Je loopt door een prachtige stad. De zon schijnt, overal bloeien bloemen tegen de oude gevels en er hangt een sprookjesachtige sfeer. Je kijkt ernaar met een bepaalde blik. De blik die als achterliggende gedachte heeft: ‘Dit straatje is perfect voor Instagram!’ Maar voor wie doe je dit nou eigenlijk echt?

Je kijkt ‘s ochtends in de spiegel en denkt bij jezelf: ‘Meid, wat zie jij er leuk uit vandaag!’ Wat volgt is een reeks spiegelselfies in verschillende poses. De leukste gooi je op Instagram. Door dit getreuzel moet je je haasten en vertrek je chagrijnig naar kantoor. Terwijl je in de dagelijkse file belandt, gooi je nog een paar leuke, lachende foto’s op je Snapchat. Maar voor wie doe je dit eigenlijk?

Het is lunchtijd. Je hebt afgesproken met een vriendin in een nieuw, hip tentje in de buurt. Jullie bestellen allebei een gerecht waar het water je van in de mond loopt. Als de borden worden gebracht en je maag nog een tandje harder begint te knorren, begin je niet meteen met eten. Eerst nog even een foto maken, inchecken op Facebook en een catchy onderschrift bedenken. Dan ga je pas eten. Maar voor wie doe je dit eigenlijk?

Je gaat naar een concert van één van je favoriete artiesten. Maandenlang kijk je er naar uit om jouw held te zien, zijn muziek te voelen en je helemaal onder te dompelen in het gevoel dat alleen zijn muziek jou kan geven. In werkelijkheid bekijk je ongeveer 80% van het concert via het scherm van je telefoon. Maar voor wie doe je dit eigenlijk?

Je bent met je kind in de speeltuin. Zelf hou je niet zo van schommelen, klimmen en klauteren. Je zit liever op een bankje toe te kijken naar jou dolgelukkige kind dat de tijd van zijn leven heeft. Je pakt je telefoon en legt elke beweging van je kind vast via Instagram Stories. Maar voor wie doe je dit eigenlijk?

Je loopt over straat, met je handen vol boodschappen. Terwijl je om je heen kijkt, betrap je jezelf erop dat je denkt in termen als: ‘Tien minuten zonder kind en wat doe je dan? Wijn kopen om het einde van de dag te vieren!’ Hashtag moederleven. Maar voor wie doe je dit eigenlijk?

Zeg eens eerlijk: in hoeveel van bovenstaande situaties herken jij jezelf?

Tijd voor verandering…

Ik geef eerlijk toe: een aantal van bovengenoemde situaties is gebaseerd op mijn eigen leven en het is tijd om daar verandering in te brengen.

Onlangs maakte ik een collage, zeg maar een visionboard, met daarin een afspiegeling van mijn huidige situatie en mijn wensen voor de toekomst. Ik zocht quotes en afbeeldingen uit die passen bij deze onderwerpen. Een daarvan was: ‘Op sommige dagen spreek ik alleen nog in termen als ‘vind ik leuk’ en ‘delen’. Ik weet niet waar ik meer van schrok: dat deze quote mij zo aansprak of de realisatie dat dit mijn woorden konden zijn. Toen ik afgelopen weekend iemand tegenkwam die zei: ‘Ik heb Facebook verwijderd, want ik zat alleen maar de hele dag te scrollen zonder doel.’ plantte dat een tweede zaadje in mijn hoofd en ik besloot in actie te komen.

Visionboard bregblogt.nl(1)

Ik blijf wel gewoon bloggen en ik verwijder geen accounts, maar ik zal wel véél bewuster omgaan met social media, mijn telefoon en internet. Wat ook meespeelt is dat ik op mijn werk veel bezig ben met communicatie, schrijven en social media. Tel daar mijn blog en alle bijbehorende social media bij op en het is een beetje teveel. Dus, tijd voor actie in de taxi met stap 1: ik heb de apps van Facebook, Twitter en Instagram verwijderd van mijn telefoon. Hoppakee, in één keer die pleister er vanaf. Het is wel effe wennen hoor, zo cold turkey en mijn duim is al een paar keer verdwaald in mijn telefoon. Het is ook wel dubbel, want ik vind het contact en de interactie op social media onwijs leuk. Dankzij Instagram en Twitter heb ik zoveel fijne mensen leren kennen. Daarnaast is social media een hele grote bron van bezoekers voor mijn blog. Hopelijk blijven de echte fans gewoon bij me… 😉  Ik kan dus alleen de verleiding van het steeds online willen zijn niet meer aan en dan is een rigoureuze aanpak toch wel het beste in mijn geval. Wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen.

