedie? Een paracetamolletje en veel rust.

Littekenpijn

Huh? Littekenpijn? Yep, ik ben tijdens mijn bevalling ingeknipt (au!) en dat, incombinatie met mijn bekken dat een flinke opdonder heeft gekregen, zorgt voor een zwakke plek in mijn lijf. Als ik veel stress heb, hoopt deze spanning zich op rondom dat litteken en in mijn bekkenbodem. Ik kan je vertellen: dat is niet bevorderlijk voor het verminderen van de stress, omdat ik dan vaak genoodzaakt ben om gestrekt te gaan tot de pijn wegtrekt. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen hier gelukkig wel wat bij en een warm bad doet ook hier wederom wonderen.

Samengevat: stress kan zich uiten in je hele lichaam, de ene plek is wat gekker en onverwachter dan de andere. Zoals je kunt lezen heb ik veel baat bij rust en afleiding. Daarnaast ben ik ontzettend blij met mijn bad, want weken in warm water met een kop thee erbij is altijd een goed idee!

Herken jij deze stress symptomen? Waar krijg jij als eerste last van wanneer je in een stressvolle situatie belandt? En wat helpt bij jou om er vanaf te komen?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Ik krijg altijd vooral buikpijn van stress. En soms hoofdpijn.

    Ik heb met meditatie geleerd dat het in ieder geval helpt om je niet druk te maken om het feit dat je stress hebt, omdat het toch ook weer voorbij gaat. Meestal is vooral de stress die je hebt over het feit dat je stress hebt een extra trigger. En zo erover denken werkt voor mij heel goed 🙂

  2. Pingback: Dit was april 2018! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.