Wil je meer boeken lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik las in 2017 maar liefst 52 boeken, naast mijn gezin, baan en blog! Met deze lijst wil ik de liefhebbers van romans, thrillers en chicklits inspireren om lekker in de leesflow te komen!

Klik op een titel om naar de beschrijving en mijn korte review te gaan of scroll door de lijst naar beneden voor alle beschrijvingen. Onderaan het bericht staat de mogelijkheid om de link social media of Whatsapp te delen. Zo heb je hem altijd bij de hand in je telefoon! Ik sta weleens in de bieb en vraag me dan af hoe dat ene boek ook alweer heette waar ik over heb gelezen. Deze lijst kan je daarmee een handje helpen!

Heel veel leesplezier en laat je een berichtje achter als je één van de boeken uit de lijst hebt gelezen? Vind ik leuk! ♥

In deze blog:

Blonder wordt het niet – Ellen Berg


Maja heeft van alles aan haar hoofd: ze runt een ecokapsalon met veeleisende klanten en heeft een vriend die komt en gaat wanneer hij wil. Dan is er nog haar kritische tante en haar Russische assistente. En haar puberende zoon Willi die alles doet wat Maja verboden heeft. Haar remedie om het vol te houden? Wassen, knippen, föhnen!

Ik moest heel even, als een dieseltje, op gang komen in dit boek, maar daarna ging het ook als een speer! Wat een heerlijke roman van de Duitse schrijfster Ellen Berg! Mijn uitgebreide review lees je hier.

Een etentje bij restaurant Quentins – Maeve Binchy


In ‘Een etentje bij restaurant Quentins’ kijk je mee over de schouder van Ella Brady. Ze wil graag een documentaire maken over het populaire restaurant Quentins in Dublin. Je volgt de weg van Ella, die wordt afgewisseld door verschillende verhalen over gebeurtenissen in het restaurant.

Af en toe is de afwisseling in verhalen wel even omschakelen, maar uiteindelijk heb je een mooi boek vol grappige, romantische en verdrietige verhalen die samen een geschiedenis maken. Ik ben gaandeweg steeds een beetje meer gaan houden van de personages!

De avondschool – Maeve Binchy


In de Avondschool draait het om ‘Signora’ een van oorsprong Ierse die voor de liefde jarenlang in Italie heeft gewoond. Na haar terugkeer in Dublin is ze nogal verloren. Als ze in contact komt met Aidan gaat de zon weer schijnen en starten ze samen met het geven van een avondcursus Italiaans aan een gevarieerd gezelschap. Alle cursisten hebben weer hun eigen verhaal en net als in ‘Een etentje bij Restaurant Quentins’ wisselt de hoofdlijn af met losse verhalen.

De Avondschool is eerder uitgebracht dan ‘Een etentje bij Restaurant Quentins’, ik las ze alleen in omgekeerde volgorde. Sowieso brengt Maeve Binchy graag personages uit andere romans terug in nieuwe romans of ontstaan gastrollen in hoofdpersonen in een nieuw boek. Dit boek is een pareltje, alle afzonderlijke verhalen die uiteindelijk zorgen voor nieuwe verhalen, vriendschappen en zelfs romances…

Carry on heb lief – Glennon Doyle Melton


Dat een huwelijk niet altijd over rozen gaat is geen schokkend nieuws, eerder algemeen bekend. Het huwelijk van Glennon en haar man Craig komt wel heel ernstig onder druk te staan, wanneer Craig op een dag bekent dat hij meerdere affaires heeft gehad. Wat volgt is het relaas van Glennon, die je een kijkje geeft in het diepste van haar ziel.

Glennon neemt geen blad voor de mond en dat maakt haar boeken heel bijzonder. Je gluurt toch een beetje mee in andermans leven en dat is niet altijd een fraai plaatje. Ik heb bewondering voor de manier waarop Glennon met de demonen in haar leven omgaat. Je leest mijn uitgebreide review hier.

Bridget Jones’ baby – Helen Fielding


Bridget Jones is terug! Haar biologische klok tikt en na een reeks typische Bridget-scenario’s blijkt ze uiteindelijk zwanger te zijn _ maar dat verloopt niet helemaal volgens plan. Ongevraagd krijgt ze de bizarste adviezen van dronken singles en zelfgenoegzame moeders, belandt ze in echo’s die eindigen in totale chaos en verliest ze haar kalmte in de hectiek van zwangerschapscursussen. Romantiek, vreugde en wanhoop gaan hand in hand, en dat allemaal overschaduwd door de ongemakkelijkste vraag ooit: wie is eigenlijk de vader van het kind?

Ik denk dat ik Bridget soms zo irritant vind, omdat ik dingen van mezelf in haar herken. Oké, ik wist wel wie de vader van mijn kind was, maar haar onhandigheid, chaos en dingen eruit flappen zijn mij niet vreemd. Als je Bridget in je hart hebt gesloten is dit zeker een aanrader om te lezen!

Rosie zegt JA – Dawn French


De superrijken van Manhattan hebben hun eigen strikte gedragsvoorschriften. In het kille appartement van de familie Wilder-Bingham aan Park Avenue bestuurt matriarch Glenn haar huishouden als een generaal. Wanneer de Engelse giga-optimiste Rosie hun huis binnenstuitert, heeft niemand in de gaten dat ze lak heeft aan reglementen. Rosie – achtendertig, excentriek, met een geheim verdriet en een hart zo groot als New York – begint hun levens draad voor draad te ontrafelen.

