Deze week vertel ik je over een boek dat zo anders is dan de romans die ik meestal lees. Ik vond het verfrissend, anders en een absolute aanrader. Duik met me mee in de wondere wereld van Don Tillman in Het Rosie Project…

Het Rosie Project van Graeme Simsion

De autistische Don Tillman is autistisch en leeft zijn leven volgens een strakke planning. Van minuut tot minuut zijn alle activiteiten ingepland. Van het doceren van genetica aan de universiteit van Melbourne tot zijn maaltijden. Don wil graag een vrouw vinden, maar omdat hij sociaal nogal onhandig is, komt daar maar weinig van terecht. Praktisch en gestructureerd als hij is, ontwerpt hij een vragenlijst die hem zijn ideale partner moet opleveren: het Echtgenote Project is begonnen.
Dan loopt Rosie Jarman ineens zijn leven in. Ze is totaal niet wat hij voor ogen heeft, toch steelt ze al gauw het hart van Don. Rosie zoekt haar biologische vader en Don werpt zich op als haar partner in crime in deze zoektocht…

Verfrissend, lief en grappig

Zoals ik al in de intro zei: dit boek is anders dan de romans die ik meestal lees. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Don. Je zit dus als het ware een beetje in zijn hoofd. Don houdt niet van lichamelijk contact met anderen, plant zijn dagen van minuut tot minuut en analyseert het gedrag van anderen op praktische wijze om het gedrag vervolgens te kopiëren in een poging sociaal wat handiger te worden. De schrijfstijl is echt uniek en ook al moest ik er even aan wennen, ik was al gauw gecharmeerd door de nerdy Don.

“‘Mijn god,’zei ze. ‘Ik kan wel een drankje gebruiken.’ Ik wist niet zeker waarom ze deze informatie deelde met iemand die ze pas zesenveertig minuten kende. Ik was van plan om zelf wat alcohol te nuttigen wanneer ik weer thuis was, maar ik zag geen reden om Julie hierover in te lichten.”

Je zou denken dat iemand als Don nooit kan veranderen. Toch zie je dit gebeuren, vanaf het eerste moment dat Rosie zijn werkkamer binnenvalt. Hoe langer Don met Rosie omgaat, hoe meer hij zijn gestructureerde en veilige leven achter zich laat.

Meer lezen? Hier vind je al mijn recensies.

Een aanrader dus?

Absoluut. Het boek leest vlot weg en je wordt in het verhaal meegenomen in alle gekke situaties waar Don in belandt sinds hij de controle een beetje loslaat. De personages zijn heel goed neergezet, met al hun kwaliteiten en gebreken, wat het verhaal heel echt maakt. Op dit moment ben ik het vervolg op deze roman aan het lezen, ‘Het Rosie Effect’, hiervan zal ik binnenkort ook een recensie delen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je bestelt het eenvoudig bij Bol.com via onderstaande link (aff.)

Heb jij ‘Het Rosie Project’ al gelezen? Wat vond je ervan?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

    • Ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik vond het echt fascinerend om eens zo met iemand mee te kijken!

  1. Wat leuk, dit boek staat ook al heel lang op mijn lijstje. Bij de bieb hebben ze hem niet, dus misschien toch maar een keer kopen dan.

    • Kun je hem niet reserveren in de bieb? Of is hij er helemaal niet? Er is ook een combinatieversie van deel 1 en 2 te koop, dan heb je een voordelige deal! 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.