Naïef als ik weleens kan zijn, dacht ik dat ik nog laaaaaaaang niet aan de basisschool hoefde te denken. Boy, was I wrong! Ik ging namelijk deze week kennismaken op de basisschool bij ons in de wijk. Huh, hij is toch ongeveer gisteren geboren, moet dat nu al? Ja, nu al! Blijkbaar is het heel normaal om je kind met 2,5 jaar aan te melden voor de basisschool…

De basisschool?

Vorige week vertelde Janske dat ze met haar dochter Lola was gaan kennismaken op de basisschool. Ik dacht in de eerste instantie: ‘Oh, maar Lola is ook al drie, dus das logisch.’ Twee seconden later dacht ik: ‘Oh nee! Lola bijna even oud als Laurens!’ Ik besloot om eens een kijkje te nemen op de website van de plaatselijke basisschool en een paar uur later ging mijn telefoon. Ik werd uitgenodigd om kennis te komen maken met de directeur en om een rondleiding te krijgen. Aanstaande maandag was er wel plek zei de vriendelijke dame aan te telefoon. Wait, whut? Mijlpaal alert! Ik zou met mijn peuter kennis gaan maken op de basisschool!!

Alles onder één dak

Het kinderdagverblijf waar Laurens naartoe gaat, zit in hetzelfde gebouw als de basisschool. Het is dus al bekend terrein voor ons. Iets dat ik heel fijn vind, zo heeft Laurens de eerste twaalf jaar van zijn leven een vertrouwde plek om naartoe te gaan. Voordeel van deze situatie is ook dat er een nauwe samenwerking is tussen de opvang en de basisschool, waardoor de overgang straks soepel zal gaan.

Nu al aanmelden?

Ik ben soms een beetje bleu als het gaat om dit soort dingen. Stond ik in het begin nog te popelen om met precies 4 maanden het eerste hapje aan mijn baby te geven, tegenwoordig hou ik niet meer bij wat nu wanneer zou moeten gebeuren. Het is dus maar goed dat Janske het vertelde! Ik vroeg de directeur hoe dat nu precies zit, vanaf wanneer het gangbaar is om je kind aan te melden. Hij vertelde me dat het voor de school handig is, dat ze voorafgaand aan het nieuwe schooljaar, weten hoeveel kinderen ze kunnen verwachten. Toen realiseerde ik me dat mijn peuter VOLGEND SCHOOLJAAR al naar school gaat! Oké, wel pas in de laatste maand, maar toch. Dat is wel effe een constatering hoor!

img_20161107_160354.jpg

‘Mama, ik vind het hier zo leuk!’

Tijdens de rondleiding liep Laurens trots rond. Hij gluurde door ramen en deuren, speelde met al het speelgoed dat hij te pakken kon krijgen en hij kletste honderduit. Hij wilde het liefst meteen in de kleuterklas blijven zitten. Sterker nog, toen we naar huis gingen wilde hij eigenlijk niet mee. Toen we thuis waren zei hij uit zichzelf: ‘Mama, ik vond het zo leuk op de basisschool!’ Smelt!

basisschool - bregblogt.nl

Ik heb – mede door positieve ervaringen van anderen – een goed gevoel bij deze school en dus gaan we onze kabouter aanmelden. Mijn kind gaat over anderhalf jaar gewoon naar de basisschool. Ik ga deze gedachte nog even verdringen terwijl ik hem verleid tot een fijne knuffelsessie op de bank, om te verdoezelen dat ik stiekem een traantje wegpink. 😉

Wist jij dat je al zo vroeg moest aanmelden? Of is het bij jou nog eerder, in de Randstad bijvoorbeeld?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

23 Reacties

 1. Wij hebben al voor Jim één was een rondleiding gehad bij de basisschool die we graag willen. Superveoeg, maar ee schijnen allemaal wachtlijsten tr zijn bij ons in de buurt. Wij kiezen ws voor een Dalton school. Ietsje verder van ons huis, maar nog steeds goed te doen met de fiets. En we geloven erg in die filosofie.

 2. Heb idd wel van basisscholen gehoord die bijna verlangen dat je tijdens de verwekking nog het aanmeldformulier invult. Wij hebben Rose wel ingeschreven, meer om praktische redenen. De directrice gaf het formulier in de wandelgangen en we wisten toch al zeker dat ze na de peuterspeelzaal doorstroomt.

