Als achttienjarige gup belandde ik voor mijn studie in Maastricht. Op dat moment wist ik niet wat het Limburgse land allemaal voor mij in petto had. Laat staan dat ik toen kon vermoeden dat ik er zoveel jaren later nog steeds zou wonen en er elke dag een beetje meer verliefd op zou worden. Ik ging een dag op pad in het Heuvelland om weer een stukje Limburg te ontdekken. Een dag die heerlijk mindful was met wijn, adembenemende uitzichten en fijn gezelschap…

Tien weken bloggend door Limburg

Begin 2017 las ik een oproep voor een heuse ‘Blogsabattical’ voor VVV Zuid-Limburg. Tien weken lang met een opgeknapt Volkswagenbusje door het Zuid Limburgse land trekken, om te genieten van al het moois dat daar te vinden is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel eventjes heb gespeeld met de gedachte om me aan te melden. Ik dacht aansluitend meteen dat zowel mijn gezin als mijn werkgever het níet zo’n goed idee zouden vinden, dus meldde me toch maar niet aan. Gelukkig was er ook de mogelijkheid om een dagje mee op pad te gaan met de blogger die uiteindelijk de sabattical zou gaan doen, dus daar meldde ik mij wél voor aan!

Limburg Lonkt

Na een uitgebreide selectieprocedure werd Naomi van de blog Happy B’s gekozen om tien weken lang door het Limburgse land te touren, voor de campagne Limburg Lonkt. En lonken doet het zeker, want Limburg is zo ontzettend veelzijdig! Met deze campagne laat Naomi zien dat er hier ontzettend veel te doen is. Of je nou op zoek bent naar rust in je drukke bestaan, er lekker even tussenuit wilt met je vriendinnen, je gezin of in je eentje: hier kan het allemaal. Naomi is ontzettend vrolijk en enthousiast en dat werkt aanstekelijk! Ik volg haar avonturen met veel plezier en kom zo ook weer op nieuwe ideeën om uitstapjes te maken in de buurt.

Op een warme oktoberdag was het zo ver: ik ging een dagje met Naomi op pad!

limburglonkt volkswagenbusje happybs.nl bregblogt.nl
Het busje waarmee Naomi 10 weken lang door Zuid-Limburg mag reizen!
Happybs.nl bregblogt.nl druivenplukken Sint Martinus Vijlen limburglonkt
Naomi en ik, fris en fruitig voor de druivenpluk!

Mindful druiven plukken

Bij wijn denk je al gauw aan de zonovergoten, glooiende heuvels in Frankrijk of Italië. Of de uitgestrekte wijngaarden in Zuid-Afrika. Maar vergeet vooral ons eigen, prachtige Limburg niet, waar ook steeds meer mooie wijn wordt verbouwd. Ik was dan ook heel blij dat we deze mooie herfstdag begonnen bij Wijngaard Sint Martinus in Vijlen. Hier hielpen we een ochtend mee met de druivenoogst voor deze wijngaard in samenwerking met Wijndomein Holset. Samen met collegabloggers Sanne en Carolien gingen we aan de slag om een paar kilo druiven te plukken en ondertussen te genieten van het prachtige uitzicht!

groepsfoto Limburg Lonkt druivenplukken wijngaard Sint Martinus Vijlen bregblogt.nl
Van links naar rechts: Carolien, Naomi, ik, Sanne (fotocredits: Naomi)

Wijngaard Sint Martinus Vijlen Bregblogt.nl

Uitzicht Vijlen Sint Martinus bregblogt.nl

Tijdens het plukken vergat ik alles om me heen. Er bestond even geen tijd, geen ‘ik moet nog’ of andere gedachten die mijn hoofd overnamen. Samen met Carolien nam ik een rij onder onze hoede als echte druivenplukkers haalden we de mooiste druiven van de struiken. Ik heb zowel Sanne als Carolien een paar maanden geleden ontmoet tijdens mijn blogreis door RivierPark Maasvallei en we hadden meteen weer genoeg te kletsen.

dreamtheworld.nl bregblogt.nl druivenplukken Wijngaard Sint Martinus Vijlen Limburg Lonkt
De helft van onze oogst! (fotocredits: Carolien)

Al pratende kwamen we tot de conclusie dat er maar weinig zo fijn is als lekker bezig zijn in de buitenlucht. En al helemaal als het 20 graden is in de herfst! Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat druivenplukken geen lousy karweitje is. Je staat, bukt en knielt continu en daarnaast is het oppassen geblazen dat je niet in je vingers knipt met je schaar. Maar, ondanks de fysieke uitdaging blijf ik erbij: het was echt superleuk!

Wijngaard Sint Martinus in Vijlen

Wijngaard Sint Martinus is gelegen in het bergdorpje Vijlen. De wijngaard bestaat sinds 1988 en wordt gerund door Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke. De wijngaard heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen elektrische pompen om de wijn tijdens het maakproces van de ene naar de andere verdieping in de wijnkelder te verplaatsen, maar gebruiken ze hier de zwaartekracht voor.
Stan en zijn team zijn ontzettend gastvrij en vertellen vol liefde en passie over hun wijngaard. Je kunt er zes dagen per week terecht om wijnen te kopen en in de zomer (van april t/m oktober) vindt er 3 keer per week een rondleiding plaats. Daarnaast kun je altijd een afspraak maken voor een privérondleiding of -wijnproeverij.

