Sinds ik mij twee jaar geleden in de blogwereld begaf, heb ik ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen. Een aantal van hen mag ik inmiddels ook vriendin noemen en dat vind ik heel bijzonder. Want, hoe écht’ is zo’n online vriendschap nou eigenlijk?

In een ver verleden deed ik weleens aan online daten. Al gauw kwam ik erachter dat het niet voor mij was weggelegd. Zo mailde ik een tijdje met een hele leuke meneer. We konden lachen, het klikte en besloten om af te spreken. Die date was het totaal tegenovergestelde van het online contact dat we hadden gehad en ik kwam van een koude kermis thuis. Jaren later belandde ik via mijn blog in een grote online wereld en leerde ik gigantisch veel nieuwe mensen kennen. Zou het nu anders zijn dan in mijn datingperiode? Ik zal een paar voorbeelden geven…

Toen ik in oktober 2014 mijn verhaal deelde op Fitte Vrouwen, kwam ik in contact met Margot. Zij herkende veel in mijn verhaal en we begonnen te mailen. Hele verhalen vlogen over en weer en al gauw bleek dat we veel meer gemeen hadden dan alleen een roerige kraamtijd. Het gebeurt regelmatig dat we op hetzelfde moment appen of ergens precies hetzelfde over denken. En we zijn allebei groot fan van Eddie Vedder. 😉 Naast vriendinnen werden we ook collega’s, want ik schrijf stukjes voor haar blog Meer voor Mama’s. De eerste keer dat we elkaar in het echt ontmoetten was stiekem best wel spannend. Want: online betekent vaak schriftelijk, wat makkelijk is en waarin je misschien meer zegt of dingen anders zegt of doet dan je in het echt zou doen. Gelukkig was het meteen goed en wisten we dat deze online vriendschap ook offline helemaal snor zat. Als we niet 180 kilometer bij elkaar vandaan zouden wonen, weet ik zeker dat we heel regelmatig aan de wijn koffie zouden zitten samen.

vriendinnen - bregblogt.nl

Dankzij het bloggen heb ik in 2015 een hele fijne groep meiden leren kennen, die allemaal in het zuiden van Nederland wonen. De appjes vliegen door de ether en er wordt heel wat afgekletst. We hebben het bloggen als gemene deler, maar de gesprekken gaan over zoveel meer: werk, kinderen en natuurlijk onszelf. 😉 Ik ben zelf een tijdje uit de appgroep geweest en was heel blij dat de meiden me vorig jaar weer met open armen ontvingen. Een aantal van hen had ik al eens (kort) ontmoet en dat was altijd even gezellig. Gisteren hadden we een date, waarbij we voor het eerst alle acht aanwezig waren. Het grote voordeel als je elkaar al online kent, is dat je zo de draad oppakt. Het enige verschil is dat je nu hoort hoe de stem van een ander klinkt en hoe ze eruit ziet. Ik heb een ontzettend gezellige middag gehad en kan nu al niet wachten tot we weer gaan daten!

blogvriendinnen-bregblogt.jpg.jpg

Wat ik nu ga zeggen zal sommigen misschien verbazen, maar ik kan in nieuwe gezelschappen best verlegen en nerveus zijn, om me vervolgens na afloop tot vervelens toe af te vragen of ik geen stomme dingen heb gezegd of gedaan. Dit keer had ik daar totaal geen last van. We hebben gezellig gekletst, geluncht en ik heb heerlijk geknuffeld met de kersverse baby’s in het gezelschap. Het was een mooie dag!

Naast deze lieve meiden zijn er nog een heleboel tofferds (bij deze is dit een nieuw Nederlands woord) die ik heb leren kennen via Instagram, by far mijn favoriete social mediakanaal. Ik vind daar zoveel liefde, support, gezelligheid, humor en herkenning! En ook nog mooie foto’s, maar da’s voor mij een extraatje. 😉

Dus vind ik dat online vriendschappen oppervlakkig zijn? Nee! Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Je merkt al gauw genoeg of het écht klikt met iemand of dat iemand meer in de categorie ‘kennis’ blijft. In die zin verschilt het niet van het offline leven. Soms heb je een tijdje contact en verwatert het, met anderen wordt het contact beter, frequenter en de band dus ook sterker. Ik ben ontzettend blij met de mensen die ik online heb leren kennen en hoop dat ze nog heel lang onderdeel uitmaken van mijn leventje, samen met mijn offline vriendschappen. ♥

Vertel eens, heb jij online vriendschappen? Vrienden of vriendinnen die je via internet hebt leren kennen en die een speciaal plekje in je hart hebben?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

19 Reacties

 1. Wat leuk om te lezen! Ik blogte in mijn studententijd heel veel en toen heb ik veel mensen leren kennen. Zo hadden we een ‘blogbabes-date’ met allemaal bloggende vrouwen. En de dag ervoor had ik koffie gedronken met een jongen die ik ook kende van het bloggen… mijn huidige man 😉

  Dus nee, blogvriendschappen zijn helemaal niet oppervlakkig!

