Je hebt een toffe vacature gezien, bent direct in de pen geklommen voor een kick ass motivatiebrief en na een tijdje komt het verlossende woord: Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!! Je bent weer een stapje dichterbij je droombaan. Een sollicitatiegesprek valt of staat met een goede voorbereiding. Vandaag deel ik mijn tips voor een goed sollicitatiegesprek!

Presentatie

Zorg dat je jezelf op een professionele wijze presenteert. Draag nette en schone kleding. Zorg voor gewassen haar, schone handen en nagels en een frisse adem. Geen diep decolleté of zware makeup. Klinkt allemaal heel vanzelfsprekend, toch gebeurt het regelmatig dat mensen onverzorgd verschijnen bij een sollicitatiegesprek. Als je je bedenkt dat de interviewer zijn mening over jou vormt in de eerste tien seconden van jullie kennismaking, begrijp je dat een goede presentatie erg belangrijk is. Ik kijk zelf altijd naar de organisatie: is deze formeel of informeel? Hier pas ik vervolgens mijn kleding op aan. Bij twijfel maak ik gebruik van mijn selfiestrippenkaart van Yolande Avé, die mij dan snel en passend advies geeft. Tot slot: beter overdressed dan underdressed!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Uit de vacaturetekst kun je opmaken naar welke competenties de organisatie op zoek is. Ook vind je meestal een korte beschrijving van het bedrijf en zelfs van de afdeling in de vacaturetekst. Ga op zoek naar meer informatie op de website van het bedrijf, zodat je tijdens het gesprek kunt laten merken dat je jezelf verdiept hebt in de organisatie. Wat spreekt jou zo aan in dit bedrijf? Roept de bedrijfswebsite vragen bij je op? Schrijf ze op, zodat je ze kunt stellen tijdens je gesprek.

Zorg daarnaast dat je goed weet wat er op jouw cv en in jouw brief staat. Het makkelijkste is om ze uit te printen en mee te nemen, zodat je altijd even kunt spieken. Bedenk zelf vooraf welke vragen de interviewer je mogelijk gaat stellen. Er zijn zo ontzettend veel vragen die gesteld kunnen worden in een gesprek. Een aantal zijn veelvoorkomend en die zet ik voor je op een rijtje:

 • Vertel eens wat meer over jezelf? (de kans om jezelf te verkopen, kort en bondig)
 • Wat zijn je sterke eigenschappen?  (benoem er 2 of drie en zorg dat je voorbereid op de vervolgvraag: Waaruit blijkt dat?)
 • Wat zijn je zwakke punten? (benoem valkuilen op positieve wijze. Voorbeeld: Ik ben erg enthousiast en kan daarin soms doorslaan. Ik heb geleerd om in mijn enthousiasme altijd rekening te houden met mijn collega’s)
 • Als ik je vorige werkgever vraag wat voor collega je bent, wat zou hij dan antwoorden?
 • Hoe ga je om met… (stress, verandering, conflicten… zorg dat je hierop voorbereid bent en dat je voorbeelden kunt noemen aan de hand van eerdere werkervaring)
 • Waarom wil je weg bij de huidige werkgever / Waarom stopte je vorige baan? Praat nooit negatief over je vorige werkgever. Houd het neutraal of positief. Zorg dat je een logisch verhaal hebt voor over wat je vorige werk leuk of bijzonder maakte, wat je daar hebt geleerd en waarom je nu toe bent aan een volgende uitdaging.

STAR methode

Hoe beantwoord je die vragen nou op een heldere manier? Veel interviewers maken gebruik van de STAR methode. Een overzichtelijke manier om helder te krijgen hoe een kandidaat met bepaalde situaties omgaat. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat.

Ik zal deze werkwijze toelichten met een voorbeeld:

Vraag interviewer: Je geeft aan dat je oplossingsgericht bent. Kun je hier een voorbeeld van geven?

Situatie
Tijdens mijn functie als leidinggevende bij bedrijf X kregen we door een storing te kampen met een enorme achterstand in ons werk.

Taak
Ik was er verantwoordelijk voor om deze achterstand samen met mijn team, zo snel mogelijk weg te werken.

Actie
Ik organiseerde een aantal marathondagen, waarbij we goed voor de mensen zorgden met lekker eten en drinken. Ik creëerde een positieve teamspirit door er continu te zijn, mijn teamgenoten aan te moedigen en zelf mee te werken. Hierdoor motiveerde ik het team om samen te werken aan de achterstand.

Resultaat
Binnen een week waren alle achterstanden weggewerkt en hadden we weer een normale werkvoorraad.

Het is handig om STAR voor te bereiden voor een aantal kwaliteiten. Houd het kort en bondig, de interviewer kan er altijd voor kiezen om door te vragen als hij of zij meer informatie wenst.

Oefening baart kunst

Ik heb in mijn loopbaan al veel sollicitatiegesprekken gevoerd, zowel in de rol van kandidaat als in de rol van interviewer. Ik kan oprecht zeggen: oefening baart kunst. Als ik kijk hoe ik 15 jaar geleden een sollicitatiegesprek voerde en hoe ik het nu doe, is het een wereld van verschil. Nog steeds vind ik het heel erg spannend en is het niet mijn beste onderdeel van een sollicitatieproces. Wat echt helpt is blijven oefenen. Bereid je gesprek voor samen met je partner, een familielid of een vriend(in) die je goed kent. Sta open voor feedback en houd je doel voor ogen: die baan binnenslepen.

Let op je lichaamstaal

Ik vroeg  recruiter én collegablogger Wendy om aanvullende tips op mijn artikel. Zij zegt: ‘Glimlach bij het eerste oogcontact en geef een goede handdruk (stevig, zonder de hand van de ander te verbrijzelen ;-)).’ Ook is je lichaamstaal erg belangrijk. Deze TED Talk geeft je daarvoor een aantal waardevolle inzichten en is de moeite van het kijken waard!

Vertrouw op jezelf

Tot slot: vertrouw op je eigen kunnen. Het is ontzettend spannend om op gesprek te gaan. Je weet van tevoren niet wie je voor je krijgt. Laat je niet van je stuk brengen door directe vragen of door een grote selectiecommissie. Blijf bij jezelf en neem af en toe even een denkpauze om een antwoord goed te kunnen formuleren. Ze hebben je niet voor niets geselecteerd aan de hand van je brief en je cv, dus de interesse is er.

Zet hem op!

Wat is jouw gouden tip voor een goed sollicitatiegesprek? Deel hem hieronder in de comments of praat mee op Facebook!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

 1. Ik ga deze tips aan mijn kinderen doorgeven. Zelf werk ik als zzp-er en hoef ik gelukkig dit soort gesprekken niet meer te doen. Of ik zit zelf áchter de tafel ; )

 2. Enthousiasme. Als je oprecht vrolijk en enthousiast overkomt en je zichtbaar zin hebt in het werk wat je voor ogen hebt, kom je volgens mij een heel eind.

 3. Wat een goede tips! Ik heb binnenkort mijn eerste sollicitatie en ga je tips zeker gebruiken. Ik heb te horen gekregen dat ik ook een assessment moet maken voor mijn gesprek. Ik begin al zenuwachtig te worden bij het idee.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.