Je wilt niet weten hoe vaak ik deze zin te horen krijg. Zeker één keer per week, en afhankelijk van het aantal mensen dat ik die week ontmoet zelfs nog vaker. Variaties zijn: ‘Eet je wel genoeg?’ ‘Je moet niet verder afvallen hoor!’ en ‘Gaat het wel goed met je? Je bent zo smal!’ Goed, ik ben dus smal (slank, mager, dun… wat je wilt) en daar maken mensen graag opmerkingen over. Maar eh… wat doen die (goed bedoelde) opmerkingen eigenlijk met mij?

Nog zo’n mooie vraag die ik vaak hoor is: ‘Ben je afgevallen?’ Uuuh, ik heb werkelijk waar geen idee. Ik sta namelijk nooit op de weegschaal. Pas als mijn lievelingsjeans van mijn kont zakt zal ik wel afgevallen zijn. Ik denk dat ik tijdens mijn zwangerschap voor het laatst regelmatig op de weegschaal stond. Het fascineert me enorm dat anderen, zelfs als ik ze zelden zie, blijkbaar precies zien hoe mijn figuur zich ontwikkelt en dat ze daar ook graag hun mening over willen delen.

Oké, het is dus blijkbaar niet normaal of vanzelfsprekend dat iemand slank is, er moet altijd een verklaring voor zijn. Tot zover ik weet ben ik echter hartstikke gezond: Ik heb geen eetprobleem, ik ontbijt, lunch en dineer gewoon ruim voldoende. Ik hou van slagroom en kroketten. Ik sport ongeveer 1 keer per week en heb een actieve peuter die me genoeg laat bewegen. Ik heb geen stress waardoor ik afval. Ik heb dunne benen en armen, net als mijn ouders dat allebei hebben. Ik heb gewoon een maatje 36/38 en een blubberbuikje. Dat maatje en dat buikje zitten me prima, net als mijn spillepootjes en dunne polsjes.

Het is toch wél heel ongezond, want ik hoor dus echt heel vaak dat ik ‘te mager’ ben. Dat zette me aan het denken.

img_20160812_101031-480x855.jpg
Spillepootjes in een hele normale maat 38…

Laten we het eens omdraaien en een beetje chargeren, om aan te geven hoe gek de vragen eigenlijk zijn. Spreek je een gezette vrouw ook aan met ‘Nou zeg, wat ben jij dik!’ ‘Eet je niet teveel?’ en ‘Gaat het wel goed met je?’Je bent zo dik!’  en ‘Ben je aangekomen?’ Nee, dat gebeurt niet, tenminste niet (altijd) recht in het gezicht van de persoon in kwestie. Op vollere vrouwen is genoeg commentaar, maar vaak achter de rug om of veilig vanachter een computerscherm. Iets dat ik overigens echt afkeur, maar dat is weer een ander verhaal. Mijn punt is: waarom is het dan wel normaal om mij aan te spreken op mijn figuur? Alsof ik echt een enorme misdaad bega door gewoon te zijn zoals ik ben: slank. Ik snap best dat deze opmerkingen voortkomen uit goede bedoelingen en misschien bezorgdheid, maar dat is dus niet nodig. Het gaat prima met me. Echt.

Ik voel me echt awkward als ik me na zo’n vraag weer half sta te verontschuldigen voor mijn slanke bouw. I know, waarom zou ik dat doen? Nou, omdat het op dat moment zo voelt: ik lijk me te ‘moeten’ verantwoorden voor hoe ik eruit zie. Gaan we dus niet meer doen hè mensen! Zowel het stellen van de vragen als ik op een ongemakkelijke manier nog net geen ‘sorry’ zeggen voor hoe ik eruit zie.

This is me, meer kan ik er niet van maken. Nee, zelfs niet door een paar extra koekjes en wat cake met slagroom te eten…geloof me, ik probeer het elke avond weer opnieuw 😉

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

29 Reacties

 1. Als je maar goed in je vel zit. En hoe goed zie je eruit in je jumpsuit! Xx

 2. Je ziet er super uit hoor. Gek eigenlijk dat iedereen altijd iets over een ander zijn gewicht te zeggen heeft.

 3. Mensen moeten altijd wat te zeiken hebben. Best grappig eigenlijk dat t merendeel jouw maat wil hebben en daar altijd voor aan ‘t afvallen zijn… en als iemand t dan heeft worden er dit soort vragen gesteld..
  Nu dat je het zegt zie ik idd dat je bijvoorbeeld hele dunne polsjes hebt… maar dat was mij niet opgevallen (ook omdat t me niet uitmaakt hoe een ander eruit ziet…) net zoals jij vast nooit zie dat ik ietsje aan de zware kant ben. (Hahaha)