Een verfrissend boek, vol met verrassende wendingen. Rosie is een aparte vrouw en de streken die ze uithaalt zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder, maar door de manier waarop ze beschreven zijn ontwikkel je toch een soort sympathie voor haar!

Geknipt voor jou – Chantal van Gastel


Hannah is jong, single en heeft maar één droom: het opzetten van haar eigen modelabel. Tot die tijd moet ze het doen met haar baan als assistente van de veeleisende ontwerpster Anna Lee, een regelrechte boss from hell. En dan is er ook nog die arrogante advocaat Frank, wiens zoontje ze door een ongelukkige samenloop van omstandigheden moest ophalen van de crèche en even verstopte op kantoor. Maar Frank blijkt zo slecht nog niet en helpt haar als de zaken op de werkvloer bij Anna Lee escaleren. Komt haar droom dan misschien toch binnen handbereik? En hoe zit het met Frank, ze kan het toch niet aanleggen met een man die getrouwd is en ook nog vader?!

Ik ben groot fan van Chantal van Gastel! Ze zoog me in dit boek en ik kon het maar amper wegleggen. De herkenbaarheid, de humor en af en toe wat haren uit je hoofd willen trekken vanwege onhandigheid van Hannah: genieten!

Ik wist het – Chantal van Gastel


Mia Robbins is niet het type dat de gebaande paden bewandelt. Puur op intuïtie zegt ze haar baan in de marketing op om haar eigen bloemenwinkel te beginnen. Niet in het drukke nieuwe deel van het centrum, maar op het idyllische stationsplein dat al in haar jeugd haar hart gestolen heeft. Mia zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken. Maar de magie van de bloemen brengt haar meer dan ze had verwacht.
Ze ontmoet Feo. Hij is ondernemend en levenslustig. De man van wie ze – letterlijk – altijd heeft gedroomd. En alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, vinden plots allerlei mysterieuze boodschappen hun weg naar haar. Al snel wordt Mia de levens van iedereen om zich heen ingezogen. Als een magneet trekt ze bijzondere verhalen aan. Dit blijft niet onopgemerkt door Axel, een verslaggever die De Haai wordt genoemd. Hij heeft zijn eigen binding met het winkelplein en naar een bijzonder verhaal is hij altijd op zoek. Durft Mia haar gevoel te blijven volgen, ook als dit meer van haar vraagt dan ze zich ooit had kunnen voorstellen? Hoezeer mag ze betrokken raken bij de
levens van anderen? En hoe kan ze ervoor zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt?

Opnieuw een pareltje van Chantal. Ik waande me af en toe echt ín de bloemenwinkel van Mia en had het gevoel dat ik met mijn neus bovenop alle gebeurtenissen stond. Een heerlijk boek!

Zonder jou – Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel


Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.

De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Dat Chantal van Gastel mijn favoriet is wist je al, maar weet je dat zij nog meer in haar mars heeft dan haar geweldige romans? Dit bewees ze samen met zus Priscilla in de thriller Zonder jou. Ik kon het boek amper wegleggen, terwijl ik dat het liefste wel deed. Angstaanjagend, fascinerend en beklemmend: top!

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen


Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

Dit boek is echt geweldig en zelfs dat dekt de lading nog niet. Ik ben echt een beetje van Hendrik en zijn vrienden gaan houden. Scherpe humor, een onverstoorbaar doorzettingsvermogen en ontroerende observaties.

Dit boek is inmiddels ook verschenen als tv serie op NPO 1.

Zolang er leven is – Hendrik Groen


Hendrik is terug! Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.

Mr Big – Olivia Goldsmith


Kate Jameson heeft een hechte vriendinnenclub om zich heen. Op de bruiloft van een van hen ontmoet ze Billy Nolan, een rijke bareigenaar. Hij wordt ‘Dumping Billy’ genoemd omdat hij er bijna zijn beroep van maakt om vrouwen te dumpen. Opmerkelijk is dat de gedumpte vrouwen meteen daarna een huwelijksaanzoek van een ander krijgen. Nadat het dumpen van Billy gebruikt is om een van Kate’s vriendinnen aan de man te helpen, valt Kate zelf voor Billy. Wat daarvan het gevolg is?

Een boek à la Sex and the City, heerlijk geschreven en vol romantische ontwikkelingen, blunders en toestanden. Fijn boek!

De nachtegaal – Kristin Hannah


De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten. Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Viann haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Dit boek was mijn eerste kennismaking met Kristin Hannah. Wauw, wat een aangrijpende en ontroerende roman. Ik heb flink wat tranen gelaten tegen het einde, absoluut een aanrader!

De wintertuin – Kristin Hannah

De Wintertuin Kristin Hannah bregblogt.nl

De zussen Meredith en Nina zijn erg verschillend van aard. Wanneer hun vader ziek wordt beseffen ze dat ze hun krachten moeten bundelen. Hun moeder Anya is niet in staat troost te bieden. Op zijn sterfbed vraagt hun vader Meredith en Nina nog één keer te luisteren naar het Russische sprookje dat Anya altijd vertelde. Zo komt tenslotte haar tragische verleden aan het licht in het door oorlog verscheurde Leningrad.

