Wanneer je zoals ik al lang op één plek woont, denk je de omgeving wel te kennen. Nou, mooi niet dus! Na 18 jaar in het mooie Zuid Limburg ontdekte ik onlangs een heleboel nieuwe, fijne plekken. Ik ging samen met VVV Zuid-Limburg en een groep bloggers op pad in RivierPark Maasvallei: een verrassende, veelzijdige en ontzettend leuke streek!

RivierPark Maasvallei

RivierPark Maasvallei is het grensoverschrijdende gebied rondom de Maas, tussen Maastricht en Kessenich (B). Over een lengte van ongeveer 40 kilometer vind je prachtige natuur, pittoreske dorpjes en een rijke geschiedenis. Het gebied leent zich perfect voor fietstochten, wandelingen en watersport, zoals kajakken en raften. Voor kinderen is het een ideaal gebied om lekker buiten te spelen en tegelijkertijd meer te leren over de natuur. In onderstaande video krijg je een mooie impressie van RivierPark Maasvallei.

Op pad langs kastelen

Op een warme zomerdag arriveer ik om half negen ‘s ochtends bij het prachtige Kasteel Elsloo. Het ochtendprogramma staat in het teken van kastelen, dus dit startpunt past perfect. We vertrekken met een busje naar de overkant van de Maas, naar het Maasdorpje Leut in België om precies te zijn. Aan de rand van dit kleine dorpje vind je Kasteel Leut, dat jarenlang dienstdeed als landhuis van de plaatselijke adel. Jaren later deed het kasteel dienst als ziekenhuis en inmiddels zijn de bijgebouwen in gebruik als winkel en horecagelegenheid. Het grote kasteel staat leeg en wacht op een nieuwe bestemming.

Leut Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Kasteel Leut hoofdgebouw Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Vanuit Leut vertrekken we naar Oud-Rekem, dat in 2008 werd uitgeroepen tot ‘het mooiste dorp van Vlaanderen‘.  Wanneer je in Oud-Rekem rondloopt, heb je het idee dat je op vakantie bent in een klein, Frans dorpje. In het hart van het dorp staat het Kasteel van Oud- Rekem, waarvan één van de bijgebouwen, Het Poortgebouw, dienst doet als restaurant en feestlocatie. Ook hier staat het kasteel leeg, dus mocht je nog op zoek zijn naar een nieuw optrekje: grijp je kans! 😉

Oud Rekem Limburg Rivierpark Maasvallei Bregblogt.nl

Kasteelhoeve, kringloop en…bouwput?

Na alle historische verhalen nemen we afscheid van onze Belgische Gids en vertrekken we weer naar Nederland. De volgende bestemming is de oude kasteelhoeve Hartelstein. Wanneer we aan komen rijden wordt er links en rechts wat gefronst. We rijden namelijk zo een braakliggend terrein op, dat meer weg heeft van een bouwput dan een plaats waar je een oude kasteelhoeve vindt. Al gauw wordt duidelijk dat hier hard gewerkt wordt aan een nieuw natuurgebied, waarvan Hartelstein het stralende middelpunt zal worden. Hier kom ik zo op terug, eerst nog even wat meer over Hartelstein!

Hartelstein Maastricht kringloop bregblogt.nl

We worden eerst getrakteerd op een lekkere lunch en is het tijd om even uit te rusten van de wandelingen van die ochtend. In de kasteelhoeve is een grote kringloopwinkel gevestigd, waar mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Een mooi maatschappelijk project dus én ik heb er weer een nieuw snuffeladresje bij voor mijn kringloopvondsten!

Struinen langs de Maas

Na de lunch rijden we naar het vlakbij gelegen Borgharen. Dit dorpje nét boven Maastricht is bij de meeste mensen bekend van het hoogwater in de jaren ’90, toen de Maas buiten haar oevers trad en het hele dorp onder water zette. Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt is er in de afgelopen jaren hard gewerkt. Jarenlang is men bezig geweest om de Maas te ontgrinden, waardoor deze op natuurlijke wijze meer ruimte in kan nemen in het landschap. De akkers die voorheen op de oevers lagen zijn helemaal weg en hier is een prachtige struinnatuur voor in de plaats gekomen. Van een kaal gebied in 2015, toen al het werk klaar was, is het nu een prachtig natuurgebied.