 4. Haha ik heb precies het omgedraaide. Ik krijg regelmatig te horen dat ik bij ben gekomen, of dat ik nu toch eens op mijn figuur moet gaan letten. Schijnbaar vinden mensen dat doodnormaal om te zeggen. Het erge is dat toen ik in 2009 heel erg ziek was en 15 kilo afviel in enkele maanden, dat mensen opeens kwamen zeggen dat ik er zo mooi en slank uitzag, terwijl ik aan het vechten was om te overleven. Het is schijnbaar nooit goed hoe je eruit ziet, die rotopmerkingen moeten ze eens voor zich gaan houden.

 5. Je ziet er fantastisch uit! Ik herken het. Gelukkig krijg ik de opmerkingen niet maar maakt me soms wel onzeker bijvoorbeeld in bikini doordat ik vooral aan de bovenkant dun ben. Dan denk ik dat mensen daar naar kijken…bij mij is er al bij een of twee kilo verschil en dat zit er weer bij dus is goed genoeg zo. Ik eet en beweeg voldoende en (vrij) gezond meer kan ik niet doen en hoeft voor mij ook niet.

 6. Mensen zeuren gewoon graag, mijn moeder werd altijd beschuldigt dag ze mij geen eten gaf, en in mijn 20 gingen de geruchten dat ik aids of kanker had. Nu zeuren dezelfde mensen dat ik niet meer zo slank ben als vroeger. En ach met een beetje trainen krijg je dat er wel af hoor juud! Waar bemoeien ze zich mee? Je ziet er prachtig uit, en het is idd puur onbegrip dat jij zomaar slank bent en zij duidelijk niet..

 7. In mijn puberteit was ik niet de magerste. Ik had wel een smalle taille maar op mijn heupen broekmaat 42. Na mijn afstuderen ben ik flink ziek geworden en zo’n 10kg afgevallen. Toen was ik natuurlijk weer veel te mager. Ondertussen nog steeds ziek en wisselt mijn gewicht een beetje van te mager naar goed. Maar dat gebeurd onbewust. Gelukkig ben ik zoals veel medepatiënten geen 20kg bijgekomen van de medicatie (wat dus meestal het geval is).
  Maar het belangrijkste is dat je je goed in je vel voelt. En of dat nu met een maatje meer of minder is, als je maar gezond bent.

 8. Op de een of andere manier is het figuur van een vrouw altijd reden voor commentaar voor andere mensen. Is het niet omdat ze dun zijn (ze is zeker ziek, heeft een eetstoornis etc.) is het wel omdat ze zichzelf niet kan inhouden en aan het dichtgroeien is… Ik was vroeger ook een spillenpootje. Toen ik met mijn huidige man ging samenwonen kwak ik in korte tijd 10 kg aan. (We namen het er even van, oops haha!) Dat kon ik overigens prima hebben en het is ook blijven plakken sindsdien. Ik voel me sinds ik mijn man ken vele malen gelukkiger dan toen ik zo broodmager was en ik ben blij met mijn maat medium. Maar toen het net gebeurde, kreeg ik continu opmerkingen over dat ik me wel heel erg had laten gaan e.d. Alsof mensen ervan genoten dat ik mijn dunne lijf kwijt was. Laat iedereen zich lekker met zijn eigen lichaam bemoeien toch? Als je maar gelukkig bent 😉

  • Zo is het maar net! Ik heb ook periodes gehad dat ik wat voller was, bijvoorbeeld tijdens mijn stage in Parijs. Dat kwam trouwens door croissants en bier en wijn hahaha! Ik heb het nu van me afgeschreven en dat lucht op, laat de mensen maar zeuren idd ik ben gelukkig! Dank je voor je berichtje, hij was per ongeluk in de spam beland! 🙁

 9. Ramona (Kijk, mama!) Antwoord

  Héél irritant en erg onbeleefd vind ik. Ik hoop dat ze je blog lezen en er niet meer over beginnen! Herkenbaar dat vrouwen altijd wel iets op te merken hebben over je (of mijn) figuur, blijkbaar verander ik steeds terwijl het mezelf niet opvalt ?