Een indrukwekkend verhaal, waarin net als in De Nachtegaal, de 2e Wereldoorlog met al zijn gruwelijkheden een rol speelt. Een verhaal over familie en geheimen, prachtig geschreven.

Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn


Joost is 40, ongetrouwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog. Hij stuntelt door het leven en krijgt het voor elkaar om op 1 dag twee keer ontslagen te worden. Hij besluit om het heft in eigen handen te nemen als hij wil dat zijn leven verandert…

Heerlijk! Een chicklit met een mannelijke hoofdpersoon! Is dat dan een ‘dudelit’? Een hele fijne, humoristische roman die zich afspeelt in Rome en Amsterdam, perfect voor tijdens je vakantie of een donkere cocoondag op de bank!

Het meisje in de trein – Paula Hawkins


Iedere ochtend neemt Rachel dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Over dit boek had ik al veel gehoord en gelezen, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen toe ik erin begon. Op zijn tijd vind ik een (psychologische) thriller heerlijk om te lezen, een beetje ontnuchtering is wel lekker tussen al die romantische verhalen. 😉 Toch vond ik het niet zó spannend om er lyrisch van te worden. Een beetje voorspelbaar af en toe en de hoofdpersoon kon regelmatig rekenen op mijn irritatie, wat dan misschien wel weer een compliment is voor de schrijver… 😉

Scoop – Iris Houx


Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie…

Wat een heerlijk boek! Ik werd meegezogen in een verhaal vol misverstanden, ontluikende liefde en vriendschappen. Lekker vlot geschreven en Iris heeft veel humor!

Een schitterend ongeluk – Inge Iepenburg


Vier vrienden komen samen op het strand. Ze lachen, eten en drinken. Het geluk straalt er vanaf. Een auto-ongeluk diezelfde avond gooit hun levens compleet overhoop. En waar is de vijfde vriend van deze hechte groep gebleven? Hoe zit het met de onderlinge verhoudingen en wat spookt één van hen uit in Londen?

Als ik de boeken van Inge Iepenburg lees, hoor ik altijd de gemene stem van Martine Hafkamp uit GTST in mijn achterhoofd. Dit verhaal zou Martine niet misstaan, het is doorspekt van geheimen, intriges en de nodige spanning. Ik heb genoten van dit boek!

Stuk van jou – Sophie Jackson

Kat is lerares Engels in een gevangenis, Wes is een van haar leerlingen. Haar verleden drukt zwaar op haar schouders en ook Wes heeft het nodige meegemaakt. Ze vallen als een blok voor elkaar en wat volgt is een ingewikkeld liefdesverhaal…

Op zich wel een leuk boek, alleen was ik na een paar keer wel klaar met de erotische scènes van 10 pagina’s lang en het zijn er nogal wat in dit boek. Ik denk dat ik de ‘new adult’ doelgroep een beetje ontgroeid ben met mijn 37 jaar… 😉

De thuiskomst – Erica James


De nieuwe bewoners van Cholmford Hall Mews zoeken allemaal een frisse start. Jessica heeft haar leven in de Griekse zon vaarwel gezegd. Nu haar moeder Anna wat ouder is, wil ze er voor haar zijn. En dat betekent een terugkeer naar Engeland. Amanda en Tony proberen het beste van hun huwelijk te maken, maar Tony’s dochtertje Hattie maakt pijnlijk duidelijk dat Amanda niet háár keuze als stiefmoeder is. Kate is gaan samenwonen met haar vriend Alec, die pas gescheiden is. Dat Alec nog steeds een bedrijf runt samen met zijn ex-vrouw, zou volgens Kate geen probleem moeten zijn. Toch? Josh wil zijn broer en ouders bewijzen dat hij ondanks zijn veranderde omstandigheden nog steeds – letterlijk en figuurlijk – op eigen benen kan staan. Maar zijn leven lijkt verder onbedoeld tot stilstand gekomen. Allemaal hopen ze op een nieuwe toekomst, en allemaal komen ze erachter dat het verleden niet zo makkelijk te ontwijken is…

Deze roman is uit de tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren en je elkaar brieven of kaarten stuurde als je in het buitenland was. Desondanks is het verhaal tijdloos, vanwege de dilemma’s, romances en problemen van alledag. Een prachtige roman met een fijne plot!

Een onverwachte wending – Erica James


De onfortuinlijke Lizzie ziet zich na haar ontslag gedwongen terug te verhuizen naar haar ouderlijk huis. Haar moeder regelt voor Lizzie een tijdelijke baan in een verpleegtehuis. Daar treft ze mevrouw Dallimore.
Clarissa Dallimore deelt met Lizzie het verhaal van haar jeugd, haar spontane reis van Amerika naar Engeland om haar familie te zoeken, het uitbreken van WO2 en haar door de oorlog onmogelijk gemaakte liefde. Dankzij mevrouw Dallimore ontdekt Lizzie dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen.

Zowel Lizzie als mevrouw Dallimore hebben mijn hart gestolen in deze prachtige roman, waarin heden en verleden elkaar afwisselen. Een mix van humor, verdriet, vriendschap en liefde…prachtig!