Ik twijfelde of ik deze stap meteen zou delen, maar juist de neiging om dat niet te doen trok me over de streep. Door het op te schrijven en hardop uit te spreken ben ik een drempel over gegaan en krabbel ik niet zo makkelijk meer terug. Ik wil eens een tijdje ervaren hoe het is zonder deze apps. Zonder uit gewoonte mijn telefoon te pakken, met mijn duim te vegen, doelloos rond te scrollen, links en rechts iets te posten en te reageren en mijn telefoon daarna weer weg te leggen. Om 10 minuten later hetzelfde te doen. En dat tig keer op een dag.

Knutselen en schrijven

De eerste dag van dit experiment was onwennig en tegelijkertijd fijn. Ik begon de ochtend met een filmpje kijken, samen met Laurens. Daar postte ik nog wel een foto van op Instagram Stories en ik tweette erover. Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar ineens voelde het verkeerd. Ik vroeg mezelf af: ‘Voor wie doe je het eigenlijk?’

Ik besloot meteen actie te ondernemen en verwijderde de eerdergenoemde apps, legde mijn telefoon in een hoek en vroeg Laurens of hij zin had om te knutselen aan de grote tafel. Ja, ik stond er zelf ook even van te kijken, als liever-lui-dan-knutsel-moeder. Ik haalde de klei uit de kast en zo zaten we een uurtje samen aan te rommelen. Ik kleide ons gezin, een slak en een trol, die allemaal vakkundig door mijn kabouter gesloopt werden. Ik besefte hoe vaak ik de neiging had om ‘even een foto maken’ te zeggen. Ik liet mijn telefoon liggen waar hij lag en pakte een kakelvers notitieboek. Een boekje dat ik kocht om van me af te kunnen schrijven over de afgelopen maanden. Iets waar ik tot nu toe geen rust voor had. Of geen tijd voor vrijmaakte, dat is denk ik een eerlijkere reden. Ik begon te schrijven en was binnen no time 7 pagina’s verder. Ik veegde af en toe een verdwaalde traan weg en dat was prima. Laurens zat ondertussen nog enthousiast te kleien en het was fijn zoals we daar zaten. Na het schrijven begon ik aan een nieuw experiment. Ik bedoel, als ik dan toch bezig ben kan ik net zo goed doorpakken toch? Geïnspireerd door het eerder genoemde visionboard, pakte ik een ander onbeschreven notitieboek en besloot dat ik per maand een mini-visionboard ga maken. Ik vond nog een paar tijdschriften en knipte er wat plaatjes en teksten uit die me aanspraken. Ik voelde dat ik er direct energie van kreeg, nu ik mijn vooruitblik op de maand juli zo zwart op wit zag staan.

Vertrouwen op mijn gevoel

Nu moet ik wel heel eerlijk zijn en de mensen die me langer kennen / volgen weten hoe dit kan gaan, ik ben niet altijd zo’n doorzetter met nieuwe projecten. Ik ga dan ook niet roepen dat het dit keer echt anders is, want ik heb geen glazen bol. Wel weet ik dat het nu anders voelt. Dankzij mijn cursus mindfulness ben ik meer dan ooit bezig geweest met mijzelf en mijn ontwikkeling. Met mijn valkuilen en kwaliteiten. Ik heb nog meer dan anders de bevestiging gekregen dat ik kan en mag vertrouwen op mijn gevoel.

Mijn gevoel vertelt me nu dat er iets moet veranderen. Dat er weer ruimte moet komen voor het dagelijkse leven dat om mij heen plaatsvindt en minder voor het online leven dat me van alle kanten omsingelt. Ik wil weer in control zijn en vanuit mijn gevoel bepalen waar ik zin in heb. Ik wil door een stad lopen en om me heen kijken met een open blik, zonder een stemmetje in mijn achterhoofd te horen dat de omgeving scant op Instagramwaardige plaatjes. Ik wil kunnen eten als mijn bord voor me staat, om vervolgens te genieten van een goed gesprek met mijn tafelgenoten. Ik wil weer aanwezig zijn. Ik zeg overigens niet dat ik vanaf nu nooit meer iets zal posten van een stad, gerecht, concert of Laurens in de speeltuin, maar ik zal wel bewust zijn van deze gedachten en er minder gauw aan toegeven.

Dankjewel lieve Romy voor jouw mooie blog over dit onderwerp. Jij gaf me nét dat laatste zetje dat ik nodig had! ♥

Vertel eens: hoe is jouw relatie met social media? Herken je iets in mijn verhaal? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening dus deel het zeker met me als je wilt!

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

17 Reacties

 1. Great minds think alike? ? Bedankt voor het vermelden!

  Ik ben heel benieuwd hoe jij het gaat ervaren en tot welke inzichten je verder nog gaat komen!

