Koken en eten: ik hou d’r van! Zeker nu ik een hele fijne, ruime keuken heb met veel werkruimte. Ik heb in de afgelopen drie maanden meer taarten gebakken dan in alle jaren dat we hier nu wonen. Ik ben steeds meer aan het expirimenteren met gerechten en dat bracht me op het idee om mijn liefde voor koken eens in een TAG te gieten!

Welk voorwerp wordt het meest gebruikt in jouw keuken?

De oven! Zo ontdekte ik vorige week nog dat simpele minikrieltjes echt veel lekkerder worden als ik ze in de oven bak met olie, knoflook en rozemarijn. Ook bak ik er tosti’s en kroketten in. Om nog maar te zwijgen over de taarten die er tegenwoordig uit rollen…

img_20160326_211409.jpg

Wat is het allerlekkerste gerecht dat je ooit zelf hebt gemaakt?

Poeh hee, dat zijn er wel meerdere. Mag ik dat zeggen van mijn eigen kookkunsten? Ja toch?!

Een favoriet is wel de Babi Ketjap Douze Points uit het boek ‘k hebjelief, en trek! van Paul de Leeuw. Een ontzettend simpel recept, maar ZO lekker! De basis bestaat uit een heleboel uien, ketjap, knoflook en hamlapjes. Het allerlekkerste – zoals met de meeste stoofgerechten – als je het al 1 dag vantevoren maakt!

Een goede tweede is een zomerfruit-tiramisu. Als ik die op tafel zet, blijft iedereen maar lepelen. Ook al is het door de mascarpone ontzettend machtig, het is té lekker om vanaf te blijven. Ik zal hem deze zomer weer eens maken het recept met jullie delen!

Vertel eens over je grootste keukenramp!

Dat zijn er meerdere geweest. Zo werkte ik in mijn studententijd regelmatig in de grote keukens van cateraar Maison van den Boer. We maakten daar het eten klaar voor bijvoorbeeld het Circustheater in Scheveningen. De hoeveelheden waren vaak heel groot. Zo hadden we een keer een heleboel curry die gevacumeerd moest worden, zodat het op locatie verwarmd kon worden in de stoomoven. Het vacumeren was een precies werkje en toen ik even niet oplette, kwam de zak verkeerd in de machine te liggen. De zak ontplofte en het hele apparaat zat onder de gele curry. Drie keer raden wie er op haar rug tussen het apparaat kon schuiven om het schoon te maken.

Thuis heb ik weleens een blikje tomatenpuree geopend dat over de datum was – wist ik veel. Ik kan je niet aanraden om het ook te proberen, het blikje ontplofte en mijn HELE keuken zat onder de rode spetters. Voortaan check ik dus even de datum…

Wat is je favoriete kookboek?

Het eerder genoemde boek van Paul de Leeuw is echt geweldig! Hij heeft recepten gekoppeld aan bepaalde perioden in zijn leven. Je vindt er een variatie in van traditionele recepten tot vette happen: wat ze gemeen hebben is dat ze onwijs lekker zijn en je er niet allemaal gekke ingrediënten voor nodig hebt. Het boek ziet er inmiddels niet meer uit, omdat ik het vaak naast de kookplaat zet: vetspetters all over the place!

Wat is jouw succesrecept voor een etentje met vrienden of familie?

Ik begin het liefst met mijn befaamde groene soep. Als hoofdgerecht maak ik een lekkere pasta, zoals de Goddelijke herfstpasta van Fantastic Moms. Als toetje kies ik dan de zomerfruit-tiramisu of de Zupfkuchen die ik laatst maakte, een hele lekkere chocoladetaart.

img_20160328_202241.jpg

Wat is jouw ultieme keukenhack?

Nou ik ben dus echt spuit 11 als het op lifehacks aankomt, dus ik kan er zo niet eentje bedenken die ik vaak gebruik. Wel las ik laatst dat je blijkbaar slagroom kunt kloppen door het in een glazen pot te doen en 45 seconden stevig te schudden. Scheelt een hoop gedoe met de garde of mixer. Alhoewel ik het aflikken van die mixerkloppers altijd wel een feestje vind, dus misschien hou ik het daar wel bij.

Welk recept heb je meegenomen uit je ouderlijk huis?