Helemaal het einde – Lisette Jonkman


De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid.
Ineens staat ze weer tussen de koeien op het boerenbedrijf van haar ouders en moet ze haar plek heroveren, want iedereen is verder gegaan zonder haar.
Roxy wil zo snel mogelijk terug naar haar seks, drugs & rock-‘n-roll-leven, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger…

Lisette is echt een topschrijver! Ik geniet van haar humor, de manier waarop ze personages tot leven wekt en de originele verhaallijnen. Naar dit boek heb ik lang uitgekeken en toen het eenmaal uitkwam wist ik niet hoe snel ik het op mijn e-reader moest zetten. Wederom een pareltje!

Onder kantoortijd – Lucy Kellaway


Stella Bradberry en Annabel Chambers werken allebei voor Atlantic Energy, een oliemaatschappij in Londen. Annabel is een jonge, alleenstaande moeder die haar opleiding niet heeft afgemaakt en nu gedoemd is als assistent te werken voor mannen die stuk voor stuk maar half zo intelligent zijn als zijzelf. Stella is twintig jaar ouder en staat op het punt toe te treden tot de raad van bestuur. Voor haar geen glazen plafond. Zij is moeder van twee kids, een multitaskende power woman en nog aardig ook. Iedereen bewondert haar en vindt haar verstandig, dus wat bezielt haar om een affaire te beginnen met een man die ze buiten kantoortijd nog geen blik waardig gegund zou hebben?

Wat een fijn boek is dit! Vlot geschreven, op sommige momenten heel herkenbaar en vol humor, echt een ontspannende roman.

Dan komt alles goed – Cathy Kelly


In het Ierse badplaatsje Avalon woont Danae in haar eentje bovenaan de heuvel. Ze heeft geen behoefte aan gezelschap, omdat ze zichzelf straft voor iets dat in haar verleden is gebeurd. Ondertussen ziet Tess haar huwelijk op de klippen lopen, terwijl ze met moeite haar antiekzaak open kan houden. Tess’ zus Suki zit aan de andere kant van de Atlantische oceaan in de puinhopen van haar ooit zo glamoureuze leventje. Als de rijke Cashel Reilly terugkeert naar Avalon en Danae’s nichtje Mara haar intrede doet in het dorp, verandert er een heleboel…

Cathy Kelly is ook een schrijfster waarvan ik het ene boek na het andere lees als ik er de kans voor krijg. Het decor is het prachtige Ierland en ook hier raken levens met elkaar verweven op een manier die je niet 1,2,3 had kunnen bedenken. Een heel fijn en mooi boek!

Geloof me maar – Gillian King


Twintiger June gaat terug naar haar tienerjaren als ze haar jeugdliefde Julius na vele jaren weer tegen het lijf loopt. Ze is opnieuw smoorverliefd, met alle symptomen van dien. Het grote verschil: hij valt nu ook op haar!

Een fijne weglees chicklit voor ‘tussendoor’. Niet heel erg diepgaand, maar wel vermakelijk en vol humor!

O, o, Olivia – Gillian King


Wakker worden naast een vreemde: het is de nachtmerrie van elke vrouw. Dit overkomt Olivia, die na een onenightstand geen idee heeft met wie ze nu eigenlijk het bed heeft gedeeld…Olivia maakt zich na deze misser vlug uit de voeten en gaat terug naar haar vriend, Maarten. Met hem heeft ze een supergoede relatie – toch? Maar de aantrekkelijke Sven blijft door haar hoofd spoken. Ze vertelt haar vriend niets over het slippertje, terwijl ze er wel over fantaseert en het ook uitvoerig bespreekt met haar vriendinnen. Het lijkt er steeds meer op dat ze zal moeten toegeven aan haar verlangen, hoe moeilijk dat ook is. En zelfs dan is het nog niet afgelopen met de leugentjes om bestwil. Olivia maakt er een puinhoop van die alleen zij kan opruimen.

Ook dit is een vermakelijke chicklit waar je vlot doorheen vliegt. Soms een beetje doorzichtig, maar daardoor niet minder leuk omte lezen !

Mijn (niet zo) perfecte leven – Sophie Kinsella


Katie Brenner heeft er genoeg van om een ‘nobody’ te zijn. Daarom gaat ze werken op een trendy reclamebureau in Londen. Haar baas Demeter is een helse verschrikking maar daar kan Katie wel tegen. Tot ze totaal onverwacht wordt ontslagen. Met al haar dromen in duigen gaat ze noodgedwongen terug naar het platteland van Somerset, waar haar vader een luxe biocamping is begonnen. Die wordt een geweldig succes. En wie is een van de eerste ‘glamping’ bezoekers? Katie zweert wraak.

Dit was echt een heerlijk boek! Verrassend qua verhaallijn en tegelijkertijd ontroerend, humoristisch en vermakelijk. Een nieuw pareltje van Sophie Kinsella!

Makkelijk leven – Herman Koch

Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken en hij leidt een gelukkig leven met Julia en twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?

Herman Koch heeft de gave om personages zo op te tekenen dat ik al vrij snel een hekel aan ze heb, maar tegelijkertijd zo gefascineerd ben door ze, dat ik wil blijven lezen. Dit boekenweekgeschenk van 2017 las ik dan ook in een paar uurtjes uit.

