Het kan even schrikken zijn: je kind heeft eczeem. En hoewel deze huidaandoening onschuldig is, kan ie toch voor de nodige onrust zorgen. Vooral ’s nachts… Bij kinderen onder de drie jaar komt (constitutioneel) eczeem erg veel voor. Geen reden om je zorgen te maken maar wel zo fijn om het snel te herkennen. Onze zoon Laurens kreeg er dus ook last van toen hij ongeveer 1,5 jaar oud was. Rode huid in zijn knieholtes die irritatie oplevert. Kindjes gaan dan natuurlijk krabben wat de huid nog geïrriteerder maakt. Heel vervelend voor zo’n kleintje dat er niet veel van begrijpt. Ik vond het tijd om eens wat beter naar eczeem te kijken. Wat is het? Welke klachten levert het op en het belangrijkste: wat kan je er aan doen?

Wat is eczeem?

Eigenlijk is eczeem een doodgewone ontsteking op de huid. Waar het precies vandaan komt is niet altijd duidelijk maar eczeem kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een allergie. Het gaat dan om een reactie van het lichaamseigen afweersysteem die zich kenmerkt door rode vlekken op de huid. Kindjes kunnen het bijvoorbeeld krijgen door bepaalde stoffen in shampoo of badschuim. Het gaat dan om zogenaamd ‘allergisch eczeem’.

Soorten eczeem

Er zijn nogal wat soorten. Laurens had kennelijk constitutioneel eczeem. Dit schijnt het meest voor te komen en wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Naar schatting krijgt zo’n 10 procent van de kindjes last van dit huidprobleem. Een andere vorm is contacteczeem. Dit noemt men ook wel allergisch eczeem en treedt op wanneer de huid in contact komt met een stof waar je allergisch voor bent. Denk aan parfum of zeep. Dan is er nog een derde vorm van eczeem. Deze wordt seborroïsch eczeem genoemd. Over deze vorm is relatief weinig bekend maar de oorzaak ervan zit hem in teveel talg dat wordt aangemaakt.

Klachten

De meeste kenmerken van eczeem herken je direct. Rode huid, jeuk, blaartjes en zweertjes. De huid zwelt op en voelt pijnlijk aan. De irritatie leidt bij kindjes dan weer tot jeuk en dus slapeloze nachten… Eczeem gaat vaak vanzelf weer over zonder tussenkomst van arts. Maar je kunt er zelf ook aan bijdragen dat het sneller voorbij is.

Wat te doen bij eczeem?

Het gaat er bij eczeem vaak om de huid weer onder controle te krijgen. Natuurlijk kan je wachten tot de ontsteking voorbij is maar je kunt dit ook versnellen of in ieder geval de irritatie verlichten. Ouderwetse zalfjes doen het vaak verrassend goed. Denk aan teerzalven bijvoorbeeld. De huidproducten van Dr. Leenarts bieden ook uitkomst. Dermatologen werken ook wel eens met lichttherapie, iets wat vaker voor huidproblemen schijnt te werken.

Wij hebben zelf van de huisarts een vette crème gekregen om zijn huid niet te droog te laten worden. Daarnaast ook een hormoonzalf, maar die gebruiken we alleen als het echt nodig is.

Ben jij bekend met eczeem? Wat hielp bij jou? Please do share!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

  1. Lijkt mij vreselijk als je kindje eczeem heeft. Inderdaad het krabben en de jeuk. Zo lastig voor je kleintje.

  2. Zelf heb ik het ook gehad en het in vreselijk! Ik hoop dat die zalf een beetje werkt bij Lauren en dat het snel over is.

  3. Ik heb vanuit Aliexpress een of andere chinese creme tegen eczeem en psoriasis die roze is en een beetje stinkt. Geen idee wat erin zit, maar zodra ik eczeem heb smeer ik het en de dag erna is het weer kalm. Ik zou je niet kunnen zeggen of het ook geschikt voor kinderen is.

  4. Liam heeft ook last van eczeem…
    Hadden al vanalles geprobeerd, hebben nu een combi van verschillende zalfjes wat goed helpt. Ik schreef er een paar weken terug een blog over…

  5. Heel herkenbaar Laurens is helaas niet de enige die er last van heeft. Ik begin ook op steeds meer plekke lichte trekjes van eczeem te krijgen. De hormoonzalf van de dokter helpt wel tegen het jeuken, maar na verloop van tijd komt het toch weer terug. Ik hoop voor laurens dat het snel weg is… als volwassen is het al niet leuk, laatstaan als kind

  6. Pingback: Veilig in de zon met Drs Leenarts - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.