Solliciteren is hard werken. De gemiddelde sollicitant haalt alles uit de kast om een goede indruk te maken op een (hopelijk) toekomstige werkgever. Je mag als sollicitant dan van een werkgever ook verwachten dat deze er alles aan doet om het proces soepel te laten verlopen. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval. Ik vroeg mijn lezers naar hun grootste ergernissen tijdens het solliciteren en daar kwamen veel reacties op. Ik zet er een aantal op een rij. 

Geen reactie

Dit onderwerp is de aanleiding geweest voor deze blog. Op Twitter las ik begin januari dat mijn online vriendin Ank haar hele ziel en zaligheid in een prachtige sollicitatiebrief had gestopt, om vervolgens geen enkele reactie te krijgen. 

Tijdens mijn eigen zoektocht naar werk heb ik dit zelf ook als vervelend ervaren. Je steekt tijd in je brief en cv, stuurt deze binnen de gestelde reactietermijn op en dan… blijft het stil. Ik belde daarom zelf altijd even na om te checken of mijn sollicitatie goed was aangekomen. 

Of een bedrijf geeft aan dat je binnen een bepaalde periode of op een vastgestelde datum bericht krijgt en dan blijft het eveneens stil. Dit is een slechte eerste indruk van een organisatie. Natuurlijk ben ik ook bekend met de andere kant van het verhaal, waarin recruiters of personeelsadviseurs soms overladen worden met reacties. Dit is alleen geen reden om helemaal niet te reageren, eerder een kwestie van het proces goed inrichten, zodat je de sollicitanten efficiënt kunt antwoorden.

Veel eisen

In een gemiddelde vacaturetekst is het lijstje met eisen van de werkgever behoorlijk. Enerzijds is dit logisch, want je zoekt als werkgever naar de perfect match en wilt alleen de allerbeste medewerkers toevoegen aan jouw team. Het is alleen de vraag of zoveel eisen ook realistisch zijn. Een veelgehoorde ‘klacht’ van starters op de arbeidsmarkt, is dat je zelfs voor startersfuncties al jaren ervaring moet hebben. Of wanneer een werkgever veel waarde hecht aan een specifiek diploma of opleidingsniveau, terwijl een kandidaat jarenlange, zeer waardevolle werkervaring met zich meebrengt.

Onduidelijkheid over de vacature

Het kan gebeuren dat een vacature tijdens de procedure onverwacht ingetrokken wordt. Dit heb ik vanuit mijn HR-functies al vaker meegemaakt. Een vervelende situatie voor beide partijen, want je hebt allebei tijd en moeite in de sollicitatieprocedure gestoken. Het is dan wel handig om als werkgever duidelijk te communiceren over de actuele status van de vacature. Zo weet de sollicitant waar hij of zij aan toe is.  Lezeres Kim voegt hier nog aan toe: ‘Als sollicitant steek je veel moeite in een brief en vervolgens hoor je dat de vacature al is ingevuld. En een maand daarna constateer je dat diezelfde vacature nog steeds open staat op de website.’

Lezeres Aniek zegt:‘Mijn grootste ergernis is als bedrijven een vacature plaatsen waarvan je erg onder de indruk bent en als je uiteindelijk op gesprek gaat dan blijkt de functie veel minder voor te stellen!’

 Communicatie

De communicatie tussen bedrijf en sollicitant levert nog weleens wat problemen op. Zo vertelt lezeres Mieke dat ze een keer netjes tien minuten voor aanvang van het gesprek in de wachtkamer zat. Vervolgens werd ze pas een kwartier na de afgesproken tijd ontvangen voor het gesprek. In dit geval is het handig om de (meestal zenuwachtige) kandidaat even gerust te stellen en te melden dat het iets uitloopt.

Ook de communicatie na afloop is een aandachtspunt. Zo vertelt Cassandra: ‘Een vage reden van afwijzing is een grote ergernis. Wees eerlijk, duidelijk en open over de reden van afwijzing, zodat ik, als sollicitant, ook de ruimte krijg om mezelf te verbeteren.’

Als een kandidaat op gesprek is geweest, is een persoonlijke afwijzing ook wel zo netjes. Zo kreeg ik zelf eens op een donderdag om 17.15 een onpersoonlijke, schriftelijke afwijzing en was pas na het weekend iemand bereikbaar voor feedback. Een kandidaat doet moeite om naar het bedrijf toe te komen voor een gesprek, een nette afwijzing is dan het minste dat je als bedrijf kunt doen.

Verrassende sollicitatiegesprekken

Een sollicitatiegesprek kan ook verrassend uitpakken. Het is fijn om vooraf te weten waar je als kandidaat aan toe bent. Miron vertelt: ‘Ik belandde eens in een gesprek waar ZES mensen in de sollicitatiecommissie zaten!’ Probeer dan als kandidaat je zenuwen maar eens onder controle te houden.

Niet alleen de gesprekspartners kunnen een verrassing zijn, ook de vragen komen soms uit de lucht vallen. Rianne weet daar alles van: Nog niet zolang geleden kreeg ik in een sollicitatiegesprek de vraag of ik gelovig ben. Die valt voor mij in de categorie ‘wil je nog meer kinderen’ ‘wat is je seksuele geaardheid’ ‘hou je van pure hagelslag’: allemaal totaal irrelevant.’

Tijdens een intake bij een uitzendbureau kreeg ik een keer op afkeurende toon de vraag: ‘En wat is dan wel de reden dat jij part-time wilt werken?’ Ik voelde me bijna alsof ik een misdaad beging… 😉

Uitzendbureaus en recruiters

Over uitzendbureaus gesproken… De grootste ergernis die daarover bestaat, is dat je tegenwoordig alles online moet doen. Wanneer je vol enthousiasme een uitzendbureau benadert, word je in de meeste gevallen doorverwezen naar de website. Daar kun je je als kandidaat inschrijven en als een passende functie voorbij komt, kun je reageren. Gezien het grote aanbod van werkzoekenden is dit enerzijds logisch, maar omdat je het hier over mensen hebt, is persoonlijk contact toch wel erg prettig. In een persoonlijke ontmoeting zie je zoveel meer van de kandidaat dan in een online profiel.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de grootste ergernis zit in de communicatie in de breedste zin des woords. Zorgen voor een goed proces kan hierin een wezenlijk verschil maken. En als een sollicitant dan vraagt naar de reden van afwijzing is het een kleine moeite om hier op te antwoorden. Je helpt de kandidaat hiermee op weg naar die perfect match op werkgebied.

Nu ben ik benieuwd: zijn er werkgevers / HR professionals die deze ergernissen herkennen? Wat zou volgens jullie een oplossing zijn voor een soepel lopende sollicitatieprocedure?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Ik heb nog een ergernis.. Bedrijven hebben vaak een enorm lange lijst met eisen maar wat ze bieden is dan “marktconform” en daar heb je t dan mee te doen. Ook daar mag meer duidelijkheid in komen.

    • Dank je Hans, leuk om te horen! Ik heb je link weggehaald. Als je interesse hebt in linkplaatsing, kan je een mail sturen, zodat we dat samen kunnen afstemmen. Fijne dag!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.