Vier het leven – Elly Koster


Faith worstelt met ernstig overgewicht en krijgt het maar niet voor elkaar om er verandering in te brengen. Op een dag krijgt ze een TIA, waardoor ze in het ziekenhuis belandt. Ze komt op een kamer te liggen met Alicia, die borstkanker heeft. De vrouwen worden al gauw vriendinnen en dankzij Alicia gaat Faith aan de slag met haar strijd tegen het overgewicht.

Het is een ontroerende roman, met een aantal verrassende wendingen, die je ook nog aan het denken zet. Het boek bevat ook de nodige humor, maar laat je zeker niet onberoerd en er kan een traantje uit je ooghoek druppelen…

Vallen – Jackie van Laren


Anne, jong en keurig opgevoed, werkt voor een blad dat op de rand van de schandaaljournalistiek balanceert en is verloofd met de al even keurige, kreukvrije Ian. Ze interviewt Rory Maquary, beruchte Hollywood Bad Boy, leadzanger van een wereldberoemde rockband en gelauwerd acteur, en ze blijkt een onverwachte connectie te hebben met zijn driejarige zoontje Rowland, die het erg moeilijk heeft sinds zijn moeder met de noorderzon vertrok. In een opwelling doet Rory Anne een aanbod dat ze niet kan weigeren: als ze drie weken meegaat met de Amerikaanse tournee van zijn band en op Rowland past, mag ze een exclusief diepteartikel over de band schrijven. Anne pakt zonder aarzelen haar tas en gaat. Ze houdt zichzelf voor dat ze het doet voor haar carrière als journalist en voor het kind, maar bijna tegen wil en dank vallen Anne en Rory voor elkaar…

Ik snap niet dat ik Jackie van Laren nog niet had ontdekt. Wat een fijne roman, waarin je echt gelooft dat je mee bent op tournee met een spannende rockband! Humor, romances, scherpe dialogen: genieten van begin tot einde! Ik heb het vervolg, ‘Opstaan’ meteen op mijn to-read lijstje gezet, dit smaakt naar meer!

Lefbek – Anke Laterveer


Lefbek gaat over de sociaal onhandige Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar doorgeslagen linkse ouders en haar eerste, allerbeste vriend – die niet bepaald het beste met haar voor blijkt te hebben – tot haar laatste geliefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen.

Dit is het enige boek (en volgens mij eerste ooit) dat ik in één avond heb uitgelezen. Ik ben er om 18.00 ‘s avonds in begonnen en om half 12 sloeg ik het boek dicht. Wat een prachtboek. Anke is een tovenares met woorden en zinnen, iets waar ik als schrijfliefhebber natuurlijk heel erg van houd. Het verhaal is ontzettend aangrijpend, bevat de nodige humor en is vooral heel erg uniek. Mijn uitgebreide recensie kun je hier lezen.

Rozengeur en zonneschijn – Jill Mansell


Sophie Wells werkt als fotografe in de populaire badplaats St. Carys. Ze heeft besloten niet meer aan een relatie te beginnen; dat wil ze niemand meer aandoen. Tot haar afgrijzen valt ze toch voor Josh Strachan, de nieuwe eigenaar van het chique hotel Mariscombe House. Waarom moet juist hij haar dan betrappen op skinny-dipping? Dat wordt een zomer vol rozengeur en zonneschijn!

Ik lees de boeken van Jill Mansell al jaren, misschien al wel 15 jaar. Elke keer bewonder ik haar creativiteit en de manier waarop ze een nieuw verhaal voor mijn ogen tot leven wekt. Je voelt met de hoofdpersonen mee als er van alles misgaat, je zit met licht samengeknepen billen als de plot zijn ontknoping nadert. Ja, ik ben groot fan van Jill en dit boek was wederom een pareltje!

Je bent geweldig – Jill Mansell


Hallie is smoorverliefd, er is alleen één probleem: ze is ernstig ziek én de man in kwestie is haar arts. In Londen loopt Tasha ondertussen haar grote liefde tegen het lijf, terwijl ze in een vuilnisbak staat te wroeten. Flo valt ondertussen als een blok voor Zander, alleen krijgt ze daar zijn vreselijk irritante en verwende zusje bij. Op het eerste gezicht hebben de levens van deze drie vrouwen niks met elkaar te maken. Het verhaal begint als Hallie in een taxi zit, omdat ze een longtranspantatie gaat krijgen. Van wie zijn de longen?

Wat een prachtig verhaal was dit! In het begin heb je geen idee wat de levens van de verschillende personages met elkaar te maken hebben. Jill Mansell weet dit op een bijzondere wijze met elkaar te verweven, zonder dat je op pagina 2 al doorhebt hoe het boek gaat eindigen. Wederom een genot om te lezen!

De smaak te pakken – Jill Mansell


Ellie is intens verdrietig na het overlijden van haar man Jamie. Zo goed en zo kwaad als dat gaat, pakt ze haar leven weer op. Dankzij haar schoonvader hoeft ze niet langer in haar vochtige appartement te wonen. Wanneer ze een nieuwe baan vindt, vlakbij huis, blijkt haar baas een enorm lekker ding te zijn. Ellie is vastberaden om hem niet te laten merken dat ze van hem gecharmeerd is, maar of dat nou zo’n goed idee is?

