Je ziet weleens foto’s voorbijkomen van zo’n mals gebraden kippetje. Ik dacht altijd dat het heel ingewikkeld was om een hele kip te bereiden, maar ik zat ernaast: het is super makkelijk! Vandaag deel ik een recept van een hele malse kip die je binnen een uurtje op tafel zet!

Ik ontving de Foodybox, een doos vol heerlijke producten om mee te koken. Eén van de ingredienten was een fles American BBQ Sauce Kentucky Whiskey van het merk Santa Maria. Bij de Foodybox komt altijd een ‘inboxing’ filmpje en Charlotte van Charlies Kitchen gebruikte deze saus om er een heerlijke beenham mee te bereiden op de barbecue. Dit inspireerde mij om een lekker vers kippetje te halen en deze in de oven te bereiden.

Ingrediënten recept hele kip barbecuesaus bregblogt.nl
Ingrediënten

  • 1 hele kip (ongeveer 1 tot 1,5 kilo)
  • een paar eetlepels barbecuesaus
  • drie tenen knoflook
  • 500 gram krieltjes in de schil
  • 1 rode paprika
  • 1/2 courgette

Benodigdheden:

  • ruime braadslee of ovenschaal
  • kwastje

Bereidingswijze

Snijd de groenten in grove stukken. Was de krieltjes en halveer ze. Plet de  tenen knoflook en snijd deze doormidden. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand)
Vet de braadslee of ovenschaal in met boter of olie. Verdeel de groenten en de krieltjes over de bodem en laat het midden plaats vrij voor de kip.

Stop de knoflook in de buikholte van de kip. Maak rondom een aantal inkepingen in de kip. Doe een flinke scheut barbecuesaus in een bakje en smeer de kip met een kwastje helemaal in met saus. Leg de kip op de borstkant in de braadslede of ovenschaal. Sprenkel nog wat olijfolie over de groenten.

Braad de kip ongeveer 30 minuten aan in de oven. Haal de braadslede of ovenschaal uit de oven en hussel de groenten door elkaar. Schep met een lepel wat braadvocht over de kip. Zet de schaal terug in de oven en laat nog eens 30 minuten braden.

De braadtijd is afhankelijk van jouw oven. De kip is gaar wanneer je met een satéprikker in het dikste deel (bijv. de dijen) prikt en er helder vocht uitstroomt.

gebraden hele kip barbecuesaus bregblogt.nl

In dit filmpje zie je hoe je de kip vervolgens kunt snijden:

Wij hebben met z’n drietjes de HELE kip opgegeten, zo ontzettend lekker was hij!

EET SMAKELIJK!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.