  • Haha ja maf is dat he, dan weet je nog helemaal niks over je kindje. Gelukkig is het hier niet zo erg! Kan me voorstellen dat het bij een tweede allemaal wat makkelijker verloopt. 🙂

 3. Poeh, nee hoor, dat wist ik niet! Ik dacht dat zoiets alleen voor privéscholen in Amerikaanse films was. Ik ging er altijd vanuit dat je even van tevoren eens ging kijken en dan alleen hoefde te kiezen tussen openbaar of religieus en dan eventueel nog de vrije en de jenaplanschool. Was dit vroeger ook al zo?

  • Nou ik denk dat je vroeger ook wel voor aanvang van het nieuwe schooljaar moest aanmelden. Die denkwijze had ik zelf nog niet bedacht, maar klinkt wel logisch, zodat ze weten wat ze kunnen plannen. Maar het is wel effe een momentje zo, met 2,5 🙂

  • Ja toch handig om vast op de hoogte te zijn. Had mij zomaar kunnen gebeuren dat ik er pas met 3,5 jaar achter kwam 😉

 4. O jee, dat is heel vroeg en een nog heel ver van mijn bed show. Mijn dochter is 2, maar ik moet er dus komend jaar aan denken. Ga ik vast vergeten… of eigenlijk wil ik er nog niet aan denken. Het gaat veel te snel!

  • Ja dat heb ik ook wel hoor. Ik moest echt effe slikken bij de gedachte dat mijn apie volgend schooljaar al naar school gaat! 🙁

 5. Bij onze kinderopvang is een hele nauwe samenwerking met de basisschool. Ze hebben nu ook al een soort van leerling volg systeem o.i.d. dat ze ook meenemen naar de basisschool.
  Ik ben nog niet op de basisschool zelf gaan kijken, maar lijkt me wel een goed idee. Toch maar eens even met het kdv checken wanneer we kunnen gaan kijken.
  Wel heel fijn dat Laurens het nu al zo leuk en interessant vindt!

  • Ja hier valt het ook allemaal onder hetzelfde kindcentrum, heel fijn dat hij gewoon onder hetzelfde dak blijft straks!

 6. Met 2 jaar volgens mij bij A. Wilde er op tijd bij zijn. Inmiddels is de school gekrompen helaas. Jammer want het is de enige Daltonschool hier in het dorp. En zo’n fijne school. T was al eerder ingeschreven, dat gaat met een tweede gewoon een beetje tussen neus en lippen door

  • Ik lees idd meer reacties over Dalton, dat dat zo fijn is. Ik ken het niet, dus ga er eens meer over lezen! 🙂

 7. Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken Antwoord

  Wat fijn dat Laurens zo enthousiast is! Dat maakt t allemaal net wat makkelijker lijkt me! Roan wordt over 2 weken 2 dus eigenlijk zouden wij er ook aan moeten gaan denken, maar we hopen de komende jaren te gaan reizen dus wij zijn ons meer aan t verdiepen in thuisonderwijs (roadschooling om preciezer te zijn). Mocht t allemaal anders lopen dan zijn hier in Brabant geloof ik geen wachtlijsten, dus komt goed 🙂

  • Fijn dat er geen wachtlijsten zijn, voor het geval dat! Maar zou helemaal tof zijn als jullie weer gaan reizen!!

 8. Ja, gek he dat ze volgend schooljaar al “mogen”…had ik nog niet bij stil gestaan.. Ik zie Lola ook al helemaal rondhuppelen daar hoor. Ik was met Coco gegaan…en iedereen keek echt zo van…huh…nu al! haha

  • Haha, die gezichten had ik wel willen zien 😉 Weer zo’n leuke mijlpaal voor ze, al zal het voor ons wel even slikken zijn… 😉

 9. Hier is het ook zo vroeg inderdaad. Kwam er gelukkig door de peuterspeelzaal achter maar had echt ff een ”WHAT?” momentje. Al duurde het daarna nog lang voor mijn gevoel, vlogen die 1,5 jaar toch zo voorbij. Inmiddels zit de oudste al in groep 3 en is hij druk bezig met lezen en schrijven.

 10. Ideaal als andere moeders je kunnen tippen!

  Bij ons viel het wel mee hoe vroeg je je moest inschrijven, maar ik woon dan ook in de Achterhoek ; )

 11. Wij hebben onze zoon met 9 maanden al moeten inschrijven. Wij hebben hem op 2 scholen ingeschreven. Ja kan je kind dan ook alleen op de scholen inschrijven die de buurt/postcode liggen waar je woont. Zodat er allen kinderen uit de buurt op school op school zitten. Wil je op een ander school dan zijn er erg lange wachtlijsten en weet je niet/ kans klein dat je kind daar op school komt. Zo heb je en dan via loting hoor je op welke school hij komt. Er zijn dus erg lange wachtlijsten. Ik woon in voorburg = randstad

 12. Pingback: Brieven aan Laurens #15 - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.