Lief zijn, het klinkt zo eenvoudig. Maar, man oh man, wat vind ik het soms moeilijk. Niet om lief te zijn voor een ander, dat lukt me meestal aardig. Het probleem zit hem in lief zijn voor mezelf…

Over het algemeen kan ik het vrij goed met mezelf vinden. Ik kan lachen om mijn eigen (slechte) grappen, vind meestal dat ik er best leuk uitzie en vind mezelf ook best een slimmerd. Maar er zijn momenten dat ik werkelijk niets goeds aan mezelf kan ontdekken. En dan ben ik dus niet zo lief.

Dan vind ik mezelf stom, dom, lelijk en/of waardeloos. Dan kan ik uren, wat zeg ik, dagen doorpiekeren over een opmerking die ik op een impulsief moment heb gemaakt. Een opmerking die de ander waarschijnlijk al laaaaaang is vergeten, maar die bij mij heel lang door blijft sudderen. Of ik begrijp iets niet en dat is dan maar meteen een reden om mijn algehele intelligentie in twijfel te trekken.

Als ik zo’n moment heb waarop ik verre van lief ben voor mezelf, is het lastig om er weer uit te komen. Toch word ik er steeds beter in. Ik heb een aantal favoriete activiteiten waar ik me op slag beter van ga voelen en dat hele arsenaal haal ik op zulke momenten uit de kast. Denk aan een warm bad met heerlijk geurend badschuim, lekker in bed kruipen met een boek of ongegeneerd een pak Café Noir leegvreten. Het kan ook helpen om lekker aan de wandel te gaan, iets leuks te ondernemen met vriendinnen of mijn mannen of een uurtje te Netflixen. Als het maar iets is waar ik blij van word.

Ik maak de minder lieve periodes wel bewust mee. Misschien klinkt dat gek, maar ik bedoel dat ik er tegenwoordig wel bij stil sta als ik niet zo lief ben voor mezelf. Door er bewust van te zijn, kan ik het gevoel dan ook makkelijker doorbreken. Soms gaat het na een uurtje al beter, een andere keer duurt het wel wat langer, een paar dagen. Het hangt er een beetje vanaf wat de trigger is. En daar kom ik meteen bij nog een punt waarmee ik het niet-zo-lief-zijn kan veranderen: de triggers herkennen. Het kan iets heel kleins zijn, waardoor ik mezelf ineens op een hele andere manier bekijk. Een opmerking van iemand anders, een gedachte die bij me opkomt en vervolgens een eigen leven gaat leiden of een fout die ik maak en die vervolgens aan me blijft vreten. Door deze triggers te herkennen en voor mezelf hardop te benoemen, merk ik dat ze al minder ‘zwaar’ worden. In je hoofd kun je dingen tenslotte zo groot maken als je zelf wilt, maar eenmaal uitgesproken krijgt iets toch een andere lading. Ik bespreek het ook met Etienne, die me na bijna zeven jaar goed kent en ook niet schroomt om me een spiegel voor te houden. Een spiegel waarmee hij me ook regelmatig laat zien wat hij ziet: een lief mens dat het zichzelf soms zo moeilijk maakt.

Ik ben er van overtuigd dat ik door een bewustere houding steeds beter word in het lief zijn voor mezelf. Want uiteindelijk heeft natuurlijk niemand er iets aan als ik alleen maar streng ben voor mezelf, de lat hoog leg en vervolgens volledig in de stress schiet als het allemaal niet zo gaat zoals ik wil. Alle mindfulness die ik in 2017 heb gevolgd heeft absoluut zijn sporen nagelaten en op de momenten dat ik voel dat het nodig is, neem ik de tijd om even de boel de boel te laten en gewoon te zijn. Niet denken, niet stressen, gewoon even ademhalen en rustig worden. Helemaal verdwijnen zal het nooit en die ambitie heb ik ook niet. Want als ik alleen maar lief voor mezelf zou zijn en mijzelf nooit eens even kritisch onder de loep zou nemen, bleef ik voor altijd in mijn veilige, zachte comfortzone. En groeien en leren gebeurt toch echt buiten dat warme holletje. Dus hup, af en toe even eruit en dan weer gauw heel lief zijn voor mezelf. ♥

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart: ben jij lief voor jezelf? Of betrap je jezelf er weleens op dat je veel te streng en te kritisch bent over jezelf?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

 1. Nee, ik ben met vlagen helemaal niet lief voor mezelf. Alle dingen waar jij aan twijfelt gaan ook regelmatig door mijn hoofd. Wat ik me altijd bewust afvraag tijdens een negatieve gedachte over mezelf, is of die aanname van mezelf klopt. Want dat is het, een aanname. Vaak vul ik iets voor een ander in of heb ik iets helemaal verkeerd opgevat.

  Wat ik in al die jaren wel heb geleerd, is dat lief zijn voor jezelf topprioriteit heeft, want anders kan je ook niet oprecht lief voor een ander zijn. Dus gun ik mezelf meer dingen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat maakt me zekerder én ik word er oprecht een leuker persoon door.

  PS: wat jezelf betreft: alle dingen die je lief en je zoon over jou zeggen, kloppen. Ga daar maar van uit,

  (Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen? ;))

  • Hele goed PS. Mijn meditatiecoach zegt altijd: zou je op een vriendin ook zo kritisch zijn? 😉

 2. Oh zo herkenbaar! Mijn man heeft wel eens kritiek op me en daar raak ik dan zo door van slag en dan zegt hij altijd: “Ik zeg iets over één klein dingetje en je denkt meteen dat ik je helemaal afkeur als mens.” Denk dat dat soms bij mijzelf ook zo werkt 😉 Mindfulness heeft mij inderdaad ook erg veel geholpen op dit punt.

  Overigens wat betreft leren. Je kunt nu wel helemaal tevreden zijn met wie je bent, maar tegelijkertijd weten dat als je over drie jaar nog zo bent, dat je dan niet meer tevreden bent, dus get on moving! 😉

 3. Ik denk dat het toch ook belangrijk is om lief te zijn voor een ander. Soms lijkt het wel eens een beetje alsof iedereen grenzen aan het bewaken is en vooral lief voor zichzelf wil gaan zijn. En dat is natuurlijk ook belangrijk, maar met lief zijn voor een ander is ook niets mis.

 4. Wat een mooi artikel <3 Ik vind het soms echt heel moeilijk om lief te zijn voor mezelf: ik dender nog al 'ns gewoon door. Of dan wil ik geen "nee" zeggen en zeg dan dus maar "ja" voor een ander en eigenlijk niet voor mezelf. Zo vermoeiend. Maar ook hier gaat het gelukkig beter 😉

 5. Pingback: Oh Happy Day #40: Carnaval! - Breg Blogt

 6. Pingback: Dit was februari 2018! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.