Wat gebeurt er met jouw kind(eren) na je overlijden? Het is nogal een vraag, maar wel een hele belangrijke. Wij hebben er lang en uitvoerig over gepraat, nagedacht en nog meer gepraat en uiteindelijk alles geregeld. Ik vertel je meer over de mogelijkheden en de keuze die wij hebben gemaakt.

Dit is geen advertorial o.i.d., maar een artikel gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ik wist namelijk niet hoe het precies in zijn werk gaat met het regelen van een voogd en ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben.

Tijdens de zwangerschap van Laurens hebben Etienne en ik veel gepraat over dit onderwerp. Het is nogal wat, bedenken waar jouw kind naartoe gaat als je allebei onverhoopt komt te overlijden voor zijn of haar 18e verjaardag. Je gaat er van uit dat je heel oud en rimpelig wordt en dat je je kind ziet opgroeien tot een volwassene. Toch is er geen enkele garantie dat het zo gaat en daarom wilden we alles goed geregeld hebben.

Voogd(en) aanwijzen

We besloten om te kiezen voor een peetoom en een peettante. Een goede vriend van Etienne als peetoom en één van mijn beste vriendinnen als peettante. Nu ben ik niet katholiek opgevoed, dus hebben we een eigen invulling gegeven aan deze titels. We hebben er met allebei over gesproken en uitgelegd wat onze gedachtegang achter het peetouderschap is. We begrijpen dat het nogal wat is, wanneer je er ineens een kind bij zou krijgen. Een kind met groot verdriet. Dus hebben we afgesproken dat de peetoom en peettante samen kijken wat op dat moment het beste is voor Laurens. We kunnen niet in de toekomst kijken en je weet niet wat de situatie dan is. Laurens zijn peetoom en peettante zien elkaar niet vaak, maar we zorgen in ieder geval minstens 1 keer per jaar voor een gezellige dag samen, om het contact in stand te houden tussen hen.

Ik had buikpijn van de gedachte dat dit scenario uit zou kunnen komen, toch ben ik wel blij dat we de gesprekken hebben gevoerd. Het geeft rust en vertrouwen dat als – en please laat het niet zo zijn – Etienne en ik er niet meer zijn en Laurens is nog minderjarig, hij met open armen wordt opgevangen op een vertrouwde plek.

Mocht je het nou lastig vinden om een voogd te kiezen of wil je wat hulp bij het selecteren, dan vind hier een handige lijst met 11 vragen die je aan een (potentiële voogd) kunt stellen.

Vastleggen

In het gezagsregister

Je kunt de voogdij snel en kosteloos vastleggen bij het digitale loket voor de Rechtspraak. Op de website staat het volgende:

De wet biedt ouders de mogelijkheid om te bepalen wie na hun overlijden als voogd het gezag over hun kind(eren) kan verkrijgen. Dat kan in een testament bij de notaris worden vastgelegd of in het gezagsregister worden geregistreerd.

Via dit formulier kunt u, alleen of samen met de andere ouder, in het gezagsregister laten registreren wie na uw overlijden als voogd het gezag over uw kind(eren) kan verkrijgen. U logt in met DigiD. U hebt uw burgerservicenummer (BSN) nodig bij het invullen van het formulier. Na het verzoek tot registratie wordt uw aanvraag verwerkt. U ontvangt binnen twee weken per post een uittreksel uit het gezagsregister inzake uw aanvraag tot registratie van een gezagsvoorziening na overlijden.

Binnen een week na het invullen en digitaal ondertekenen van het formulier ontvingen we al het uittreksel per post. We hebben beide peetouders ervan op de hoogte gesteld en dat was dat.

In het testament

Je kunt er ook voor kiezen om de voogdij vast te laten leggen bij de notaris. Het nadeel hiervan is wel dat er kosten aan verbonden zijn. Deze kosten zijn per notaris verschillend, hiervoor raad ik je aan om een aantal offertes aan te vragen bij notarissen bij jou in de buurt.

Niets vastgelegd?

Wanneer er niets is vastgelegd, zal de rechter bepalen wat de beste oplossing is. Op de website van de Rijksoverheid wordt het helder uitgelegd:

Legt u als ouders niet vast wie uw kinderen moet opvoeden na uw dood? Dan neemt de rechter die beslissing. De rechter raadpleegt de families en bekijkt samen met hen wat de beste oplossing is. In de meeste gevallen wordt de voogdij in onderling overleg geregeld. Maar soms kan de rechter niet meteen een oplossing vinden. Bijvoorbeeld omdat er meerdere geschikte voogden zijn. De rechter kan dan de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen.

Je ziet, er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het vastleggen van de voogdij. Ik ben zelf blij dat we het goed geregeld hebben, ik moet er niet aan denken dat er een hoop getouwtrek of gedoe ontstaat in een periode die op zichzelf al intens zwaar en verdrietig is. Laten we hopen dat deze voorzorgsmaatregelen überhaupt niet nodig zijn en dat we over 60 jaar lekker een borreltje zitten te drinken in het bejaardenhuis met onze knappe zoon.

Heb jij de voogdij over jouw kind(eren) goed geregeld? Heb je nog tips of aanvullingen?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

20 Reacties

 1. Ik heb t vast gelegd dat als er wat met mij gebeurt de oudste bij mijn man blijft. Als er iets met ons beide gebeurt hebben we nog niet vast gelegd en weet ook niet naar wie ik ze zou moeten doen eigenlijk…

 2. Poeh wij hebben er niet over nagedacht.
  Ik heb wel mijn voorkeur natuurlijk. Maar ben bang als ik dit uitspreek naar de familie toe dat er dan ruzie komt.