 2. Wat een eyeopener dit eigenlijk. Ik zit soms op IG en ben dan een half uur aan het bedenken wat ik ga plaatsen. Of ik vind dat ik teweinig heb geplaatst en moet van mezelf nog iets posten. Gek eigenlijk!

 3. Oei, zo waar dit allemaal! En ook wel een beetje confronterend moet ik zeggen. Ik doe vaak halfslachtige pogingen om te minderen maar echt lukken wil dat niet. Apps verwijderen is voor mij nu nog een stap te ver denk ik, maar alleen al er meer bij stilstaan wanneer en hoe vaak ik ze gebruik is al vooruitgang. Goed bezig jij!!

 4. Het nadeel van de sociale media vind ik ook dat het zo commercieel is geworden dat alles met algoritmes gaat. Soms heb ik het gevoel dat je moet blijven bewegen omdat je anders stil staat. Mijn telefoon zit redelijk vergroeid met mijn hand en daar ben ik niet trots op. Wat vaker zet ik hem op stil en leg ik m weg. De apps verwijderen klinkt als een goed plan. Iets om in overweging te nemen!

 5. Ik vind dat je een hele zinnige vraag stelt: ‘Voor wie doe je het eigenlijk.’

  Zelf ben ik niet erg goed met social media, en dat houd ik ook graag zo : ) Want ik wil inderdaad niet alleen maar leven als het ware zodat anderen kunnen zien hoe leuk mijn leven wel niet is.

 6. Wauw, wat een mooie blog! Je stelt goede vragen en bespreekt herkenbare dilemma’s, waar ik al langer mee worstel. Ik lijd aan een serieus geval van FOMO (fear of missing out), maar wil ook graag minder verbonden zijn met mijn telefoon en meer met mijn dochter, echtgenoot en vooral mezelf.
  Ik ga eens even wat apps verwijderen van mijn telefoon…bedankt voor de inspiratie!

 7. Wat mooi geschreven! Ook goed idee om elke maand mini-visionboard te doen, helpt wel bij opvolging denk ik.

 8. Mooie blog! Ik heb ook regelmatig mijn telefoon in mijn hand. Al lukt het me wel steeds beter om hem weg te leggen. Maar de apps verwijderen vind ik wel een dingetje. Maar wie weet doe ik dat ooit nog.

 9. Ik heb mijn privé account van Twitter verwijderd, alleen nog een zakelijk account heb ik die ik soms open via internet, want de app heb ik allang niet meer. De enige die op mijn zakelijk account reageert ben jij overigens haha.
  Maar verder: BAM! Regelrecht raak. Ik maak graag foto’s van mijn zoon, echter plaats ik die niet allemaal online. Maar dat scholen op Facebook en me elke keer ergeren aan al die filmpjes en “mensen met deze naam blablabla”, het is zo zonde van mijn energie. Gelukkig heb ik zelf de regel opgesteld dat we, sinds we samenwonen de telefoon beneden laten als wij naar bed gaan, dat scheelt een hoop. Instagram ben ik niet dagelijks actief op, in de zin van foto’s plaatsen. Ik denk dat ik maar eens hard ga nadenken over mijn social media gedrag. Thanks for the eyeopener!

 10. Heftig, maar inderdaad zo waar…je slaat de spijker op zijn kop. Ik wil ook meer in het NU leven in plaats van ONLINE….ergens die gezonde balans vinden. Dat zou mooi zijn.

 11. Herken me in veel dingen, hier gaat ook ontzettend veel tijd verloren aan nutteloze facebook en instagram sessies. Om maar te zwijgen over Twitter en co. Ik probeer het de laatste tijd ook te minderen door mijn telefoon op plekken uit het zicht te leggen. Dat helpt best moet ik zeggen, maar het zou wel meer mogen zijn. Mooi besluit!

 12. Ik ken het gevoel … alleen ben ik niet zo dapper als jij. Ik blijf me wel afvragen voor wie ik het doe en vanwaar de drang komt.

  Ik heb een app om van mijn smartphone te blijven en die wordt amper gebruikt ?

  Cold turkey stoppen zoals jij deed durf ik niet, bang dat ik dan in een zwart gat val. ?

 13. Klinkt heerlijk Bregje! Ik reageer maar niet op FB want dat lees je misschien niet ? . IG is bij mij toch al een ondergeschoven kindje, en als ik geniet kan ik redelijk goed genieten, nog steeds.. Alleen dat knutselen wil maar niet lukken… xxx

 14. Pingback: 6 praktische tips voor een mindful versie van jezelf! - Breg Blogt

 15. Pingback: Lees mee 36: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

 16. Pingback: Dagboek van een digitaal dieet - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.