 10. Zulke opmerkingen zijn alleen leuk als je na je bevalling weer langzaam je oude figuur terugkrijgt. Je oogt gewoon gezond. Inderdaad, als je de vraag zou omdraaien, dan zou daar niet bepaald veel begrip voor zijn denk ik haha.

  Nee, ik zou zeggen, neem er nog een lekker koekje extra op! Geniet er maar van dat je zo lekker slank bent, ik vind het je goed staan.

 11. Wat gek hé?! Ik heb maatje 34/36 en ik krijg dan weer de vraag hoe het gaat met het afvallen van de laatste kilo’s maar ik heb dan weer gezette arme en benen. Mensen hebben altijd wel commentaar op anderen, niets van aantrekken hoor!

 12. OMG ja. Dit. Echt. Waarom is het inderdaad dikke prima om deze vraag tot gekmakend toe aan een dun iemand te stellen, maar zo ontzettend vreselijk om aan een persoon met overgewicht te stellen? Ook voor the people van de spillepootjes doet deze vraag geen wonderen voor de zelfverzekerdheid! Ik heb alles wat je hier schrijft ook al 60000 keer gedacht in mijn leven. Goed neergezet! (ik kan trouwens sondevoeding en squats aanraden, haha 😉 )

 13. Goed dat je voor jezelf hebt besloten dat je je niet meer gaat verontschuldigen!
  Weet je wat ik (als mede-maat-36-er) ook zo vervelend vind? Als je dan een keer geen zin hebt in taart op een verjaardag (sorry mensen, ik ben nou eenmaal niet zo’n taartliefhebber) dat mensen je ook gelijk een soort van veroordelen.
  Inderdaad, het is blijkbaar niet snel goed. Niks meer van aantrekken!

 14. Jaaaaaah verschrikkelijk! Wij bezoeken al jaren ‘s zomers dezelfde strandtent en die toiletdame analyseert al jaren mijn figuur. Tussen een miskraam en zwangerschap in (hormoongedoe, gejojo) zei ze ook ongegeneerd recht in mijn gezicht dat ik VEEL zwaarder was dan het jaar ervoor en dat ik echt moest oppassen. Bloed onder mijn nagels! Dit jaar kreeg ik een niet subtiele body scan en geen commentaar. Geen idee of ik ben goedgekeurd 😉
  Maar mensen moeten gewoon lekker hun b*k houden en zich lekker bezig houden met hun eigen leven en gewicht.

 15. Ik herken beide kanten. Vroeger was ik dus een spillebeen en dachten ze dat m’n moeder me te weinig eten gaf. Nu ben ik te dik en krijg ik daar weer opmerkingen over. Maar nu ook al de opmerking gehoord dat ik dan weer niet teveel moet afvallen. Zucht, het is ook nooit goed!

 16. Wat goed dat je het onder de aandacht brengt dat ook slanke of dunne mensen hierop worden aangesproken en dit vervelend vinden! Ik vind die focus op het uiterlijk zelf belachelijk.

 17. Schat, je ziet er lekker fit and happy uit! En dat irriteert mensen. Vooral omdat je een kind op de wereld hebt gezet en er dan weer goed uit ziet. Je zou er eigenlijk nog uit moeten zien alsof je nog zwanger bent en niks meer om je uiterlijk geeft en je hele leven alleen om je kindje draait en nooit meer samen met E10 ??? leuke dingen doet!
  Maar jij niet! Je geniet van alles en dat straal je uit!

  Je bent een super mom ( met een cape)
  ??☑️

 18. haha, ja als je het omdraait, wordt het gelijke duidelijker hoe onbeleefd het is om van die opmerkingen te maken!

 19. Commentaar hebben mensen altijd zeker. Ben je te mager, ben je te dik, …

  Frustrerend!

  Leuke jumpsuit!

 20. Huiselijk genoegen Antwoord

  Er wordt met name op vrouwenlichamen ontzettend gelet. Ik vind opmerkingen zoals jij die noemt zo grensoverschrijdend.

  Een vriendin van mij zei ooit half gekscherend dat zij 20 kg aan kon komen of af kon vallen, maar dat ik het hoe dan ook niet zag. En dat klopt: als er iets niet boeiend is, dan is dat het gewicht van een verder gezond mens.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.