Solliciteren: you either hate it or love it. Ik ken maar weinig mensen die tot de laatste categorie behoren. Nu ik weer volop in het sollicitatieproces zit, merk ik hoeveel tijd en energie het kost om op te vallen tussen de vaak tientallen andere sollicitaties. Al doende leert men en zo heb ik een aantal tips verzameld die ik toepas bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Maak een goede eerste indruk

Om op te vallen mag je best met de deur in huis vallen. Laat in de eerste zin meteen zien hoe enthousiast je bent over de functie. Zo reageerde ik een paar maanden geleden op een communicatievacature, die me echt geweldig leek. Aangezien het een communicatierol was binnen een informele organisatie, durfde ik nét een stapje verder te gaan, wat resulteerde in de volgende openingszin:

Voorbeeld Toen ik deze te gekke vacature zag op jullie Facebookpagina, hoorde ik het vuurwerk knallen en de feestmuziek losbarsten: mijn droombaan dook voor mijn ogen op.

Deze brief werd zeer goed ontvangen, helaas ontbrak het me aan de benodigde opleiding en achtergrond. Wel leverde het me complimenten op over mijn enthousiasme.

Laat jezelf zien

Lange tijd schreef ik vrij standaard brieven die begonnen met ‘Naar aanleiding van uw vacature….’. Toen ik zelf aan de andere kant van het werving- en selectieproces belandde en ik veel van zulke brieven ontving, realiseerde ik me dat je de lezer echt moet boeien. Je moet eruit springen met je brief. Ik ben wat gaan experimenteren en -mede dankzij het bloggen- het lukte me om een formele brief te schrijven, die volledig BREGJE uitstraalde. Als je mij persoonlijk kent weet je dat ik heel enthousiast kan vertellen en soms nog net niet als een kangoeroe op en neer stuiter. Dit kan ik nu ook in mijn brieven door te laten schemeren, zonder een hysterisch epistel neer te zetten. Ik laat dus echt een stukje van mezelf zien.

Voorbeeld (uit 1 van mijn eigen brieven die zeer goed werd ontvangen)

Ik ben een enthousiaste professional die een goede balans weet te behouden tussen het belang van de medewerker(s) en het belang van de organisatie. Ik durf zelf beslissingen te nemen, ben niet bang voor feedback en sta mijn mannetje (nou ja, eigenlijk vrouwtje!) in uitdagende situaties. Door mijn eigen ervaringen weet ik hoe belangrijk het is dat de zieke en re-integrerende medewerker zich gehoord voelt en dat een goede begeleiding een wezenlijk verschil maakt in het re-integratietraject. Dit komt zowel het herstel van de medewerker, als het terugkeren in het arbeidsproces bij de werkgever ten goede.

Laat je cv op je cv

Je brief is bedoeld om te motiveren waarom jij deze baan graag wilt en waarom de werkgever jou moet uitnodigen voor een gesprek. Het is een soort verlengstuk van je cv. Je cv bevat al je werkervaring, opleidingen en capaciteiten. De werkgever is geïnteresseerd in jou als persoon en wil dus graag lezen hoe jij jezelf in de functie ziet. Wie ben je, waarom pas je zo goed bij de organisatie en andersom? Ga dus niet al je werkervaring opsommen in je brief. Je kunt je werkervaring wel gebruiken om bepaalde vaardigheden aan te halen.

Voorbeeld (fictief): ‘U zoekt een ervaren teamleader die kennis heeft van verzuimbegeleiding. In mijn functie als teamleader bij bedrijf Y heb ik gedurende 3 jaar het casemanagement van de langdurig verzuimende medewerkers beheerd. Ik durf hierdoor wel te stellen dat ik ruime ervaring heb binnen de verzuimbegeleiding. Met succes, de medewerkers die ik begeleid heb zijn allemaal weer succesvol gere-integreerd binnen de organisatie.’

Waarom juist dit bedrijf?

Een hele belangrijke vraag om te beantwoorden in je brief: waarom wil je juist bij dit bedrijf werken? Het is aan te raden om je te verdiepen in de organisatie, bijvoorbeeld via hun website en Facebookpagina of door de informatie in de vacaturetekst. Geef aan waarom je juist voor deze organisatie kiest en waarom jij vindt dat je zo goed past.

Voorbeeld (fictief): ‘Binnen uw organisatie is samenwerking en het leveren van hoge kwaliteit heel belangrijk. Deze waarden zijn voor mij niet meer dan vanzelfsprekend.  Zo ben ik samen met mijn collega’s bij bedrijf Z verantwoordelijk geweest voor de succesvolle lancering van de nieuwe website van organisatie Y, www.website.nl, waarmee we de huppeldepup-prijs hebben gewonnen in 2015.’