Borgharen struinnatuur Maastricht Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Rivierpark Maasvallei Borgharen Maastricht Smeermaas bregblogt.nl

Om ervoor te zorgen dat de natuur niet té enthousiast om zich heen woekert, lopen er kuddes met zogenaamde wildgrazers rond: paarden en runderen die alle vrijheid en ruimte hebben om te leven en zich ondertussen tegoed doen aan de planten en grassen. In het eerder genoemde gebied rondom Hartelstein zijn de voorbereidingen nu in volle gang om ook van die omgeving een prachtige struinnatuur te maken.

Rivierpark Maasvallei wilde paarden bregblogt.nl

We lopen anderhalf uur door de struinnatuur en ik kijk mijn ogen uit. Dit is dus op zo’n 10 minuten rijden van mijn huis en het voelt alsof ik in een heel ander land ben, er hangt een heerlijke rust in het gebied. We zien schoolklassen die spelenderwijs kennismaken met de natuur, een ideale manier om meer te leren over hun eigen omgeving. Deze plek gaat bij mij op de ‘To do list’ en ik kom hier zeker nog eens terug met mijn peuter, die hier veilig kan rondrennen en spelen.

Raften op de Maas

Na de wandeling rijden we naar het Nederlandse Maasdorp Meers, waar eerst een koud drankje op het terras wacht. Vervolgens stappen we met zijn achten in een raft om een stukje over de Maas te varen. Dat stukje blijkt 10 kilometer te zijn. Zo’n rafttochtje is goed voor de teambuilding en voor je spieren kan ik je vertellen!

Raften Maas Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Rivierpark Maasvallei Raften bregblogt.nl

Tien kilometer door de prachtige Limburgse natuur. We zien hele eenden- en zwanenfamilies, kleine strandjes en reigers die ons vanaf de kant in de gaten houden. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht is dit een ontzettend leuke tocht. Na iets meer dan anderhalf uur arriveren we op het eindpunt, waar we met een pontje naar de overkant worden gebracht, dit maakt het vakantiegevoel compleet.

pontje Berg aan de Maas Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Culinair genieten bij Kasteel Elsloo

We sluiten het programma af op het beginpunt: Kasteel Elsloo.

Kasteel Elsloo Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Hier genieten we met een aantal deelnemers van een geweldig diner, echt om je vingers bij af te likken! Het restaurant is door de beroemde Michelin gids onderscheiden met een ‘Bib Gourmand‘. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan restaurants met ‘een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd’, aldus Michelin.

Menu Kasteel Elsloo Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

Pastrami Rund Kasteel Elsloo bregblogt.nl

Hoevekip Kasteel Elsloo Bib Gourmand Rivierpark Maasvallei bregblogt.nl

De boterzachte pastrami van rund en het Limburgse hoevekippetje waren een waar feest voor mijn smaakpapillen en ik zal hier zeker nog eens komen eten.

RivierPark Maasvallei, een groot succes

Ik kijk terug op een ontzettend leuke dag. Het is bijzonder om te ontdekken hoeveel moois er onder mijn neus te vinden is en ik barst van de inspiratie voor dagjes uit met mijn gezin! Het leuke is dat je jouw reis naar RivierPark Maasvallei helemaal aan jouw wensen kunt aanpassen. Wil je lekker luieren en genieten van luxe diners of liever iedere dag actief op pad: het kan allemaal.

Meer informatie over RivierPark Maasvallei vind je hier: www.rivierparkmaasvallei.eu

Voor de Limburgers: kennen jullie dit gebied al? Wat is jouw favoriete plek?
Voor de niet-Limburgers: zou jij eens naar het Zuiden afreizen voor een (mini-) vakantie?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

  1. Grappig is dat hè, hoe je eigen omgeving je kan verrassen? Toen wij ons hondje Trixie kregen werd ik bijvoorbeeld verrast door alle wandelpaden in een gebied waar ik 20 jaar had gewoond!

  2. Wauw dat ziet er mooi uit en klinkt allemaal goed. Ik houd van Limburg en zal er zeker nog eens heen willen!

  3. Pingback: Limburg Lonkt: Mindful in Wijngaard Sint Martinus en het Geuldal - Breg Blogt

  4. Pingback: 30 low budget en gratis uitjes in Limburg! - Breg Blogt

  5. Pingback: Vakantieplannen in het water: misschien een boot kopen?* - Breg Blogt

  6. Pingback: 9 redenen waarom heerlijk is om in Zuid-Limburg te wonen! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.