Wie kent ze niet? De blauwe vinkjes in Whatsapp. De beruchte vinkjes die aangeven of de ontvanger jouw berichtje ook daadwerkelijk heeft gelezen. De vinkjes die volgens mij al menig relatiecrisis hebben veroorzaakt. Wat vind ik er eigenlijk van?

Gisteravond tweette blogvriendinnetje Charlotte dat ze een haat-liefde verhouding heeft met de blauwe vinkjes. Ik antwoordde met een ‘Ja, ik ook.’ Daarop kwam lieve Karen even ons digitale gesprek binnenzeilen, waarbij ze het simpele advies gaf om de vinkjes uit te zetten. ‘Daar ben ik nog niet aan toe.’ luidde mijn antwoord…

Wat doen die blauwe vinkjes met mij?

Ik ben een gevoelig typetje en ben in privé situaties snel geneigd om zaken op mezelf te betrekken. Dat bleek wel uit mijn relaas over ‘Sorry‘ zeggen. Als iemand na een paar dagen nog niet heeft geantwoord op mijn app’je, maar hij of zij wel recent nog online is geweest, gaat mijn grijze massa op volle toeren draaien. ‘Heb ik iets verkeerds gezegd? Zou ze boos op me zijn? Moet ik nog iets sturen of maakt dat het erger?’ Zomaar wat vragen die door mijn hoofd spoken op dat moment. Ik word steeds beter in loslaten en vertrouwen op mijzelf. Daardoor ben ik ook geduldiger. En wat blijkt: meestal komt dat antwoord vanzelf wel. Als ik het echt niet meer houd en toch de vraag stel of er iets is, volgt gelukkig een geruststellend antwoord. Andersom gebeurt het trouwens ook vaker dat ik een berichtje lees, bij mezelf denk dat ik later wel reageer en het vervolgens vergeet. Dan volgt er ook weleens een ‘Joehoe?’ van de andere kant. 😉

Tot slot beken ik eerlijk dat ik Etienne wel eens een wat minder vriendelijk app’je stuur, wanneer hij niet meteen snel genoeg reageert, terwijl er een setje blauwe vinkjes te zien is. Erg hè?

blauwe vinkjes
‘Oh, mijn telefoon stond nog op ultra bespaarmodus. Je had toch ook kunnen bellen?’ aldus de Roodharige Hunk…

Blauwe vinkjes: ja of nee?

Dat de blauwe vinkjes me weinig goeds brengen en me ook niet echt een leuker mens maken, is dus nu wel duidelijk. Maar ja, ik vond toch dat ik er nog niet aan toe was om ze uit te zetten. Waarom eigenlijk niet? Ik denk dat het een gevalletje zelfkwelling is. En ik ben gewoon ook heel nieuwsgierig aangelegd. Helaas levert deze nieuwsgierigheid me maar weinig op. Behalve onrust, een hoop gepieker en ook soms wel een beetje stress.

Wat is het dan fijn dat iemand dan tegen je zegt dat je het best kunt doen. Zoals Karen. En dus ging ik naar mijn instellingen en vinkte het hokje achter ‘leesbevestigingen’ uit. Cold turkey. De blauwe vinkjes staan uit. Wat zal ik lekker slapen vanaf nu…

Hoe zit dat bij jou? Wat doen de blauwe vinkjes met jou?

De afbeelding bij dit artikel komt van Shutterstock.

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

16 Reacties

 1. Ik krijg commentaar van mijn moeder als ik de vinkjes uitzet haha. Kan er meestal heel goed tegen als iemand niet reageert ondank de blauwe vinkjes, maar idd bij Maikel is het soms irritant en volgt er een hele rits appjes 😉

 2. Ik wordt vooral zenuwachtig van andere mensen die me in de gaten houden wanneer ik weer eens geen zin heb om te antwoorden of net achter twee schurken aanren, en dan ook altijd sorry zeggen omdat ik niet heb gereageerd. Maar die dingen kun je dus uitzetten? Te gek, haha.

 3. Geertje - Stay At Home Mama Antwoord

  Sinds de man een smartwatch heeft is de lol van de blauwe vinkjes er sowieso af… hij leest alles op zijn horloge, en kan zelfs terug reageren met smileys of korte teksten (ja, nee, oke) zonder dat er überhaupt 2 grijze vinkjes komen…. dus ik maak me er niet meer zo druk om!

 4. Nicole @ Everyday-Life.nl Antwoord

  Ik heb gewoon blauwe vinkjes hoor. Is toch hartstikke handig als je kunt zien of iemand het al gelezen heeft. Ik verbind er verder geen conclusies aan of iemand me niet meer lief vindt ofzo.

 5. Ik heb nooit zoveel moeite met de vinkjes, maar fijn dat ze uit kunnen! Soms vergeet ik wel eens te reageren en ik heb niet altijd zin en tijd om meteen te reageren. Misschien dat de ander dit vervelend vind maar ze weten dat ik toch altijd reageer en aan ze denk!

 6. Vind het ook best dubbel. Aan de ene kant handig, maar ik kan me ook weleens druk maken als de ander niet reageert terwijl het bericht duidelijk gelezen is. Heb geloof ik zelf geen mogelijkheid ze uit te zetten, dus weinig keus ?

 7. Ha! Fijn dat ik je heb kunnen inspireren darling. Het heeft mij veel rust gegeven. En de betreffende vriendin waar ik over vertelde… die heeft ze nu zelf ook uitgezet! 😉

 8. hmmm ja ik heb van die dagen dat ik verlang naar de tijd dat er nog helemaal geen Whatsappjes bestonden. Vinkjes daargelaten.

 9. Pingback: Zo maak je je eigen gifjes in WhatsApp! - Breg Blogt

 10. Spuit11 reageert ook… Hier staan ze ook uit, puur uit zelfbescherming. Zelfs nu ze uitstaan vind ik het soms heel moeilijk, omdat ik denk wat zal die ander nu wel niet denken… omdat ik niet meteen reageer.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.