Ik had regelmatig het idee dat ik naast Ellie door het mooie Londen liep. Dat ik haar gevoelens kon voelen. Het lukt Jill Mansell ook in dit boek weer om je als lezer mee te nemen naar de wereld van de hoofdpersonen, waardoor je jouw eigen wereld even helemaal vergeet…

Een jaar na Milo – Olga van der Meer


Als niets is wat het leek te zijn, was alles dan een leugen? Wat als je erachter komt dat je geliefde nog een heel ander leven had, waar je niks van af wist? Dit overkomt Janine in Een jaar na Milo, vlak nadat haar man onverwachts komt te overlijden. Een bijzonder jaar volgt. Mijn uitgebreide review lees je hier.

Als de rododendron bloeit – Santa Montefiore


De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen. Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie… De drie vrouwen staan voor belangrijke beslissingen in hun leven, beslissingen die hen ver weg kunnen voeren van Ierland’s groene kusten en het kasteel dat hen zo veel jaren heeft verbonden. Is liefde alleen genoeg om de zware tijd die hun te wachten staat het hoofd te bieden?

Dit is deel 2 van de trilogie over de vrouwen van kasteel Deverill. (Deel 1 heet: de vrouwen van kasteel Deverill). Wederom een meeslepende roman die ik maar amper weg kan leggen. Ik heb een zwak voor de verhalen uit het begin van de 20e eeuw, die zich meestal afspelen in grote landhuizen in Groot Brittannië en Ierland. Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen, wegleggen was gewoon geen optie!

De laatste roos van de zomer – Santa Montefiore


Ondanks alles wat ze in het verleden hebben gedeeld, botsen de drie vrouwen van Deverill telkens weer als het gaat over de toekomst van hun geliefde kasteel. Intussen wordt Kitty’s leven op zijn kop gezet als haar vroegere geliefde terugkeert uit Amerika met zijn vrouw en kinderen, en ze ontdekken dat hun levens wel veranderd zijn maar hun gevoelens niet. Hebben ze de kracht om elkaar te weerstaan, of zetten ze alles op het spel voor een paar gestolen momenten samen?

De triologie wordt afgesloten met een prachtig derde deel. Ik las dit boek, net als deel 2 , tijdens mijn vakantie en kon daardoor ongestoord leeskilometers maken. Het was moeilijk om weg te leggen, Santa Montefiore is een kei in het tot in detail beschrijven van de omgeving, de personages en alle gevoelens, zonder er een langdradig of taai verhaal van te maken. Genieten!

Het geheim van mijn man – Liane Moriarty


Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is.

Ik had al veel gehoord en gelezen over Liane Moriarty toen ik het tijd vond om eens een boek van haar te lezen. Ik moest even wennen aan de schrijfstijl, er werden in één keer veel verschillende personages op me afgevuurd. Toen ik eenmaal in het boek zat, was er geen stoppen meer aan: ik wilde weten hoe het afliep. Verrassende plot en fijne schrijfstijl!

Nog één keer feest – Liane Moriarty


Sophie erft van de tante van een ex-vriendje(!) een huis op Scribbly Gum Island, een eilandje voor de kust van Sydney, een verrast iedereen door er te gaan wonen. Er is een vreemd soort charme aan het eiland: er is in 1932 een baby gevonden, van wie de ouders spoorloos zijn verdwenen. Dit Baby Munro-mysterie houdt inmiddels hele generaties in de greep, en wordt levend gehouden met rondleidingen in het Munro-huis (‘een fluitende ketel op het vuur,m een nog warme cake op het aanrecht’) en jaarlijks een groot feest (op de dag van de verdwijning). Baby Munro zelf is inmiddels een oude dame en het mysterie is nooit opgelost.

Dit keer duurde het niet lang voor ik mezelf op Scribbly Gun Island waande en hard meedacht over de ontrafeling van het ‘Baby Munro’ mysterie. Prachtig boek met de nodige humor, herkenning en romantiek1

De vergeten tuin – Kate Morton


Het verhaal kent namelijk 3 periodes: begin 1900, rond 1975 en 2005. Deze drie periodes worden met elkaar afgewisseld en langzaam ontrafelt het mysterie van landgoed Blackhurst, waar de familie Mountrachet een groot geheim probeerde te verbergen. Generaties later komt Cassandra vanuit Australië naar Engeland om de geschiedenis en de waarheid boven tafel te krijgen.

Deze pil van ruim 500 bladzijden las ik op mijn e-reader, anders was het een goede training voor mijn armspieren geweest. Ik heb even nodig gehad om in het verhaal te komen, waarschijnlijk vanwege de verschillende personages en de wisseling van tijd. De schrijfstijl van Kate Morton is uitgebreid en beeldend, waardoor je soms echt het gevoel hebt dat je in het verhaal leeft.

