Lang, lang geleden, in een klein Brabants dorpje, zette een lieve moeder een grote pan kaasfondue op tafel. Haar jongste, een kleine blonde dame, doopte er voorzichtig een stukje brood in. ‘Gatver! Dit is echt vies!’ luidde haar oordeel. De moeder snapte er niks van, want zij was er zelf groot fan van. Zou dit ooit nog goedkomen?

In de jaren die daarop volgden waagde de moeder het er niet meer op om haar dochter kaasfondue voor te zetten. Dochterlief kreeg meestal iets anders, want moeders liet zich de kaasfondue niet door de neus boren. Jarenlang ging dit helemaal prima. Tot de dochter, inmiddels halverwege de 30 en zelf moeder, een vraag kreeg van een online kaasboer. ‘Zou je eens wat producten uit onze webshop willen kiezen om te proeven?’ De dochter liet zich dat geen twee keer vertellen. Want, hoewel ze geen fan is van de kaasfondue die haar moeder haar vroeger voorschotelde, ze is wel degelijk een echte kaaskop. Zolang het maar geen blauwschimmel of emmentaler is, komt ze daar haar bed wel voor uit. Lekker uit het vuistje’ of op een boterham. Bij vlagen op een beschuitje, tig keer per dag.

Terwijl de dochter rondneusde in de webshop van De Lekkerste Kaas, viel haar oog op de afdeling kaasfondue. Ze besloot om toch eens te bekijken wat het aanbod was. Hé, verrek, het is niet meer alleen Zwitserse kaas, je kunt ook kaasfondue maken van Hollandse kaas. ‘Doe eens gek, en probeer het gewoon eens!’ zei de dochter tegen zichzelf. En zo geschiedde. Ze bestelde kaasfondue voor 3 personen.

kaasfondue-bregblogt.jpg.jpg

Het pakket werd geleverd in een speciale koelbox. De kaas was al voorgesneden in kleine blokjes, waardoor raspen niet nodig was. Handig, want de dochter is wel een praktische en makkelijke kokkin. Op een zondagmiddag in december was het zo ver: het jonge gezin ging kaasfonduen. Maar eehh…hoe moest je dat eigenlijk bereiden? De webshop en bijbehorende website waren helaas niet bereikbaar op zondag, vanwege de zondagsrust. Gelukkig was daar bff Google en wat eigen inzicht en nog geen kwartier later toverde de jonge vrouw een heerlijk pannetje met kaasfondue op tafel. De kaas was gesmolten met een scheutje witte wijn, wat salie en tijm. Op tafel stonden allerlei soorten gesneden rauwkost: tomaatjes, komkommer, paprika, wortel.  De dochter haalde diep adem en prikte haar eerste stukje brood aan een vorkje. Ze nam een hap en…. ‘Oh dit is echt SUPERLEKKER! Wat suf dat ik dit gewoon jaren niet heb willen eten!’ Haar vriend en zoon lachten en gingen vervolgens door met wat hun missie was voor die avond: die pan moest leeg en rap een beetje. De familie was fan van kaasfondue en de moeder kon het met een gerust hart weer eens aan haar dochter serveren.

Ze leefden nog lang en gelukkig.

Einde.

p.s.: vandaag staat in het teken van eten en koken, want vanmiddag om 12.00 tip ik je voor een watertandend fijn kookboek!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

  1. Hahaha hier ongeveer hetzelfde verhaal. Al was t niet m’n moeder die t voorschotelde geloof ik. Maar ik heb het ook 1x gegeten en daarna nooit meer…

  2. Haha, ik had het juist andersom. Ik was er vroeger altijd dol op en toen ik het een keer met m’n man had gemaakt, vond ik er weinig aan. Maar volgens mij zat het erin dat mijn ouders vroeger de wijn en de kirch eruit lieten en mijn man vindt dat heiligschennis. Dus geen fondue hier. Maar goed, inmiddels is hier ook een dochter, dus misschien moeten wij het maar eens proberen 😉

  3. haha ik vind kaasfondue zo vies!! Dat komt door de wijn die er door zit. Brrrr

  4. Pingback: Tips om te dippen in de kaasfondue! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.