Dat zijn er wel een aantal! Mijn favoriet is de klassieke macaroni ham/kaas van mijn moeder. Macaroni koken, in een hapjespan gooien met een blikje tomatenpuree, stukjes schouderham (het liefst plakjes die weer in stukjes zijn gesneden) en een zakje geraspte oude kaas. Lekker opbakken en klaar is Kees!

Daarnaast is de knoflooksaus, beter bekend als roze saus favoriet! Ook zo makkelijk: ketchup, mayo, knoflook en een beetje melk of koffieroom: roeren en je hebt de allerlekkerste saus die je bij honderd-en-één dingen kunt eten. Ik kan zo een half stokbrood opeten, terwijl ik de stukjes dip in de roze saus!

Tot slot: welke drie producten zijn volgens jou onmisbaar in ieders (koel)kast?

Sinds ik door Geertje van Lifesabout besmet ben met het koken zonder pakjes of zakjes-virus heb ik altijd gezeefde tomaten, allerlei verschillende kruiden en verse knoflook in huis. Hiermee kun je een heerlijke basissaus voor pasta’s maken. De afdeling oosterse kruiden, zoals gemberpoeder, ras-el-hanout, kurkuma en komijn doen het heel goed als ik wat meer Oosterse trek heb.

Dat was hem dan, mijn eerste eigen tag! Ik hoop dat je hem leuk vindt en dat je hem ook over wilt nemen! Laat even een linkje achter hieronder, ik maak over een tijdje een overzicht van alle bloggers die de tag hebben ingevuld!

Bij deze vraag ik vast aan mijn mede-keukenprinsessen Geertje, Nesrin en Nicole om hem ook in te vullen!

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

22 Reacties

 1. Dat wist ik niet van tomatenpuree, ik durf nu geen blikje neer open te maken zonder de datum te checken?. Fijn dat je keuken af is en je zo gelukkig bent met je oven. Ik ben niet zo’n keukenprinses. Maar soms krijg ik ineens kookkriebels (zeldzaam). Mijn probleem is alleen dat ik mijzelf dan een Robert Kranenburg waan en mijn kookfestijn eindigt dan vaak in een groot fiasco ?.

 2. Super leuk meid deze tag! Ik kom een keer een lekker taartje bij je eten 😉 En de tag ga ik zeker invullen!

 3. Jij kookt bij de volgende bloggers meeting begrijp ik? Heb wel redelijk hoge verwachtingen nu dat begrijp je vast haha 😉

 4. Leuke TAG! Die ga ik ook een keertje invullen. Leuk! Dat tomatenpuree ontploft als die over datum is wist ik echt niet. Tip van het jaar dus! haha.

 5. Leuke tag Bregje! Ik wist niet dat Paul een kookboek had.

  Bedankt voor het taggen, ik neem em zeker over.

 6. Leuk! Een goed kookboek kenmerkt zich door de verkreukeldheid / viezigheid ervan 🙂
  Gaaf dat je steeds meer kookt zonder pakjes en zakjes, dat heb ik ook geleerd toen ik in het buitenland ging wonen waar ze die niet hadden. Mijn moeder heeft een jaar geleden van die nasi / macaroni mixen voor mij meegenomen (op verzoek) maar ze staan hier nog steeds.

 7. Pingback: Rampzalige keukenverhalen & heerlijke gerechten - Everyday-Life

 8. Pingback: De keukenprinses TAG -

 9. Pingback: TAGGING TUESDAY: de Keukenprinsestag – Mathiske's mama Blog

 10. Pingback: De Keukenprinses - Mamaliefde

 11. Pingback: Ben ik een prinses in de keuken Tag - Mama met een Blog

 12. Pingback: De Keukenprinses TAG - Veusteveul.nl

 13. Pingback: De tien minst gelezen artikelen van 2016 - Veusteveul.nl

 14. Pingback: Het Grote Tag overzicht; vragenlijstjes die je op je blog vrij kan overnemen - Bloggerslijst

 15. Pingback: De Keukenprinses - Mamaliefde

 16. Pingback: Het complete tag overzicht: 91+ blogtags | Bloggen Baart Kunst

 17. Pingback: 40 Q&A Vragenlijsten (Tags) voor YouTube in het Nederlands

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.