‘Wat zie je er goed uit zeg!’ ‘Vind je? Ik heb geen oog dicht gedaan!’

‘Wat staat die jurk je goed! ‘Dat? Is een oud ding joh, niks bijzonders!’

Een compliment incasseren is nog niet zo makkelijk voor veel mensen. En hoe zit dat eigenlijk met complimenten geven? In het kader van complimentendag heb ik hier eens even stevig over nagedacht en de oplossing komt in een stoomcursus plús 30 complimenten om uit te delen!

De twee voorbeelden in de intro zullen je misschien wel bekend voorkomen. Ik maak mezelf er ook schuldig aan. Schuldig? Ja, schuldig aan het downsizen van een compliment. Als ik naar mijzelf kijk, doe ik dit uit een soort verlegenheid, gemixt met ongemak en een snufje gebrek aan zelfvertrouwen. ‘Zo geweldig is het toch niet?’ is dan een beetje de gedachte. Eigenlijk is het helemaal niet zo leuk voor de gever van het compliment die oprecht (daar gaan we in dit hele verhaal natuurlijk vanuit) een compliment geeft. Je wuift het toch een beetje weg.

Cursus complimenten ontvangen voor beginners

Dus, ik ontwikkelde een cursus complimenten ontvangen voor beginners. Je kunt er op ieder moment mee starten en je hebt er helemaal niets voor nodig, behalve jezelf.

Komt ie:

 1. Luister naar het compliment, onderbreek de gever niet
 2. Zeg: ‘Dankjewel!’ Eventueel aangevuld door ‘Wat lief / leuk / aardig / fijn om te horen / tof ‘ naar keuze

Dat was het. Geen hogere wiskunde toch? Gewoon met open armen en het liefst een glimlach van oor tot oor in ontvangst nemen die handel. Want sta er eens even bij stil hoe dat voelt, zo’n compliment? Dat voelt toch hartstikke lekker? Als iemand de moeite neemt om je te vertellen dat je iets goed hebt gedaan of dat je er mooi uitziet? Geniet gewoon even lekker van dat moment!

Cursus complimenten geven voor beginners

Nu je goed bent in het ontvangen van het compliment, gaan we verder met de tweede cursus. Zeg eens: Hoe vaak geef jij iemand een compliment? Hoe vaak zeg jij oprecht en gemeend tegen een ander dat hij of zij iets goed doet of er goed uitziet? Het is een beetje cliché, maar in Nederland geldt al gauw: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’ Terwijl er niks zo lekker is als iets aardigs doen voor een ander. We hadden het net over het fijne gevoel dat een ontvangen compliment je geeft, nou dat gun je toch iedereen? Dus niet denken dat het raar of gek is, maar gewoon wat vaker iets liefs zeggen tegen een ander.

Dus ook hier een snelcursus. Ben je er klaar voor?

 1. Zeg iets aardigs tegen een ander en meen het
 2. Geniet van het effect dat jouw compliment heeft

Prijs je collega eens als hij of zij een klus goed heeft afgerond. Of vertel je lief eens hoe trots je op hem of haar bent. Vertel je vriendin met haar huilbaby wat voor goede moeder je haar vindt en waarom. Je zult zien dat ze ervan gaan stralen.

En als ze geneigd zijn om je compliment af te zwakken zeg je gewoon: ‘Hou je mond en geniet gewoon even van het compliment dat ik je geef.’

Complimenten ter inspiratie

Tot slot heb ik nog een lijst opgesteld met dertig complimenten die je kunt geven. Mocht je even niet weten wat je voor aardigs kunt zeggen, check dan zeker even ter inspiratie de onderstaande suggesties.

 1. Wat zit je haar mooi!
 2. Door die kleur komen je ogen ontzettend mooi uit!
 3. Wat zie je er stralend uit zeg!
 4. Je hebt die opdracht echt goed opgepakt en uitgevoerd!
 5. Wat ziet dat artikel dat je hebt geschreven er mooi verzorgd uit!
 6. Wat een fijn artikel om te lezen, heel erg prettig geschreven!
 7. Wat heb je mooie foto’s gemaakt!
 8. Ben je op vakantie geweest? Je ziet er zo ontspannen uit!
 9. Wat een mooie schoenen / broek / trui / jurk heb je aan, die kleur staat je geweldig!
 10. Je bent een fijne collega, ik werk graag met je samen omdat je zo geduldig / aardig / grappig / eerlijk / behulpzaam/… bent
 11. Als ik met jou samenwerk voel ik me gewaardeerd.
 12. Je bent een ontzettend goede groenteboer / copywriter / cassière / heftruckmachinist / teamleader / …
 13. Wat heb je heerlijk gekookt zeg, ik eet bijna mijn bord erbij op!
 14. Je bent zo creatief!
 15. Als ik bij jou ben, voel ik me altijd op mijn gemak!
 16. Jij bent er zo goed in om een ander op te vrolijken!
 17. Jij kunt ontzettend goed luisteren!
 18. Ik waardeer de manier waarop jij zaken zo positief bekijkt en aanpakt!
 19. Je bent inspirerend!
 20. Je bent grappig!
 21. Je bent aardig!
 22. Je bent mooi!
 23. Je bent lief!
 24. Je bent slim!
 25. Tijd met jou doorbrengen is leuker dan Netflixen!
 26. Je bent met net zo lief als chocolade!
 27. Als je een boek was, was je mijn lievelingsboek!
 28. Je bent zo sterk!
 29. Je bent altijd zo stijlvol gekleed!
 30. Je bent zo attent!

Fijne (complimenten) dag vandaag, jij mooi mens! ♥

Volg je mij al op Facebook Instagram en Twitter?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

 1. Ik vroeg vandaag aan Anna of ze wel eens complimenten krijgt en toen zei ze van niet, terwijl mijn man en ik een hele lijst aan complimenten konden opsommen, dus complimenten onthouden is ook een kunst 😉

  Ik ben serieus goed in geven en nemen van complimenten. Ik kom uit Oost-Groningen en daar proesten ze en brommen ze alleen maar. En toen ik de provincie uitkwam, heb ik het meteen aangeleerd, omdat ik zo blij was dat er zoiets bleek te bestaan. 😉

  • Wat mooi dat je dat hebt aangeleerd, dat kan niet iedereen! Haha en Anna zal ze nu vast beter gaan onthouden! 😉

 2. Wat een positieve, lieve blog! Meer complimentjes geven kan geen kwaad. Worden we allemaal leuker van. En bij deze een welgemeende: mooi geschreven, prachtig mens ?

 3. Ik heb het mezelf wel wat aangeleerd.
  Logisch omdat ik lesgeef en het belangrijk vind in mijn klaslokaal is het vanzelf daarbuiten ook gemakkelijker!

 4. Ik ben zelf heel gevoelig voor complimentjes, maar mijn vriend is niet gewend om die te geven. Hij heeft er echt aan moeten wennen me te complimenteren als ik lekker heb gekookt of het hele huis heb gepoetst etc.. Het gaat mij daarbij niet zozeer om het compliment, maar meer dat ik weet dat hij het gezien/gewaardeerd heeft.

  Zelf sta ik voor de klas en ben ik niet anders gewend om het positieve te benoemen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.