Wijngaard Sint Martinus Vijlen wijnen limburglonkt bregblogt.nl
Een deel van de mooie wijnen die je bij Sint Martinus kunt proeven en kopen.
lunch Sint Martinus wijnproeverij ensanne.nl bregblogt.nl
Wat je oogst, moet je proeven toch?
bregblogt.nl wijngaard sint martinus vijlen limburglonkt
En dat op nog geen half uur rijden vanaf mijn eigen huis. Ik blijf het bijzonder vinden…

Na een paar uur op de berg stond een heerlijke lunch voor ons klaar. Op het terras van de wijngaard heb je een adembenemend uitzicht over het Heuvelland. Onder het genot van een wijntje genoten we van de warme oktoberzon, met een beetje fantasie zat ik niet op 25 minuten rijden (!!) van mijn eigen huis, maar waande ik mij als een Godin in Frankrijk! Voor de tweede keer deze dag was ik helemaal zen en in mijn nopjes.

rondleiding wijngaard sint martinus vijlen bregblogt.nl

Na de lunch en de nodige foto’s (want: bloggers) volgde een rondleiding kregen door de kelders. Met een mooie fles wijn als cadeau verlieten we de wijngaard in de loop van de middag.

Josefien Wijngaard Sint Martinus Vijlen Limburg Lonkt Bregblogt.nl
‘Josefien’ vernoemd naar het schattige dochtertje van Nienke en Stan.

Wandelen in het Geuldal

We vertrokken naar het hart van één van de mooiste bossen die ik ken: het Vijlenerbos. Vanuit daar gingen een wandeling maken die ons langs geologische schatten zou voeren. Omdat ondergetekende op tijd een einde aan deze fijne dag moest maken, hebben we niet de volledige wandeling van 10 kilometer gelopen, maar een gedeelte ervan, ik schat zo’n 7 kilometer. Dit was exclusief het verdwalen. Verdwalen? Jazeker! We hadden een mooie wandelkaart gekregen, alleen is er op een paar punten iets mis gegaan, waardoor we een eigen variatie op de route hebben gelopen. Gelukkig kom je veel wandelaars tegen in dit gebied en zo werden we behulpzaam weer op het juiste pad geleid.

wandelen geuldal happybs.nl ensanne.nl bregblogt.nl dreamtheworld.nl
Stuur vier vrouwen met een wandelkaart op pad en er wordt gegarandeerd veel gelachen!

De route voerde door de heuvels in het Vijlenerbos naar beneden, waar de rivier de Geul door het Geuldal stroomt. We maakten nog een tussenstop op een terras, om even bij te komen met een lekker Limburgs biertje.

Buitenlust vijlenerbos bregblogt.nl

Het Geuldal was onbekend terrein voor mij en ik was op slag verliefd. Wat een prachtig gebied! Zó groen, dat het bijna geschilderd lijkt. Het kabbelende riviertje op de achtergrond. Grazende koeien op enkele meters afstand. Nou ja, kijk zelf maar:

Geuldal Limburg bregblogt.nl

Geuldal Limburg Lonkt bregblogt.nl

koeien geuldal bregblogt.nl

Geuldal Limburg Lonkt Vaals Vijlen bregblogt.nl

Heimansgroeve Geuldal bregblogt.nl
De Heimansgroeve is, hou je vast, 330 MILJOEN jaar oud!

In het staartje van de wandeling werden we getrakteerd op een paar flinke kuitenbijters, ik bedoel, we waren heus nog niet moe dus dat deden we even als een stel dartelende lammetjes! 😉 We zagen onze auto’s staan en toen was het echt tijd om afscheid te nemen. Moe, maar ontzettend voldaan stapte ik in de auto. De dag was van begin tot einde perfect: de activiteiten, het gezelschap, de omgeving: het voelde als een minivakantie!

Vind jij Limburg ook zo mooi? Heeft het lonken invloed gehad en kom je gauw een keertje genieten in het Zuiden?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

11 Reacties

  1. Prachtig! Wat hadden jullie geluk met het weer! En ja, ik kom binnenkort ook weer eens lonken. ?

  2. Pingback: Druiven plukken op wijngaard St. Martinus - Limburg Lonkt | Happy B's

  3. Pingback: Mijn jaaroverzicht van 2017 - Breg Blogt

  4. Pingback: Dit was februari 2018! - Breg Blogt

  5. Pingback: Bistro Croquant: een stukje Parijs in Maastricht - Breg Blogt

  6. Pingback: Zomer bloghop: ontdek en win! - Breg Blogt

  7. Pingback: Verwenweekend in Venlo - Breg Blogt

  8. Pingback: 30 low budget en gratis uitjes in Limburg! - Breg Blogt

  9. Pingback: 9 redenen waarom heerlijk is om in Zuid-Limburg te wonen! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.