Oeps! De laatste aflevering van deze rubriek dateert van februari! Eindelijk heb ik even de tijd gevonden om een nieuw lijstje met boeken op te stellen. we zijn halverwege het jaar en ik ben ook halverwege mijn leeschallenge. Na een korte periode waarin lezen echt niet lukte heb ik de flow weer te pakken, heerlijk! Vandaag deel ik 10 boeken met je die ik in de afgelopen maanden las!


Ik heet Lucy Barton – Elizabeth Strout

Lucy ligt in het ziekenhuis, door complicaties na een eenvoudige operatie. Haar moeder, die ze al jaren niet heeft gezien of gesproken, komt op bezoek. Terwijl ze onwennig in elkaars gezelschap verkeren, praten ze over mensen van vroeger. Tussen de regels door wordt duidelijk hoe ingewikkeld Lucy’s band met haar moeder is. Het boek is vooral heel sterk door wat er niet gezegd wordt. Je voelt de ongemakkelijke sfeer tussen moeder en dochter en leeft mee met wat Lucy heeft moeten doorstaan.


Vier het leven – Elly Koster

Faith worstelt met ernstig overgewicht en krijgt het maar niet voor elkaar om er verandering in te brengen. Op een dag krijgt ze een TIA, waardoor ze in het ziekenhuis belandt. Ze komt op een kamer te liggen met Alicia, die borstkanker heeft. De vrouwen worden al gauw vriendinnen en dankzij Alicia gaat Faith aan de slag met haar strijd tegen het overgewicht. Het is een ontroerende roman, met een aantal verrassende wendingen. Heerlijk boek voor de komende zomervakantie!

Een etentje in restaurant Quentins – Maeve Binchy
De avondschool – Maeve Binchy

Ik las eerst ‘Een etentje in restaurant Quentins’ en daarna ‘De Avondschool’ en kwam er toen achter dat ik ze beter andersom kon lezen. Maeve Binchy is er een kei in om levens van haar personages met elkaar te verweven. De hoofdrolspelers uit de Avondschool spelen later een bijrol in het boek over restaurant Quentins en andersom.

In ‘Een etentje bij restaurant Quentins’ kijk je mee over de schouder van Ella Brady. Ze wil graag een documentaire maken over het populaire restaurant Quentins in Dublin. Je volgt de weg van Ella, die wordt afgewisseld door verschillende verhalen over gebeurtenissen in het restaurant. Af en toe is dat even omschakelen, maar uiteindelijk heb je een mooi boek vol grappige, romantische en verdrietige verhalen die samen een geschiedenis maken.

In de Avondschool draait het om ‘Signora’ een van oorsprong Ierse die voor de liefde jarenlang in Italie heeft gewoond. Na haar terugkeer in Dublin is ze nogal verloren. Als ze in contact komt met Aidan gaat de zon weer schijnen en starten ze samen met het geven van een avondcursus Italiaans aan een gevarieerd gezelschap. Alle cursisten hebben weer hun eigen verhaal en net als in het andere boek wisselt de hoofdlijn af met losse verhalen.


Een leven na jou – Jojo Moyes

Het vervolg op ‘Voor jou’, het prachtige boek dat ook verfilmd is in 2016. Lou Clark probeert haar leven weer op de rit te krijgen na het overlijden van Will, voor wie ze in zijn laatste levensmaanden heeft gezorgd. Ze gaat naar een groep voor rouwverwerking, waar ze al gauw bevriend raakt met Sam. Net als haar leven weer wat vorm krijgt, staat er iemand uit het verleden van Will op de stoep, die alles weer doet wankelen. Ik heb wederom gesmuld van de schrijfstijl van Jojo Moyes, wat een prachtig boek was dit!


Pogingen iets van het leven te maken: het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Dit boek stond al lang op mijn wensenlijstje, nadat ik vorig jaar een keer zag dat papa het las. Kort na zijn overlijden ben ik erin begonnen, het gaf me troost om dezelfde woorden te lezen die hij ook had gelezen. Naast troost liet het boek me ook veel en vaak lachen. Je krijgt dankzij Hendrik Groen een kijkje in het leven in een Amsterdams bejaardentehuis. De oudjes halen allerlei streken uit en hebben een eigenzinnige kijk op de wereld. Een absolute aanrader!


Makkelijk leven – Herman Koch

Het boekenweekgeschenk van 2017 was een tussendoortje in mijn leesmarathon. Herman Koch heeft een scherpe pen en zijn boeken lezen lekker weg. Dit keer het verhaal van Tom Sanders, een succesvol en ietwat arrogant schrijver van zelfhulpboeken. Als op een dag zijn schoondochter op de stoep staat, omdat zij problemen heeft met Tom zijn zoon, wikkelt Tom zichzelf in een ingewikkeld web van leugens. Als lezer kijk je toe hoe iemand die anderen altijd zo goed weet te helpen, zelf alles op alles moet zetten om zijn leven op orde te krijgen.


Stuk van jou – Sophie Jackson

Dit boek valt in de categorie ‘new adult’ en ik merkte tijdens het lezen dat ik misschien niet helemaal tot de doelgroep behoor. Kat is lerares Engels in een gevangenis, Wes is een van haar leerlingen. Haar verleden drukt zwaar op haar schouders en ook Wes heeft het nodige meegemaakt. Ze vallen als een blok voor elkaar en wat volgt is een ingewikkeld liefdesverhaal. Op zich wel een leuk boek, alleen was ik na een paar keer wel klaar met de erotische scènes van 10 pagina’s lang. Maar da’s misschien een kwestie van smaak 😉

Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Heerlijk! Een chicklit met een mannelijke hoofdpersoon! Is dat dan een ‘dudelit’? Joost is 40, ongetrouwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog. Hij stuntelt door het leven en krijgt het voor elkaar om op 1 dag twee keer ontslagen te worden. Hij besluit om het heft in eigen handen te nemen als hij wil dat zijn leven verandert… Een hele fijne, humoristische roman die zich afspeelt in Rome en Amsterdam.


De vergeten tuin – Kate Morton

Deze pil van ruim 500 bladzijden las ik op mijn e-reader, anders was het een goede training voor mijn armspieren geweest. Ik heb even nodig gehad om in het verhaal te komen, waarschijnlijk vanwege de verschillende personages en de wisseling van tijd. Het verhaal kent namelijk 3 periodes: begin 1900, rond 1975 en 2005. Deze drie periodes worden met elkaar afgewisseld en langzaam ontrafelt het mysterie van landgoed Blackhurst, waar de familie Mountrachet een groot geheim probeerde te verbergen. Generaties later komt Cassandra vanuit Australië naar Engeland om de geschiedenis en de waarheid boven tafel te krijgen. De schrijfstijl van Kate Morton is uitgebreid en beeldend, waardoor je soms echt het gevoel hebt dat je in het verhaal leeft.

Zo, dit waren de boeken die ik in de afgelopen maanden las! Welk boek zou jij graag willen lezen?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Oh deze tips komen als geroepen! Ik heb als doel voor deze zomer namelijk staan dat ik graag weer boeken wil gaan lezen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.