Zo, dat was me wel effe een knoop die ik vorige week doorhakte. Van een social media junkie naar een heel bewust digitaal dieet. Net als ik jaren geleden stopte met roken, deed ik dit ook cold turkey! Ik heb de afgelopen week een dagboek bijgehouden van mijn leven ná deze beslissing…

Maandag

Ik lig ‘s avonds op de bank, terwijl Etienne boven Laurens in bad doet. Normaal gesproken zou ik me nu verliezen in Facebook, Instagram en Twitter. Ik maak een rondje langs een aantal favoriete blogs en merk dat ik nu meer rust heb om ze te lezen en een leuke reactie achter te laten. Op mijn schoot ligt mijn tablet, die bommetjevol leuke tijdschriften staat. Ik heb samen met een vriendin een digitaal abonnement, maar lees veel te weinig. Want tja, die apps op mijn telefoon leiden me zo af hè…

Als Laurens slaapt ruimen we nog wat af en kijken een aflevering van Riverdale. Ik laat mijn telefoon linksliggen en volg de hele aflevering. Voorheen gebeurde het vaak genoeg dat ik door social media zat te scrollen en met een half oog naar de televisie keek. Om vervolgens steeds vragen te stellen aan Etienne, omdat ik de helft van de serie had gemist…

Dinsdag

Het uur van de waarheid breekt aan zodra ik wakker word. Normaal zou ik nu nog een half uurtje in bed liggen met mijn telefoon. Als ik een blog inplan komt hij altijd om 6.00 online en ik check dan in bed even of er al reacties zijn en hoe vaak het gelezen is. Nu besluit ik op te staan en ik loop naar beneden. Mijn mannen zitten al gezellig samen te ontbijten. Ik werp een blik op de klok: 6.40. Huh, zo vroeg ben ik nooit beneden. Ik ga me douchen, aankleden en opmaken, waarna ik Laurens aankleed en zijn tandjes poets. Om precies 7.30 staat het hele gezin klaar bij de voordeur. Wow, zonder de afleiding van mijn telefoon verloopt het hele ochtendprogramma een stuk efficiënter blijkt wel.

Ik kijk voor mijn werkdag begint nog even naar de reacties op mijn blog en zie dat ik een gevoelige snaar heb geraakt. Ik krijg veel reacties van collega-bloggers, lezers en vriendinnen die door mijn blog getriggerd zijn om hun social media gedrag onder de loep te nemen, wauw!

‘s Avonds kruip ik na het eten een uurtje achter de laptop. Ik beantwoord wat mails, schrijf me in voor het Blogger by Nature event en lees de reacties op mijn blog. Ook plaats ik een post over dit digitale dieet op mijn Instagram. Ik reageer nog links en rechts en sluit dan de laptop af. We sluiten de avond af met een aflevering van Riverdale en gaan slapen. Deze dag verliep prima!

Visionboard bregblogt.nl(1)
Ik werp regelmatig een blik op mijn vision board, dat helpt!

Woensdag

Ik word wakker van Etienne die de slaapkamer insluipt om zich aan te kleden. ‘Welke dag is het? Moet ik werken?’ Ik heb duidelijk diep geslapen, want ik ben even de weg kwijt. Dan weet ik het weer: ik ben vrij en vandaag heeft Laurens een inhaaldag op de opvang. Ik heb dus weer eens een ouderwetse (en vreselijk luxe, I know!) dag voor mezelf! Tot een uur of vijf hoef ik alleen maar te doen waar ik zin in heb. Tegelijkertijd ook spannend, want de verleiding om de hele dag doelloos door social media te scrollen ligt op de loer…

Ik breng Laurens te voet naar de opvang en het enige dat ik meeneem zijn mijn sleutels. Ik knuffel de kroonprins eens flink en ga weer naar huis. Eerst maar eens een ontbijtje en een aflevering van Orange is the new black. Die ene aflevering worden er vier en dan is het seizoen afgelopen. Oeps! Ik pak mijn laptop en besluit om een paar blogs te schrijven. Het lukt me om social media links te laten liggen, al steekt de gedachte wel regelmatig de kop op. Behoorlijk confronterend en ook wel irritant, dat stemmetje dat zegt ‘Je kunt best eventjes kijken!’ Ik doe het niet en typ er lustig op los. Na twee blogs is het tijd voor lunch en daarna kruip ik met een boek op de bank. Ik kijk rond 14.00 nog één keer op Facebook en dan de rest van de dag niet meer. Het begint te wennen!

Donderdag

Een drukke werkdag, waarop ik heel veel aan het schrijven ben. Ik heb amper tijd om aan iets anders te denken en de tijd vliegt voorbij. Na werktijd eet ik thuis gauw wat en ik schrijf een blog die bijna uit mijn vingers schiet. Na een hele dag zakelijk schrijven zou je denken dat ik geen zin heb om te bloggen, maar juist even een heel ander onderwerp beschrijven werkt verfrissend! Na het eten vertrek ik weer, om naar een – hoe ironisch – Masterclass Social Media te gaan voor mijn werk. We krijgen twee interessante presentaties. Dorit Roest, eigenaresse van The Influencers Movement vertelt over influencermarketing. Leuk om haar in het echt te zien en later ook te spreken, ik sta al een tijdje bij haar bureau ingeschreven. De tweede spreker is Lars Pacbier van FB4. Hij ondersteunt ondernemers in o.a. de horeca met hun Facebookmarketing. Ik dacht dat ik al best veel wist over Facebook, maar ben toch weer een stuk wijzer naar buiten gelopen. Na afloop was het nog tijd voor een borrel en tegen middernacht rolde ik mijn bedje in. Normaal was ik tijdens zo’n avond druk geweest met Instagram Stories en Facebook, nu had ik alle aandacht voor de presentaties en het netwerken achteraf. Verfrissend!