Schrijftips

Tot slot nog een paar handige schrijftips:

 • Stuur je sollicitatiebrief door naar een vriend of vriendin, voor een kritische blik. Zou hij of zij jou uitnodigen voor een gesprek?
 • Lees je brief hardop voor. Zo ontdek je of de zinnen lekker lopen
 • Vermijd clichés als ‘Ik ben de geschikte kandidaat voor de functie van chef-kok omdat ik koken heel leuk vind en het goed kan.’ Wees origineel.
 • Gebruik de competenties in de vacaturetekst in je brief. Koppel deze aan je werkervaring om te laten zien dat je over deze vaardigheden beschikt
 • Maak je brief mooi op: gebruik een rustig lettertype zoals Calibri of Arial. Zorg dat je brief is verdeeld in alinea’s en netjes is uitgelijnd
 • Houd je brief kort en krachtig. Maximaal 1 A4 inclusief datum, aanhef en afsluiting is meer dan voldoende.
 • Sluit op een pakkende manier af, zorg dat je de lezer nieuwsgierig maakt, waardoor deze je graag persoonlijk wil spreken.

Voorbeeld: Ik kijk er naar uit om kennis te maken in een persoonlijk gesprek, zodat ik u kan overtuigen dat ik de juiste persoon ben voor deze functie. Ik sta in ieder geval te popelen om aan de slag te gaan!

Tot zover mijn tips, hopelijk heb je er iets aan! Uiteindelijk is het schrijven van een brief iets heel persoonlijks, dus wat voor mij werkt, kan voor een ander weer totaal niks doen. Mijn ervaring is om alle tips die je tegenkomt te bekijken en die dingen eruit te pikken waar jij wat mee kunt.

Heb jij nog tips voor de perfecte sollicitatiebrief? Laat ze achter in de comments of praat mee op Facebook!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

14 Reacties

 1. mathiske's mama blog Antwoord

  Goede tips, het is zo lastig om een goede brief te maken (vind ik) soms is het ook echt demotiverend, maar goed we gaan het zien ?

 2. Wat een goede tips. Zo kom je zeker spontaan en enthousiast over in een brief. Echt tips die ik ook wel kan gebruiken. Mijn brieven zijn altijd veel te stijfjes 😉

 3. Hele handige tips. Bij mij op het werk komt er een grote reorganisatie aan. Voor mij ook een moment om nog eens goed na te denken over alternatieve scenario’s. Ik neem deze tips mee. En voor jou: met zoveel enthousiasme kan het nooit lang duren voor je weer een nieuwe baan hebt gevonden! Succes!

 4. Ben blij dat ik dat niet meer hoef…. 😉 Ik heb ooit een keer een HR-dame geholpen met het selecteren van sollicitatiebrieven en daarvoor moest ik alle CV’s langer dan één A4 weggooien en alle brieven die te ‘druk’ waren.

  • Het selectieproces is heel persoonlijk, dat zie je wel aan hoe jouw collega het aanpakte..Ik kan vrij snel cv’s en brieven screenen, maar zou ze niet zo gauw weggooien op uiterlijk 😉

 5. Hele goede tips, de meeste pas ik eigenlijk wel toe. Mijn broertje heeft me daarin veel tips gegeven. Het enige wat ik nog lastig vind is mijn ‘gat’ van 2.5 jaar. Heb het idee dat mijn brief telkens wordt weggegooid om die reden. Dus hoe ik dat nu het beste kan aanpakken ga ik volgende week overleggen met mn werkcoach bij uwv 🙂

  • Begrijpelijk, dat is ook lastig. Je kunt het wel uitleggen in je brief. Zo heb ik in een brief verteld dat ik een burnout heb gehad en ik werd toch uitgenodigd voor een gesprek. Ik wil er ook weleens met je over sparren of als ik je ergens mee kan helpen: let me know!!

 6. Wat een goede tips, heel fijn ook de voorbeelden erbij! Gelukkig heb ik de brief op dit moment niet nodig… Maar succes voor allen die aan het solliciteren zijn!

 7. Wat een fijne tips! Ook ik moet er weer aan geloven en zit nu volop in een re-integratieproces. Gelukkig heb ik ook een coach die mij helpt en tips geeft. Profilering blijft een moeilijk iets!

 8. Leuk dat je gewaagde brieven durft te schrijven! Doe ik zelf eigenlijk nooit, ik schrijf best standaard brieven met daarin inderdaad een passende motivatie. Bij voorkeur gebruik ik de kernwoorden uit de vacaturetekst. Nou moet ik zeggen dat ik ook bij vrij formele organisaties solliciteer dus better be safe than sorry.

 9. Ik vind het belangrijk dat de brief echt “jou” is. Zoals je praat moet je ook schrijven. Zo was er een keer een sollicitant die een hele nette brief schreef met allemaal dure woorden en die heel erg plat sprak en dus totaal niet zoals de brief, haha!

 10. Uit mijn eigen ervaring is gebleken dat de openingszin heel, heel belangrijk is. Meestal lezen ze niet verder dan de eerste 3 zinnen, dus als deze drie zinnen heel interessant zijn, lezen ze misschien verder. Anders niet.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.