Sinds 1 juni heb ik geen werk en zit ik ‘in de WW’. Ik ben ontzettend dankbaar dat deze mogelijkheid bestaat en dat ik niet meeteen op een houtje hoef te bijten. Toch was het wel even slikken toen ik gisteren het bedrag zag dat er werd overgemaakt. Ik ga er (hopelijk maar héél tijdelijk) een paar honderd euro op achteruit, dus we zullen even creatief met budgetten moeten zijn. Eén van de grootste kostenposten die we hebben is de kinderopvang. Ik wil graag vertellen hoe we dat aanpakken…

Zes maanden kinderopvangtoeslag

De overheid biedt de mogelijkheid om de kinderopvangtoeslag nog zes maanden door te betalen, wanneer één van de ouders werkloos wordt. Op die manier behoudt het kind de continuïteit van het kinderdagverblijf, de regelmaat en last but not least de ontwikkeling, het speelplezier en de sociale contacten met zijn of haar vriendjes.

Toen ik hier achter kwam was ik ZO blij! Ik voelde me namelijk al heel schuldig dat Laurens van de kinderopvang zou moeten als ik geen werk meer had. Hij kan er niks aan doen, dus het voelde een beetje als ‘straf’ voor hem dat hij er dan vanaf zou moeten. Ik kan me voor mijn peuter wel wat leukers voorstellen dan 7 dagen per week, 24 uur per dag met zijn loedermoeder opgescheept zitten. (Denk aan het korreltje zout mensen) Etienne en ik hebben besloten om Laurens 1 dag minder naar de opvang te laten gaan, zolang ik nog niet werk. Dit betekent dat hij nu op dinsdag en donderdag lekker gaat spelen met zijn vriendjes. Op die dagen kan ik me volledig (en ongestoord!) richten op mijn sollicitatieactiviteiten. Er zijn al flink wat brieven en mails de deur uit gegaan en ik hoop dat ik gauw een positief bericht met jullie kan delen!!

Na zes maanden

Stel nou dat ik op 1 december nog geen werk heb, dan zou de kinderopvangtoeslag stoppen. We zijn dan genoodzaakt om Laurens van de opvang af te halen, want dan is het helaas onmogelijk om de kosten voor het kinderdagverblijf op te hoesten. Voor twee dagen in de week betalen we maandelijks toch ruim 600 euro. (Zonder toeslag)

Om die situatie te voorkomen heb ik besloten dat 1 december mijn deadline is en ik voor die datum aan het werk wil zijn. Aan mijn enthousiasme, inzet en doorzettingsvermogen zal het in ieder geval niet liggen!

Mocht je meer informatie willen over kinderopvangtoeslag en werkloosheid klik dan hier.

Heb jij ervaring met werkloosheid en kleine kinderen? Hoe ging jij hiermee om?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

17 Reacties

 1. Voor jou ook heel fijn dat dit kan, zo kun je je op de dagen dat Laurens er niet is ook focussen op je sollicitaties!
  Ik hoop dat je snel een nieuwe baan vindt die bij je past!

 2. Wat fijn dat het op deze manier kan. Ik wist helemaal niet dat de opvang nog zo lang vergoed werd.

 3. Ik heb het ook. Ik wil zijn plekje behouden en ik vind dat hij andere dingen leert op de kinderopvang dan dat hij thuis kan leren. Dus ik ben ook voor kinderopvang. HIj gaat maar twee dagen, maar dat geeft mij twee dagen de ruimte om het huis op orde te krijgen en te solliciteren.

 4. Ik kende de regel ook niet van 6 maanden door betalen. Wat fijn!
  Best een prijzige opvang…

  Voor de peuterspeelzaal twee ochtenden betalen we gelukkig een stuk minder. En toch nog geluk dat we ook daar iets voor terug krijgen.

 5. Suus / babyisthenewblack.nl Antwoord

  Oh wauw joh, ik wist dat niet van die regeling van een half jaar. Wat ontzettend fijn en schappelijk! Ik ga zo ontzettend mijn best doen met duimen draaien voor een fijne nieuwe job. Dat gaat gewoon lukken voor 1 dec. Zet hem op! XX

 6. Ja zo hebben wij het toen ook gedaan. Inmiddels geen opvang meer en als ik buiten de deur werk, dan vangen de oma’s hem op. Wel jammer, maar anders niet te doen.

