Drie middagen per week, wanneer ik mijn zoon ophaal van het kinderdagverblijf, verheug ik me al op de uurtjes die voor me liggen. Met een beetje mazzel doet hij dan een middagdutje en heb ik even tijd voor mezelf. Hij wordt over 2 maanden alweer vier en dat hij ‘s middags nog slaapt levert weleens vragende blikken op…

Genetisch bepaalde aanleg voor middagdutjes

Ik vind het niet zo gek dat hij nog graag slaapt, want zijn beide ouders zijn niet vies van een dutje of een dagje lui rondhangen. Het grappige is dat je het bij Laurens meteen ziet als hij moe is, ook al beweert hij zelf het tegendeel. Hij krijgt dan een soort puppy ogen en er trekt een bepaalde waas over zijn gezichtje. Op het kinderdagverblijf zien ze het ook altijd meteen en weten ze dus wanneer het tijd is om hem even in bed te mikken.

‘Maar hoe moet dat dan op school?’

Over twee maanden begint Laurens op de basisschool. Wanneer mensen horen dat hij nu nog weleens middagdutjes doet, is één van de vragen die ik geregeld krijg: ‘Hoe moet dat dan op school?’ Ik heb er alle vertrouwen in dat dit zichzelf wel oplost. Laurens heeft tot nu toe alle ‘grote’ dingen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier gedaan. Zo begon hij toen hij anderhalf was ineens te lopen (check hier het filmpje!) en werd hij pas zindelijk toen hij daar zin in had (ook al waren wij al een jaar heel fanatiek met een potje en rondlopen in je blote billen) Ik merk nu al wel dat de dutjes wat korter worden, maar hij slaapt nog zeker 4 tot 5 keer per week in de middag.

Geen slaap = geen pretje

Op de dagen dat we het dutje overslaan breekt zo rond een uur of 4, 5 meestal de pleuris uit. Met al zijn peutertemperament geeft hij ons te verstaan hoe stom we zijn en dat hij andere ouders gaat zoeken. Of hij is zo moe dat hij amper een hap door zijn keel krijgt en dus moe én hongerig naar bed gaat. Doe mij dan gewoon nog maar een middagdutje hoor!

We zien het vanzelf wel als hij naar school gaat. Misschien blijft hij af en toe nog een middagje thuis, misschien verdwijnt de behoefte aan middagdutjes als sneeuw voor de zon wanneer hij de zo langgekoesterde leeftijd van vier jaar bereikt. En tot die tijd geniet ik nog van de uurtjes Netflixen, bloggen, lezen en soms ook even duf voor me uitkijken. Ook al mopper ik weleens dat ik in de middagen nooit echt de deur uit kan, omdat ik rekening moet houden met de slaapjes, ik ga ze stiekem best wel missen straks. 😉

Wanneer stopten de middagdutjes bij jou in huis?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Anna was nooit zo’n slaper, maar bij haar in de klas waren er heel veel kinderen die nog sliepen ‘s middags en gewoon alleen ‘s morgen naar school gingen. Ze hebben pas met vijf leerplicht. Anna had toen haar slaapje over was wel een tv uurtje in de middag, zodat ze even kon relaxten en dat heeft ze eigenlijk nu nog steeds tussen de middag (al is het nu geen uurtje meer, want dan moet ze naar school natuurlijk) Lekker van genieten die slaapkop! 🙂

  2. Oh wat herkenbaar!! Mijn dochter wordt over 7 weken 4jaar en zij slaapt ook nog geregeld ‘s middags en hoe mensen daar op kunnen reageren. Als we haar wakker houden dan is het ook rond 17uur heel ongezellig hier. En inderdaad dan zeggen mensen: hoe ga je dat dan straks doen? Nou dan gaat ze ook gewoon even een uurtje naar bed als ze dat nodig heeft. We zien wel hoe het loopt. Maar ik ben blij om te lezen dan mijn dochter niet de enige is.
    Liefs…

  3. Met 1,5 😉 Misschien omdat wij altijd konden uitslapen? Nu is mijn dochter net op school begonnen en dan gaat alles toch weer anders, ik denk inderdaad ook dat het vanzelf goed gaat lopen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.