Aan de rand van het meer – Kate Morton


Alice Edevane heeft een heerlijke jeugd op een prachtig landgoed aan de rand van een meer in Cornwall. Tot na afloop van een groot zomerfeest haar jongste broer Theo spoorloos verdwijnt. Het drama verscheurt de familie, en het landgoed blijft uiteindelijk verlaten achter. Bijna zestig jaar later logeert de jonge rechercheur Sadie Sparrow bij haar grootvader in Cornwall. Tijdens een wandeling stuit ze op het oude landgoed – nu een overwoekerde ruïne. Haar nieuwsgierigheid is gewekt, waardoor een reeks gebeurtenissen in gang wordt gezet die Sadie en Alice samenbrengt. En dan blijkt het verleden nog lang niet afgesloten te zijn…

Boeken van Kate Morton zijn een mix van een historische roman en een detective. Je wordt ondergedompeld in historische taferelen op een prachtig landgoed, afgewisseld met een nieuwsgierige detective in het heden. De ontknoping was verrassend en onverwacht…

De vergeten brief – Kate Morton


Edie Burchill en haar moeder hebben nooit een goede band gehad, maar wanneer er een verloren gewaande brief wordt bezorgd met Millderhurst Castle, Kent als retouradres, begint Edie te vermoeden dat haar moeder achter haar emotionele afstandelijkheid een oud geheim verbergt. Edie weet dat haar moeder als vijftienjarig meisje tijdens de oorlog werd geëvacueerd uit Londen, zoals vele Londense kinderen. Ze heeft toen in Millderhurst Castle gewoond, bij de familie Blythe: de mysterieuze Juniper, haar tweelingzussen, en kinderboekenauteur Raymond, hun vader. Edie besluit de excentrieke gezusters Blythe te gaan opzoeken. De drie oude dames wonen nog steeds samen in het inmiddels verwaarloosde kasteel; de tweeling zorgt voor Juniper, die gek is geworden nadat haar verloofde haar in 1941 verliet. Stap voor stap begint Edie de knoop van haar moeders verleden te ontwarren. Maar er ligt ook een schokkende waarheid op ontdekking te wachten…

Wederom een historische roman waarin Kate Morton de detective in de lezer naar boven brengt. Ik had wat meer moeite om hier doorheen te komen, pas in de 2e helft van het boek had ik de flow goed te pakken en zat ik in het verhaal. Toch een prachtig verhaal met een verrassend einde!

Portret van een vrouw – Jojo Moyes


Bijna een eeuw na de Eerste Wereldoorlog krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken…

Ademloos las ik pagina’s achter elkaar. Ik dompelde me onder in het verhaal en kwam slechts af en toe even boven om adem te halen. Jojo Moyes laat weer zien dat ze een geweldig goede schrijfster is die haar lezers niet gauw loslaat in haar verhalen…

Verboden vruchten – Jojo Moyes


In een klein Engels kuststadje in de jaren 50 groeien Celia en haar beste vriendin Lottie als zussen op. Wanneer Celia haar nieuwe verloofde Guy komt voorstellen, slaat onbedoeld de vonk over tussen Guy en Lottie, wat niet zonder gevolgen blijft…
Vijftig jaar later koopt een Londense clubeigenaar een van de oude stadsvilla’s, Arcadia. Hij neemt binnenhuisarchitect Daisy in de arm om de villa in haar oude glorie te herstellen. Daisy weet niet goed waar te beginnen, tot ze kennismaakt met Lottie: door haar komt het roemruchte verleden van Arcadia weer tot leven…

Had ik al gezegd dat ik liefhebber ben van Jojo Moyes? Ze weet me als lezer elke keer opnieuw mee te nemen in een verhaal over liefde, vriendschap en verborgen historie. De wisseling tussen het heden en het verleden geeft een extra dimensie aan dit verhaal, prachtig!

Een leven na jou – Jojo Moyes


Het vervolg op ‘Voor jou’, het prachtige boek dat ook verfilmd is in 2016. Lou Clark probeert haar leven weer op de rit te krijgen na het overlijden van Will, voor wie ze in zijn laatste levensmaanden heeft gezorgd. Ze gaat naar een groep voor rouwverwerking, waar ze al gauw bevriend raakt met Sam. Net als haar leven weer wat vorm krijgt, staat er iemand uit het verleden van Will op de stoep, die alles weer doet wankelen.

Ik heb wederom gesmuld van de schrijfstijl van Jojo Moyes, wat een prachtig boek was dit! Tranen van verdriet, veel glimlachjes van herkenning en humor, een boek om te koesteren!

Dans met mij – Jojo Moyes


In een vergeten hoekje van Londen leert de 14-jarige Sarah op haar geliefde paard Boo te rijden alsof ze samen dansen. Hun leermeester is Sarah’s grootvader Henri, die zelf heeft gestudeerd aan een prestigieuze Franse rijschool. Maar als het noodlot toeslaat staat Sarah er alleen voor. Ze ontmoet bij toeval Natasha, een advocate, die haar een helpende hand biedt. Dit zet allebei hun levens op zijn kop…

496 pagina’s lang was ik in de ban van dit verhaal. Ik ben echt een beetje van Sarah gaan houden en leefde enorm met haar mee. Een bijzonder verhaal over de indrukwekkende band tussen een paard en een mens. Absoluut een aanrader!

