Met enige regelmaat komt het geniale idee in me op om voor mezelf te beginnen. Lekker onafhankelijk zijn en mijn geld verdienen met iets dat ik het allerliefste doe. Toch knaagt er dan tegelijkertijd iets aan me. Want het is nogal een dingetje, werken als zzp’er. Ik besloot het boek van Annic van Wonderen te lezen, om meer inzicht te krijgen in de stap naar zelfstandig ondernemer.

Annic beschrijft in haar boek de weg die zij heeft bewandeld in haar carrière. Ze begon als styliste en ontdekte toen dat er geen goede modenieuwssite was in Nederland. IloveFashionNews.com was geboren! Zonder startkapitaal en met een enorme dosis doorzettingsvermogen en enthousiasme creëerde Annic binnen no time de grootste modewebsite van Nederland. Bewonderenswaardig als je het mij vraagt. Inmiddels is de naam van haar site veranderd in Annicvw.com en geeft ze masterclasses en lezingen door het hele land.

Eerlijke en praktische tips

Annic geeft in dit boek een kijkje in de keuken. Ze vertelt over de weg naar haar huidige succes. Waar liep ze tegenaan? Wat ging heel erg goed? Ze is eerlijk en vertelt je ook welke nadelen er aan het ondernemersschap zitten. Zo schrijft ze: ‘Als je toch beren op de weg blijft zien, word dan maar liever geen ondernemer. (…) er zijn ook andere manieren om gelukkig in je werk te worden.’

Een andere tip die me is bijgebleven en die ik meteen heb toegepast is: ‘Naamsbekendheid bouw je op door zo vaak als je maar kunt je logo te tonen, zodat mensen het herkennen.’ Ik ben direct gaan kijken hoe en waar ik het logo van Breg Blogt nog verder zichtbaar kan maken. Het staat nu bijvoorbeeld standaard onder mijn mails en in de omslagfoto op mijn Facebookpagina. Stiekem wil ik ook gewoon stickers op onze auto, zodat we heel Nederland kunnen doorcrossen met de Breg mobiel. 😉

Heldere structuur

Het boek bestaat uit drie hoofdthema’s: Durven – Doen – Doorzetten. De drie pijlers vormen de rode draad in het pad van de startende ondernemer. om nog een quote uit het boek aan te halen: ‘Waar wacht je op? Het duurt nog lang genoeg totdat je bedrijf groot is! Start vandaag, niet morgen.’ Dat behoeft geen verdere uitleg toch?

Elk hoofdthema wordt uitgewerkt aan de hand van praktijkvoorbeelden en tips. Denk hierbij aan marketing, financiën en leidinggeven. Het enthousiasme van Annic spat van de pagina’s af. Ik las echt haar trots op wat ze bereikt heeft. Inspirerend en motiverend!

Ook als je niet gaat ondernemen zijn de tips van Annic heel bruikbaar en handig. Zo vond ik het ook interessant om te lezen hoe zij als ondernemer tegen het personeelsbeleid aankijkt. Ik ken dit gebied vooral vanuit de rol van leidinggevende en vanuit Personeelszaken, dus een andere blik is verfrissend en leerzaam. De lijst met 80 sollicitatievragen komt ook zeker van pas in de toekomst.

Ga ik nu ondernemen?

Zoals Annic in het begin van haar boek zelf al beschrijft: Ondernemen is geen rocket science. Ik heb in het boek geen ingewikkelde theorieën gelezen of adviezen waarvan ik denk: ‘Oh my…hoe moet ik dat dan doen?’ Ik heb meer inzicht gekregen in het ondernemerschap, wat erbij komt kijken en hoe je het aan kunt pakken. Zoals ik in het begin al schreef, ik ben er nog niet 100% van overtuigd dat ik moet/wil/kan gaan ondernemen. Ik ga liever voor een baan in loondienst en blijf bloggen als hobby. Natuurlijk zal mijn blog niet stilstaan en hoop ik dat steeds een stukje verder te laten groeien en professioneler te maken. Maar ik ben er niet klaar voor om volledig zelfstandig aan de slag te gaan met mijn huidige of een andere website. Zeg nooit ‘nooit’, want wie weet wat de toekomst nog zal brengen…

Ben je enthousiast over het boek? Je kunt het hier bestellen:

Kende jij Annic en haar boek al? Droom jij weleens van zelfstandig ondernemen?

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

6 Reacties

 1. Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken Antwoord

  Klinkt als een interessant boek! Ik denk ook dat ondernemen niet voor iedereen is maar een goede dosis doorzettingsvermogen is heel veel mogelijk. Je moet dan alleen wel t traditionele idee van een vaste baan met vaste werkdagen loslaten… Het zorgt ook voor veel onzekerheid. Maar aan de andere kant, met al die flexcontracten en het versoepelde ontslagrecht is een baan in loondienst ook niet meer zo zeker.

 2. Ik ken het boek niet, maar ben min of meer vanzelf zelfstandig ondernemer geworden. Ik blogde al een tijd fulltime toen het op een gegeven moment belastingtechnisch gezien verstandiger was om me in te schrijven bij de KvK.

  Daar had ik helemaal geen zin in, maar omdat het beter was heb ik het maar gedaan. Maar ik heb dus geen ondernemersplannen e.d. zitten maken.

 3. Interessant, denk dat ik dat boek ook eens moet gaan lezen. Heb nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden, maar ik zou het best in deeltijd willen proberen. Dat boek kan me misschien helpen om te bepalen of ik dat inderdaad ga doen, of dat ik die plannen uit mijn hoofd moet zetten.

 4. Toen ik deze in je andere artikel al voorbij zag komen, zat ik met smart te wachten tot de review online kwam. Ik was echt benieuwd naar dit boek maar ergens ook weer dat ik mezelf afvroeg of het een boek is waar ik iets mee kan. Nu ik jou review heb gelezen, wordt ik alleen maar nieuwsgieriger en ga hem toch maar bestellen.

 5. Nicole @ Everyday-Life.nl Antwoord

  Klinkt heel boeiend! heb daar altijd veel respect voor als mensen die stap zetten. Ik werk al sinds mijn 18e bij dezelfde werkgever (met heel veel plezier!) en kan enorm van die veiligheid genieten. Ik zou zelf de ballen niet hebben om voor mezelf te beginnen. Zou eerlijk gezegd ook niet weten waarin dan precies hoor haha

 6. Pingback: 10 inspirerende boeken voor ondernemers - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.