Boeken die verbanden leggen tussen de geschiedenis en het heden, waar dan ook de nodige romantiek en een flink shot drama aan toegevoegd zijn: ik word daar dus heel blij van! ‘Liefde komt uit de hemel’ van Susan Meissner is zo’n roman, ik vertel je er graag meer over…

Het verhaal

New York, 1911. Clara Wood verpleegt immigranten in het ziekenhuis op Ellis Island en rouwt om haar geliefde, die om het leven kwam bij de brand in de Triangle Shirtwaist Factory. Wanneer ze een bijzondere sjaal bewaart voor een patiënt die in quarantaine gaat, ontdekt Clara per ongeluk dat zijn overleden vrouw niet was wie hij dacht. Maar wat weet ze zelf eigenlijk van de man om wie ze treurt?
Honderd jaar later ziet Taryn Michaels in een tijdschrift onverwacht een foto van zichzelf, waarop ze dezelfde sjaal in haar handen geklemd houdt. De foto brengt haar terug naar 9/11, de dag waarop ze haar man verloor. Is Taryn klaar om het verleden onder ogen te komen en te gaan uitzien naar een nieuwe toekomst?

Lees ook: Lefbek van Anke Laterveer

Hoe ik het boek heb ervaren

Zoals gezegd kan ik ontzettend genieten van verhalen uit het verleden. Bij 1911 denk ik aan Downton Abbey en de Titanic: chique mensen, formele omgangsvormen en een hoop romantiek. Ellis Island, waar Clara woont, is niet bepaald chique, toch kon ik me goed inleven in haar karakter en de tijd. In ‘Liefde komt uit de hemel’ gebeuren dingen ook tussen de regels door, waardoor je als lezer goed moet opletten wat er in de stiltes gezegd en gedacht wordt. Het gedeelte dat zich in 2011 afspeelt sprak me nog meer tot de verbeelding, omdat ik de berichtgeving rondom 9/11 destijds op de voet heb gevolgd (wie niet?). Ik kon me hierbij dus nog levendiger voorstellen hoe New York er destijds uitzag en hoe het leven eraan toe ging.

Is het een aanrader?

Wat ik bijzonder vind aan dit boek, is dat je over de schouders van Clara en Taryn meekijkt, terwijl ze worstelen om uit de mist van het verleden te komen, op weg naar het licht van de toekomst. Een worsteling waar we allemaal weleens mee te maken hebben gehad of nog gaan krijgen en daardoor soms pijnlijk herkenbaar. En je ziet wel: liefde, verdriet en de zoektocht naar geluk zijn van alle tijden. ♥ Ik heb ontzettend genoten van deze roman, die door Susan Meissner is geschreven op een manier die je meetrekt in het boek. Een mooi en bijzondere verhaal voor een ieder die houdt van historische romans, verweven met verhalen uit het heden.

Zou jij deze roman willen lezen? Hou je van historische romans?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.