Mindfulness, ik ben er groot fan van! Door kleine aanpassingen te doen in mijn dagelijkse routine, door stil te staan en door me bewust te zijn van hoe ik me voel, sta ik steviger in mijn schoenen. De afgelopen weken volgde ik een hele fijne cursus ‘In de flow van Mindfulness’ die ik iedereen kan aanraden. Om je een idee te geven wat zo’n cursus precies inhoudt vertel ik kort hoe het ging en zet mijn mindfulnesscoach Anique een aantal handige mindfulnesstips op een rij, die je direct kunt toepassen!

Ik volgde de cursus met drie andere dames. Onder leiding van Anique stond er al gauw een fijne, vertrouwde sfeer, waarin iedereen haar verhaal kon doen. We konden samen lachen en huilen en er was veel herkenning. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met een groep onbekenden binnen korte tijd een fijne band kunt opbouwen. Deze groepsdynamiek was voor mij absoluut een toegevoegde waarde aan de cursus.

 

Mindfulness bregblogt.nl
Foto via Shutterstock

Zes tips voor een mindful versie van jezelf

Heb jij soms het idee dat je op een denderende trein zit waar je niet meer vanaf komt? Dat je hoofd bomvol gedachten zit? Dat je zelf geen invloed meer lijkt te hebben op je gevoel en je gedachten? De volgende zes tips Zijn je een steuntje in de rug, op weg naar een mindful versie van jezelf. ♥

Tip 1: Stop je automatische piloot

Mensen zijn gewoontedieren. De één wat meer, de ander misschien iets minder, maar onze automatische piloot doet doorgaans goed zijn werk de hele dag door. Haal eens een grapje uit met jouw automatische piloot! Rijd een andere route naar je werk; ga in een onbekende supermarkt boodschappen doen of ga op een andere plek dan je vaste plekje zitten op de bank, aan de eet- of vergadertafel. Wat gebeurt er dan?

Tip 2: Eet met aandacht

Hoe ontbijt jij? Ga je er echt op je gemak voor zitten of prop je staand voor het aanrecht een boterham naar binnen terwijl je ondertussen de overblijftrommels van de kinderen vult, met een schuin oog de e-mails op je telefoon checkt en op je boodschappenlijstje schrijft dat je melk en pindakaas moet kopen?

Eet met je volledige aandacht, al zijn het maar twee tot drie happen. Ruik, zie, hoor, voel, proef en ervaar…

ifuit ontbijt croissant piece of cake Maastricht bregblogt.nl

Tip 3: Ademhalen

Je ademhaling! Die heb je altijd bij je en is altijd hier en nu. Ben je verstrikt in gedachten? Heb je fysieke pijn? Voel je je niet prettig? Geef voor een aantal momenten aandacht aan je ademhaling. Voel maar hoe je buik uitzet bij het inademen en weer zakt bij het uitademen. Voel de luchtstroom bij je neusvleugels.

Meer lezen: Ik ga op digitaal dieet!

Tip 4: Mindful aan de afwas

Geen tijd voor lange (zit)meditaties om mindful te worden? Hoeft ook helemaal niet! Maak van je dagelijkse bezigheden jouw mindful meditatiemoment. Bijvoorbeeld afwassen: voel de warmte van het water, ruik de geur van het afwasmiddel en wees je volledig bewust van de handelingen die je normaal gesproken helemaal op je automatische piloot doet. Sta jezelf niet toe om af te dwalen in je gedachten. En als dat toch gebeurt (want het gebeurt gegarandeerd!)? Is niet erg, merk het maar op en ga je met je aandacht weer terug naar wat je aan het doen bent op dat moment.

Tip 5: Voel je lijf

We leven vaak de hele dag ‘in ons hoofd’. Duizenden gedachten per dag vragen om je aandacht. Soms lijkt het wel of we vergeten dat er onder dat hoofd nog een heel lichaam vastzit! Pas als dat lichaam gaat ‘schreeuwen om aandacht’, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn of rugklachten, dan gaan we luisteren. Wees je op enkele momenten per dag bewust van je houding. Zit of sta je mooi recht of in elkaar gezakt?  Is er ergens spierspanning? Hoe voelt je buik? En verder: bewegen is natuurlijk heel gezond en goed voor lichaam en geest. Dat hoeft niet altijd in de vorm van sport. Parkeer je auto bijvoorbeeld eens iets verder weg en wandel een stukje. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Doe wat rek- en strek oefeningen achter je bureau. Maak een avondwandelingetje in plaats van op de bank neer te ploffen na een lange dag.

Tip 6: Volg je gevoel

Doe vooral wat bij jou past! Daarom is een cursus ook zo fijn. Je leert dan op een goede manier de basis en van daar uit kun je jouw eigen ‘mindful habits’ in gaan bouwen in je dagelijks leven. Wees daarbij nieuwsgierig door verschillende dingen uit te proberen en vriendelijk naar jezelf als het een keertje wat minder goed lukt.

Hopelijk zijn het bruikbare tips voor je! Heb je interesse in een cursus Mindfulness, kijk dan eens op de website van Belle Vie.

Heb jij ervaring met Mindfulness? Of is het niks voor jou? Praat mee in de comments of deel je ervaring op Facebook!

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.