Toen ik in de bioscoop de film ‘Me before you’ keek (en tranen met tuiten huilde), kende ik de boeken van Jojo Moyes pas net. Van het boek ‘Voor jou’ had ik nog nooit gehoord. Na het zien van de film zorgde ik dat ik het boek zo snel mogelijk kon lezen, om niets meer te missen van het leven van Louisa Clark. Inmiddels is het derde deel in deze serie verschenen en daar vertel ik je graag meer over…

Voor jou van Jojo Moyes

Laten we eerst even bij het begin beginnen. In ‘Voor jou’ maak je kennis met de ietwat onhandige en excentrieke Louisa Clark. Ze is op zoek naar een baantje en belandt dan in een groot landhuis, als assistente van de jonge en knappe Will Traynor. Will is na een motorongeluk verlamd geraakt tot aan zijn nek en kan bijna niets meer zelf. Het lukt Louisa om stukje bij beetje zijn harde muur af te laten brokkelen. Dit boek is zo ontzettend ontroerend en bijzonder en werd in 2016 verfilmd.

Een leven na jou van Jojo Moyes

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Louisa Clark weer alleen. Een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken. Ze voelt zich weer net zo vast zitten als in de tijd voor ze Will leerde kennen.

Louisa begint met een cursus rouwverwerking, waar ze Sam leert kennen. Sam is een zeer aantrekkelijke ambulancemedewerker, die Lou al gauw helpt om anders naar haar leven te kijken. Wanneer er onverwacht iemand uit Will’s verleden haar leven in dendert, weet Lou even niet hoe ze het heeft. Komt dit nog goed?
Wederom een prachtig boek. Inmiddels was ik wel een beetje van Louisa gaan houden en door dit tweede deel werd de liefde nog een beetje groter. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar het derde deel…

Voor mij jojo moyes bregblogt.nl

Voor mij van Jojo Moyes

In dit derde deel vertrekt Louisa voor een jaar naar New York, waar ze op Fifth Avenue gaat werken bij een rijke familie. Aan de andere kant van de oceaan wacht Sam op haar. Louisa dompelt zichzelf onder in the Big Apple en al gauw lijkt haar leven in Engeland mijlenver weg, terwijl ze zo hard haar best doet om alles bij het normale te houden. Als ze dan ook nog de knappe Josh leert kennen is de verwarring compleet…

Ik vind het echt geniaal van Jojo Moyes hoe ze je als lezer helemaal meesleept in de gedachten, gevoelens en belevenissen van Louisa. Ze kreeg het bij mij voor elkaar dat ik ook als een blok viel voor de charmes van Josh en dat ik daardoor Sam wat minder leuk vond. Wat heel stom is, want in deel 2 was ik helemaal #TeamSam! Maar schrijftechnisch is dat dus wel heel knap, dat je een lezer helemaal op het andere been kunt zetten. Ik heb dit boek ook weer verslonden. Met ruim 450 pagina’s was het niet het meest handzame exemplaar om mee te nemen in de trein, maar ik wilde het zo graag lezen dat ik daar geen last van had.

Hardop lachen

Jojo Moyes is echt een van mijn voorbeelden als het gaat om schrijven. Ze kan zo ontzettend goed toveren met woorden en gooit er regelmatig grapjes in waar ik dan hardop om zit te gniffelen. Een aantal van deze gniffelmomentjes wil ik je niet onthouden.

We beginnen met een ietwat ongemakkelijke situatie tussen Louisa en haar collega in New York:

‘Ik stak mijn armen naar haar uit om haar te knuffelen, maar ze schonk me weer zo’n priemende blik. Dus ik stapte niet verder op haar af en stak mijn duimen maar zo’n beetje naar haar op.’

En dan deze scène met een dronken Louisa in de hoofdrol:

‘Ik zou je zo kunnen likken’

  ‘Als je je dan beter voelt, ga je gang.’

Ik likte hem. Zijn aftershave smaakte minder lekker dan hij rook, maar het had wel iets prettigs om iemand te likken. ‘Ja ik voel me inderdaad beter,’ zei ik enigszins verbaasd. ‘Serieus!’

En tot slot een gesprek waarbij Louisa op haar nummer wordt gezet door een pittige Amerikaanse:

‘Waag het niet om sentimenteel te gaan doen, ‘zei ze fel. ‘Waar is die stiff upper lip van je? Is die soms van marshmallow gemaakt?’

Naast het lachen heb ik ook wel een traantje weggepinkt, zeker tegen het einde. Ik was plaatsvervangend trots op Louisa vanwege de keuzes die ze maakte en hoe ze was gegroeid. Met tranen in mijn ogen heb ik de laatste bladzijden gelezen en toen het boek uit was miste ik Louisa en haar New Yorkse leven ook echt een beetje.

Zelf lezen?

Ben je benieuwd geworden naar deze boeken? Of heb je deel 1 en 2 al gelezen en kun je niet wachten om in deel 3 te beginnen? Je bestelt ze makkelijk bij Bol.com via onderstaande links (aff.)

Ik heb dit boek ter recensie ontvangen van de uitgever, maar dit heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Ik ben ook dol op de boeken van van Jojo moyes. Louisa voelt als een vriendin. Het laatste deel moet ik nog lezen, maar ik kan bijna niet wachten.

  2. Pingback: 10 ontspannende boeken voor op vakantie - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.