 2. Ik heb ook hele fijne vriendschappen gekregen via het bloggen. Vooral ons fijne groepje voelt echt als thuiskomen en vriendinnen. Het was weer erg gezellig gisteren. Ik heb erg genoten ? tot snel!

 3. Ik vond het ook ontzettend leuk om jou nu eens ‘offline’ te ontmoeten! Het was inderdaad enorm gezellig en voelde wat mij betreft of we daar elke week zitten 🙂 Online vriendschappen kunnen net zoveel waard zijn of worden als offline vriendschappen vind ik.

 4. De online wereld heeft mij zoveel gebracht: mijn man, een paar lieve en goede vriendinnen. En oppervlakkig zijn deze vriendschappen zeker niet! Ook nu met de zwangerschap heb ik online een paar lieve meiden leren kennen die ongeveer rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Fijn om gedachten en ervaringen uit te wisselen!

 5. Mooi geschreven! Ik hoop dat ik ook nieuwe (online) vrienden mag krijgen.
  Ik woon met mijn dochtertje om en om in NL en Lanzarote omdat mijn vriend daar werkzaam is. Dan is het soms lastig om vriendschappen te onderhouden. Veel van mijn oude vrienden begrepen niet waarom ik zo weinig tijd voor ze had en besloten daarom de vriendschap te beëindigen. Dus hoe mooi is het om ook online vriendschappen te hebben.

 6. Mooi clubje meiden zo! Onlinevriendschappen kunnen zeker erg waardevol zijn. Zo leerde ik vandaag 6,5 jaar geleden mijn man kennen op twitter. En heb ik er ook wat onlinevriendinnen bij gekregen. En helaas zijn er ook wat vriendschappen verwaterd, maar dat gebeurt in het echte leven ook.

 7. Ik ken heel wat vriendinnen via twitter! Echt geweldige meiden bij wie ik me soms meer op mijn gemak voel dan bij offline vriendschappen.

 8. Wat mega leuk. Ik ben ooit begonnen met schrijven op het vivaforum toen nog niemand mocht weten dat ik zwanger was. Via een fb groep zitten we nu met 9 van die vrouwen ineen app groep en wat een goede vriendinnen zijn dat geworden. Ook via het bloggen leer ik steeds meer meiden kennen en wat is dat mega leuk, doordat je elkaar volgt heb je soms echt het idee die persoon te kennen.

 9. Ik vind online vriendschappen heel bijzonder. Zo zit ik ook in een heel leuk app groepje, en zat ik in een facebook dating groep waarvan een aantal echt vrienden zijn geworden, en met 1 ben ik zelfs verloofd en heb ik een kind van :D. Ik heb 12 jaar in Spanje gewoond, en de meeste van mijn vrienden daar wonen verspreid over de wereld. Wij houden allemaal contact via social media en whatsapp, wel zo makkelijk.

 10. Ik ben zo blij dat het online wereldje bestaat want ondanks dat er ook veel narigheid van komt, komt er ook zoveel moois uit! En ik ben mega blij jou nu eindelijk echt ontmoet te hebben evenals je kroonprins en roodharige hunk. ?

 11. Pingback: Bloggersmeeting - Wereld van Mama

 12. Spuit 11 hier hoor, lees je mooie blog nu pas. Ik kan het alleen maar onderschrijven! Wat fijn dat het allemaal in het echt ook zo natuurlijk was, dat betekent dat jullie online ook echt open en eerlijk naar elkaar zijn 🙂 <3

 13. Pingback: Voor het eerst naar het theater: Hans en Grietje de Musical! - Breg Blogt

 14. Pingback: Dit heb ik allemaal aan mijn blog te danken! - Breg Blogt

 15. Pingback: Mijn jaaroverzicht van 2017 - Breg Blogt

 16. Pingback: Oh Happy Day #39: Op stap met mijn blogvriendinnen in Roermond - Breg Blogt

 17. Pingback: Oh Happy Day #36: shoppen in Den Bosch - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.