  • Het is een hele lastige keuze en je stelt altijd wel iemand teleur, maar als er niks geregeld is en er gebeurt iets, heb je zelf helemaal geen invloed op wat er gebeurt. Bij ons was ook niet iedereen blij met onze keuze, maar het is de onze en dat wij erachter staan is het belangrijkste. 🙂

 3. Dankjewel! Toevallig sprak ik hier laatst over met mijn zusje, echt iets om te gaan regelen. Zou niet willen dat nabestaanden uiteindelijk zouden ontaarden in ruzie oid, als we onverhoopt vroeg overlijden. Dit artikel is lekker duidelijk.

 4. Mijn man en ik hebben alles vastgelegd bij de notaris. De dood hoort bij het leven en als je kinderen hebt is dit toch heel anders.

 5. Peetoom en peettante hebben we al wel gevraagd maar over de voogd zijn we nog aan het praten. Ik denk dat het andere worden omdat we mijn zusje en een broer van mijn man hebben gevraagd. Toch fijner om een stel te vragen als voogd. Handig artikel, thnx!

 6. Wij hebben dit wel gevraagd aan de broer van Stephan en zijn vriendin, maar tot op de dag van vandaag nog niet vastgelegd. Dat moeten we dus echt gaan doen, zeker nu baby nummer twee op komst is!

 7. Ja, dat lijkt me best wel even pittig om mee bezig te zijn maar het is zo belangrijk. Iedereen kan iets overkomen. Je wil dat je kinderen ook zonder jou goed terecht komen, dus wat mij betreft kan je er niet vroeg genoeg over nadenken en regelen. 🙂

 8. Ik heb er vaak over nagedacht, maar hoe meer ik Anna leer kennen, hoe meer ik twijfel. Ik ken op de hele wereld maar één stel met dezelfde opvoeding en normen waarden als wij, maar die kennen we niet goed genoeg om ze te vragen. Dus we kunnen maar beter niet dood gaan. Of we kunnen ze gewoon in ons testament zetten zonder ze te vragen. Misschien dat ze dan een beetje boos worden op ons, maar dan zijn we er toch niet meer 😉

 9. Ik heb het toentertijd wel gevraagd aan mijn zus, maar het is dus na 13 jaar nog steeds niet vastgelegd… Ik wist niet dat het ook kosteloos kon, dankjewel voor die info! Wordt dan nu toch wel tijd om het te regelen.

 10. Ha! Wat een duidelijk artikel, fijn.
  Ook wij moeten eens goed gaan nadenken over aan wie we de kinderen zouden willen toevertrouwen. Wat er al gezegd werd; als je je kinderen beter leert kennen, passen er weer andere mensen bij ze….lastig!

 11. Wij hebben het inderdaad ook digitaal bij de Rechtspraak geregeld. Hopelijk is het niet nodig, maar het geeft wel een fijn gevoel dat dit geregeld is.

 12. Ij vind het een lastig ding. Ik kan niet beslissen, maar vind nu dat het moet. Jullie systeem vind ik echt heel erg goed, zo laat je het een klein beetje open en ruimte voor invulling van de situatie. Ik neem hem mee in gedachte.

 13. Ramona (Kijk, mama!) Antwoord

  Ik wist niet dat het kosteloos kon! Fijn! Thanks to Merel haar overzicht, want ik mis veel.

 14. Lauren de Bruijn Antwoord

  Ik waardeer dat je erop wees dat de wet ouders de mogelijkheid biedt om te bepalen wie na hun overlijden als voogd het gezag over hun kinderen kan verkrijgen. Mijn zus is ziek, en ze heeft 2 kinderen, daarom is ze nu op zoek naar een notaris om zo’n testament te schrijven. Ik denk dat ik een voogd wordt, maar in elk geval is het beter om deze informatie bij de notaris vast te leggen.

 15. Pingback: Lees mee #4: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

 16. Het gezagsregister heeft geen enkele waarde! Mijn ex-vriendin is onlangs overleden en haar man is een aantal jaar geleden al overleden. Zij en ik hebben mij in 2015 in het gezagsregister laten inschrijven als voogd voor haar minderjarige zoon. Na haar overlijden is niet direct het gezagsregister geraadpleegd door de rechter maar eerst, tijdelijk, het gezag toegewezen aan Save Midden Nederland. Dit is de organisatie die terecht onder vuur ligt van oa de gemeente Utrecht en door haar handelen al meerdere sterfgevallen verweten kan worden en daar hoort ook het overlijden van mijn ex bij. Ik ben vervolgens naar de Raad van de Kinderbescherming gegaan (op hun verzoek) en heb daar nogmaals mijn bereidheid om voogd te worden verklaard. Verder heb ik in dat gesprek meerdere voorbeelden genoemd van het desastreuze en zelfs criminele handelen van Save. Aan het eind van dat gesprek werd mij meegedeeld dat ik het verslag van de RvdK waarschijnlijk niet zou ontvangen omdat ik niet als ‘belanghebbende’ wordt gezien. Binnenkort is er een zitting op de rechtbank gepland van 15 minuten(!) waarin de rechter gaat bepalen wie de voogd moet worden. De RvdK gaat adviseren om Save als voogd aan te stellen. Dezelfde personen die zijn moeder tot dusdanige wanhoop hebben gedreven dat deze situatie is ontstaan, dié personenen wil de RvdK nu de voogdij geven over de zoon van mijn ex… Kortom, dat gezagsregister is totaal niets waard. Geen moeite doen om daar een voogd in te schrijven. Stel een goed testament op waarin je duidelijk verklaart wie jij wil dat na jouw overlijden de voogd van jouw kind wordt. Wellicht dat een rechter daar wel enige waarde aan hecht.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.