 7. Wow wat is dat toch duur in Nederland! Lijkt een perfecte tussenoplossing met een dagje extra thuis en toch twee dagen voor de gezelligheid. Heel veel succes met je banenzoektocht.

 8. htWat fijn zeg! Ik hoop ook snel werk te hebben al is het maar 1 dag, want dan heb ik ook recht op die toeslag.. Nu niet.

 9. Ik was het eerste jaar van Leia nog studente en zij mocht destijds nog niet naar de kinderopvang ivm een te hoge kans op infecties en ziektes door haar vroeggeboorte en dus slechte weerstand. In mijn stage periode heb ik er dan ook voor gekozen om een tijdens mijn stage uren een aantal dagen per week bij mijn ouders te zijn met haar waardoor zij haar konden opvangen en ik mijn studie af kon maken. Na het behalen van diploma heb ik een maand of 4 aan huis gezeten en daarna ben ik begonnen met werken. Eerst veel minder uren dan nu, en ben ondertussen zelfs nog van baan gewisseld. Ik heb dan ook net als jij van alles uitgezocht om te ondervinden dat je inderdaad nog een half jaar gebruik kunt maken van de kinderopvangtoeslag. HOERA! Ik moet alleen wel zeggen, dat op de dagen dat ik thuis was en haar wel ‘moest’ brengen, ik haar ontzettend miste en niet kon wachten om dr weer op te halen. Aan de andere kant kon ik ook gelijk wat dingen in huis doen en belangrijke (financieel) dingen afhandelen. Gelukkig ben ik tussen de 2 banen maar een week of 3 werkloos geweest. Ik hoop dat je snel weer wat vindt! Maar daar ga ik wel vanuit met die vlotte babbel! Succes lieverd!

 10. Kleine Prinses Antwoord

  bij ons is dat een volledig ander systeem. Werkende ouders en alleenstaande ouders krijgen wel voorrang, maar eigenlijk kan iedereen opvang vragen

  • We kunnen ook altijd opvang krijgen hier, alleen krijg je geen toeslag als je niet werkt ove boven een bepaalde inkomensgrens verdient. Dat betekent dat je de opvangkosten volledig zelf moet betalen en das veel geld helaas. Betalen jullie in België een eigen bijdrage voor de opvangkosten?

 11. Fijn dat die mogelijkheid er is! Ik heb er zelf geen ervaring mee en verwacht ook niet dat ik er in de toekomst mee te maken zal krijgen (alleen de jongste gaat nog naar de bso).
  Succes met solliciteren, hopelijk hoef je niet van dat hele half jaar gebruik te maken!

 12. Ik heb ook precies in deze situatie gezeten. Ik heb inderdaad ook de eerste zes maanden mijn zoontje naar de kinderopvang laten gaan. Wel 2 dagen ipv 4 dagen

 13. Fijn dat je het door kan laten lopen nu voor een half jaar. Ik vind het kdv echt een toegevoegde waarde hebben voor je kind, ze leren daar zo veel. Natuurlijk thuis ook, maar toch is dat anders.
  Hopelijk heb je gewoon voor die tijd lekker een baan en hoef je je nergens zorgen over te maken! 🙂

 14. Fijn dat je het door kan laten lopen nu voor een half jaar. Ik vind het kdv echt een toegevoegde waarde hebben voor je kind, ze leren daar zo veel. Natuurlijk thuis ook, maar toch is dat anders.
  Hopelijk heb je gewoon voor die tijd lekker een baan en hoef je je nergens zorgen over te maken!

 15. Huiselijk genoegen Antwoord

  Als je niet alle opvanguren opmaakt waar je volgens de berekening recht op hebt, dan loopt de opvangtoeslag zelfs nog door tot het einde van het jaar – dus misschien heb je zelfs nog een extra maandje respijt 😉 .

  Ik ben per eind februari vrijwillig baanloos en heb ook zitten puzzelen met de opvang, vandaar. De berekening staat ook in je link.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.