Nachtmuziek – Jojo Moyes

nachtmuziek jojo moyes bregblogt.nl

Het Spaanse huis staat al jaren op instorten als Isabel Delancey, weduwe en moeder van twee kinderen, het erft. Omdat ze in Londen nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen zonder haar kostbaarste bezit te verkopen, zit er niets anders op dan met haar zoontjes te verhuizen naar het verlaten krot op het platteland. Als Matt McCarthy, buurman en handige klusser, aanbiedt om haar te helpen met reparaties, maakt ze daar dankbaar gebruik van. Maar Matt heeft een verborgen agenda, al meer dan tien jaar aast hij op dit huis, evenals zijn vrouw Laura die hoopt met dit huis haar gezin te kunnen redden. Hun levens kruisen elkaar op dramatische wijze, met het Spaanse huis als inzet…

Meeslepend, frustrerend, ontroerend en romantisch: een mix die ervoor zorgt dat je dit boek met geen mogelijkheid kunt wegleggen…

Heftig – David Nicholls


Brian Jackson, een naïeve en intelligente puber, gaat studeren. Hij doet zijn uiterste best om te wennen aan zijn nieuwe leven aan de universiteit. Terwijl hij in allerlei ongemakkelijke situaties belandt, komt hij de mooie en rijke Alice tegen. Samen met Alice en nog twee studiegenoten kwalificeert Brian zich voor de populaire quiz University Challenge. Aan de vooravond van de quiz verandert alles voor Brian…

Ik vond dit wel een vermakelijk boek, maar moet eerlijk bekennen dat ik er soms moeilijk doorheen kwam. De personages zijn wel goed beschreven, je voelt de onhandigheid en de daarbij komende plaatsvervangende schaamte van Brian goed aan. Een prima vakantieboek.

Huidpijn – Saskia Noort


Iedereen heeft een duistere kant. Ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde – en daarmee haar droom – dreigt te verliezen en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

Linda de Mol zei over deze thriller: ‘Het lukt Saskia Noort weer me tot vier uur wakker te houden.’ en daar ben ik het helemaal mee eens! Onmogelijk om weg te leggen, je wilt gewoon dóór blijven lezen!

De Zeven Zussen – Lucinda Riley


Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia D’Aplièse en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis Atlantis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.
Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én naar de glamour van de Parijse belle époque. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

Ik tel de dagen af tot het 2e deel van deze serie van 7 (!) boeken uitkomt. Wat een prachtig verhaal, waarin de wereldgeschiedenis en fictie feilloos met elkaar verbonden zijn. De uitgebreide review vind je hier.

Ik heet Lucy Barton – Elizabeth Strout


Lucy ligt in het ziekenhuis, door complicaties na een eenvoudige operatie. Haar moeder, die ze al jaren niet heeft gezien of gesproken, komt op bezoek. Terwijl ze onwennig in elkaars gezelschap verkeren, praten ze over mensen van vroeger. Tussen de regels door wordt duidelijk hoe ingewikkeld Lucy’s band met haar moeder is. Het boek is vooral heel sterk door wat er niet gezegd wordt. Je voelt de ongemakkelijke sfeer tussen moeder en dochter en leeft mee met wat Lucy heeft moeten doorstaan.

Dit boek is zó anders dan alle chicklit en romans die ik meestal lees. Het is desalniettemin een prachtig boek. Ik vind het steeds weer bijzonder dat een schrijver je met woorden kan laten voelen wat een personage voelt en meemaakt. Een bijzondeere roman!

Lekker is dat – Anne West


Sofie heeft een stiekeme relatie met Joost. Hij belooft haar keer op keer dat hij zijn vrouw Charlotte voor haar zal verlaten, maar doet het niet. Dan ontdekt Charlotte zijn affaire. Joost besluit eindelijk te scheiden en vraagt Sofie of ze in de tussentijd even van het toneel wil verdwijnen. Hij weet wel een plek waar ze terechtkan. Vol goede moed vertrekt Sofie naar het Drentse dorp waar Joosts vader een verwaarloosde ijssalon heeft. Sofie ziet in de ijssalon de perfecte afleiding van haar problemen thuis. Er zijn slechts twee obstakels: ten eerste haar totale gebrek aan bedrijfskundig inzicht en ten tweede Charlotte, die ook naar Drenthe komt om wraak te nemen op Sofie.

Anne West weet de humor goed te verwerken in dit boek. Ik vloog er doorheen, had af en toe medelijden met Sofie en op andere momenten wilde ik haar even goed de waarheid zeggen. Fijne feelgood roman!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

10 Reacties

 1. Wauw, gewoon wauw! Ten eerste dat het je gelukt is, want boy oh boy waarom maak ik niet genoeg tijd om te lezen… En ten tweede, dit mooie overzicht! Voorlopig heb ik nog genoeg staan thuis, maar ik ga aan je denken als ik een fijn boek zoek! Hele fijne jaarwisseling meis.

 2. Heel veel boeken van jouw lijst gelezen. De ongelezen zijn een goede inspiratie!
  Vanaf september trein ik naar mijn werk -> het resultaat is dat ik minimaal 1 boek per week lees. Heerlijk!

 3. Wat een leuke manier om zo over jouw lees lijst te lezen. Ik ga ze meenemen en proberen dit ook zo te gaan doen. Fijne jaarwisseling, en voor volgend jaar wens ik je ook weer 52 boeken toe!
  Ester

 4. Pingback: Tips om vaker boeken te lezen!

 5. Pingback: Hoera! Breg Blogt bestaat DRIE jaar! - Breg Blogt

 6. Pingback: De zeven zussen: Storm van Lucinda Riley | Boekrecensie | Breg Blogt

 7. Pingback: Zomerliefde - Erica James | Breg Blogt

 8. Pingback: Verminkte toekomst - Melissa Skaye - Breg Blogt

 9. Pingback: Een dag in december - Josie Silver - Breg Blogt

 10. Pingback: Onder Italiaanse zon - Santa Montefiore - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.