Outfit of the day bregblogt.nl
Typisch een foto die ik anders op Instagram had gepost. (Ben overigens verliefd op deze outfit, maar dat terzijde)

Vrijdag

Een vrije dag samen met de kroonprins. We zijn allebei een beetje moe en chagrijnig en kruipen dus al gauw terug in bed. We kijken The Good Dinosaur en een stukje van Frozen. Van de eerste film heb ik zelf niet heel veel meegekregen vanwege een powernapje. Als Laurens ‘s middags slaapt, pak ik de laptop om wat blogs te tikken en een paar berichten voor op Facebook klaar te zetten. Want, ook al wil ik minder online zijn, dat betekent niet dat er niets online hoeft te komen. De planoptie van Facebook is echt een uitkomst! Ik speel tussendoor nog wat spelletjes op mijn telefoon en kom dan tot een vervelende conclusie… De spelletjes nemen langzaam de plek in van social media! Ho! Stop! Dat is niet de bedoeling! Ik tik mezelf meteen op de vingers. Tegelijkertijd vind het mooi om te merken dat ik me hier zo snel bewust van ben en laat mijn telefoon met het schaamrood op mijn kaken, de rest van de dag links liggen. ‘s Avonds hebben we zomerfeest bij Laurens op de opvang en ik maak een paar foto’s. Verder kijk ik niet meer naar mijn telefoon om tot we thuis zijn, wanneer ik nog wat apps beantwoord en hem aan de kant leg. Pfiew, dat liep met een sisser af…

Zaterdag

Ik word rond 8.00 wakker en Etienne neemt Laurens mee naar beneden. Ik lees wat in mijn boek en ga vervolgens in bad. Dit voelt als een niet-luie dag (ja die heb ik ook weleens!) en ik sta te popelen om wat te ondernemen. Ik maak een weekmenu en boodschappenlijstje en ga mijn rondje langs de winkels doen. Boodschappen doen is voor mij pure ontspanning. Ik raak na de eerste winkel mijn lijstje kwijt en heb geen telefoon bij me, dus sla de rest maar een beetje in op de gok. We rommelen wat in huis en vertrekken na Laurens zijn dutje naar vrienden voor een feestje. Ik laat mijn telefoon thuis. Vlak voor vertrek twijfel ik. ‘Ik kan hem toch best meenemen?’ Ik besluit sterk te zijn en laat hem toch thuis. Best lekker als ik heel eerlijk ben, ik mis hem geen seconde.

lazy sunday bregblogt.nl
Samen hangen op de bank… #metjepiekhaar

Zondag

Een Lazy Sunday zoals deze bedoeld is. We komen ‘s ochtends thuis van ons logeerpartijtje bij vrienden, Etienne gaat een tas vol lekkers halen en we richten een thuisbioscoop in. Ik lees deze dag ruim 200 bladzijden in een boek, doe tegelijkertijd met de kroonprins een dutje en kijk door de dag heen een keer of 3 op Facebook. ‘s Avonds kook ik de lekkerste kip ever (recept volgt!) en Netflixen we nog een uurtje.

 

 

Het was wel effe flink afkicken hoor! Ik ben benieuwd hoe het me deze week vergaat. Vinden jullie het leuk als ik nog een week bijhoud hoe het digitaal dieet verloopt? Laat het me weten in de comments!

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

 1. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben en wat niet helemaal beantwoord wordt in je blog: mis je het?
  Ik heb dus vorige week nav je blog Facebook, Twitter en Linkedin van mijn telefoon gegooid plus het spelletje waar ik level 781 had bereikt. Want ga maar eens uitrekenen hoeveel tijd je verdoet met zo’n spelletje…
  Ik was bang dat ik er moeite mee zou hebben maar het voelt als een verademing! Ik mis de telefoon helemaal niet en als ik eens op de computer door de tijdlijn van Facebook scrol blijk ik eigenlijk niks gemist te hebben.
  Ik heb meer aandacht voor mijn dochter, heb meer tijd besteed aan boeken en tijdschriften, en hoef mijn telefoon veel minder vaak op te laden. Mij bevalt dit dieet prima!

 2. Wat een succesvolle eerste week! Grappig dat je soms toch dat stemmetje in je hoofd hebt dat zegt dat even kijken toch geen kwaad kan. Logisch ook, als het iets is dat je lange tijd zoveel hebt gedaan! Ik heb toevallig afgelopen weekend besloten de Facebook-app van mijn telefoon af te halen. Cold turkey vind ik iets té, maar dit lijkt me een goed begin. En ja, ik ben ook benieuwd naar je tweede week van je digitale dieet 🙂 Zet ‘m op!

 3. Ik ben ook benieuwd naar je tweede week, want vind het nu al superknap zoals je het doet.
  Ik heb nog geen poging ondernomen.

 4. Pingback: Verwend nest - Breg Blogt

 5. Pingback: Even bijkletsen: 4 maanden, minivakantie en schoonheidspecialiste - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.