Solliciteren is een vak apart. Je bent uren bezig met het zoeken van vacatures, finetunen van je cv en het schrijven van de mooiste en meest opvallende motivatiebrieven. Je steekt heel wat uren in het hele sollcitatieproces, zo veel dat het soms wel een baan lijkt. In deze rubriek behandel ik de zaken die je tegenkomt tijdens de zoektocht naar een baan. Vandaag aflevering 2: Hoe ga je om met een afwijzing?

Afgewezen worden is niet leuk, ik denk dat iedereen dat wel met me eens is. Het is verdomd lastig om een afwijzing te incasseren, eruit te halen wat voor jou belangrijk is, je rug te rechten en weer door te gaan. Als je verwacht dat ik je nu DE gouden tip ga geven over het omgaan met afwijzingen, moet ik je helaas teleurstellen. Wel ga ik je vertellen wat bij mij helpt om de pijn te verzachten en weer vol goede moed verder te gaan.

Feedback vragen

Na elke afwijzing stuur ik een mailtje terug, waarin ik bedank voor de reactie en vraag of ze feedback hebben voor me. Als aangegeven staat dat ik telefonisch contact op kan nemen, doe ik dat. Ik geef altijd aan dat deze feedback mij helpt bij volgende sollicitaties. Hoe helpt je dat dan Breg? De reden voor afwijzing maakt een groot verschil. Word ik afgewezen, omdat mijn opleiding en ervaring totaal niet aansluiten bij de vacature? Of is er een andere kandidaat die perfect in het gezochte plaatje past? Zou ik altijd de eerste reden ontvangen, wordt het tijd om me te richten op een andere functie of een ander vakgebied. In het tweede geval is het meer een kwestie van pech. De arbeidsmarkt is tenslotte nog altijd wat lastig en op bepaalde vlakken, zoals in mijn geval het HR werkveld, is het aanbod veel groter dan de vraag. Hierdoor hebben werkgevers de luxe om te kiezen voor de kandidaat die het allerbeste past bij wat ze zoeken. Heb je een sollicitatiegesprek gehad en word je afgewezen, vraag dan ook altijd om feedback, als je die niet al ontvangt bij je afwijzing. Dit kan je zeker helpen in een volgend gesprek.

solliciteren - bregblogt.nl
©Shutterstock

Trek het je niet persoonlijk aan

Dit is een hele lastige. Een afwijzing is, net als bij daten, vervelend. Het is dan ook logisch dat je jezelf rot voelt. Toch is het belangrijk om niet in een hoekje te gaan huilen. Onthoud dat een recruiter of HR manager puur kijkt naar je cv en je brief en op basis daarvan een eerste selectie maakt. Sterker nog, er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van software om een eerste selectie te maken uit de sollicitaties. Ze kijken hierbij niet naar de persoon achter de brief en het cv, dat komt pas in een later stadium.

Als je een gesprek hebt gehad en je wordt daarna afgewezen, is het vaak nog iets moeilijker om het naast je neer te leggen. Vergelijk het met die ene leuke date. Je haalt alles uit de kast om jezelf van je beste kant te laten zien. Helaas ben je nét niet wat de ander zoekt of de vonken vliegen überhaupt niet in het rond. Zo is het ook met solliciteren. Een werkgever heeft een gedetailleerd beeld van wat hij zoekt in een nieuwe werknemer. En, zoals gezegd, kan hij ook echt kiezen voor degene die aan dit plaatje voldoet. Dit perfecte plaatje bestaat vaak uit een mix van ervaring, opleiding en persoonlijkheid.

Vertrouw op jezelf

Hoe vervelend het ook is om (meerdere keren) afgewezen te worden, het is belangrijk om op jezelf te blijven vertrouwen. Zorg dat je de gekregen feedback ombuigt naar iets positiefs, ga ermee aan de slag om er een sterk punt van te maken. Als je bijvoorbeeld te horen gekregen dat je Engels niet voldoende is, dan kun je gaan oefenen om je taalvaardigheid te verbeteren. Was de feedback dat je niet sterk genoeg over kwam in het gesprek, bereid je gesprek dan de volgende keer extra goed voor. Dit kun je bijvoorbeeld doen samen met je partner of een vriend of vriendin. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden van sollicitatievragen. Een veelgebruikte manier van vragen stellen is de STAR methode, waar ik in een volgend blog op terugkom.

In deze rubriek behandel ik alle zaken die te maken hebben met solliciteren en werk. Heb je een vraag of onderwerp waar je meer over wil lezen? Stuur me dan een mail!

De uitgelichte afbeelding bij dit artikel komt van Shutterstock.

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

14 Reacties

 1. Ik vind het echt zo moeilijk om brieven te schrijven om deze reden! Als ik afgewezen word na n gesprek ala, maar niet eens uitgenodigd worden… terwijl ik n baan zó graag wil… bleh!

 2. Het is en blijft lastig. Ik zit regelmatig aan de andere kant van de sollicitatie en krijg dan 100 brieven op een functie. Dan ben je al snel selectief om de meest verschillende redenen en dat is vaak inderdaad totaal niet persoonlijk en zijn er altijd meerdere geschikt voor de functie. Ik mail wel altijd iedereen terug. Wel zo netjes vind ik dat. Goed dat je daarna contact opneemt voor uitleg. Dat doet bijna niemand. Slim!

  • Ik ken de andere kant inderdaad ook en begrijp daardoor goed hoe het werkt. Dat maakt het ook zo dubbel voor me 😉 Het is dan al heel fijn on inderdaad een berichtje te krijgen n.a.v. je sollicitatie, dat gebeurt helaas ook niet altijd. Thanks lief!

 3. Nicole @ Everyday-Life.nl Antwoord

  Ik denk dat ik het daar best moeilijk mee zou hebben . gelukkig heb ik nog nooit hoeven solliciteren, zou het enorm.stressvol vinden denk ik.

 4. Ik heb eigenlijk nog nooit een afwijzing gehad. Of nou ja tot nu toe kreeg ik gewoon niets te horen. En omdat het vaak vacatures via een uitzendbureau was of online waarbij je een formulier moest invullen kon ik ook niet zelf erachteraan gaan. Blijft lastig hoor dat solliciteren..

 5. Afwijzingen kunnen je soms echt even neerhalen! Inderdaad probeer feedback te verwerken en het niet te persoonlijk op te pakken. Zoveel kandidaten vaak voor 1 functie, je moet maar net als beste uit de selectie komen!

 6. Het is inderdaad net als met een soulmate; je hebt er maar eentje nodig en die komt als de tijd rijp is….

  Nee, ik heb respect voor jullie. Ben blij dat ik zelfstandige ben en niet afhankelijk van de arbeidsmarkt. Heb na m’n studie wel gesolliciteerd en vond het echt één van de naarste dingen die er zijn. Althans, niet eens zozeer het solliciteren, want dat was behoorlijk inspirerend, maar die afwijzingen daarna (maar huh, het was toch zo gezellig?).

  Maar wat voor werk zoek je eigenlijk precies?

 7. Mooi artikel met handige tips. Blijft heel moeilijk om afgewezen te worden.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.