Oh lieve mensen, wat ben ik afgelopen donderdag toch in de watten gelegd! Zoals je misschien al hebt gelezen, nam Etienne mij mee op datenight en ik had geen idee waarnaartoe. Heel stiekem had ik wel een vermoeden, maar zeker wist ik het niet. Ik begon te twijfelen toen Etienne ‘s middags zei dat het ongeveer een half uur rijden was. Ik raakte een beetje confuus, want mijn eerder genoemde vermoeden, Restaurant Vanille in Eijsden, viel hierdoor af. Eenmaal in de auto vroeg hij me om de navigatie aan te zetten. Richting Eijsden. Hij had de navigatie eerder op ‘fiets’ staan, dus dat verklaarde de lange reistijd. Mijn wens kwam uit, we gingen sjiek dineren met de heerlijkste gerechten…
We konden recht voor de deur parkeren, wat erg handig was met mijn pumps. Zo vaak loop ik niet op hakken tenslotte. Restaurant Vanille ligt in het knusse centrum van Eijsden, een plaats net onder Maastricht. Het restaurant heeft aan de achterkant een gezellige ommuurde tuin, die heel sfeervol is ingericht. We boften met het weer, want het was de perfecte temperatuur om buiten te zitten, terwijl de vogeltjes druk fluitend rondvlogen. Het voelde een beetje als vakantie!
We werden hartelijk ontvangen en begonnen met een aperitiefje van huisgemaakte limoncello met wat prosecco. Een prima begin als je het mij vraagt, dat smaakte naar meer! Etienne had speciaal op donderdag gereserveerd, omdat Vanille dan haar Tasting menu serveert. Dit menu bestaat uit 6 gerechten met 3 glaasjes bijpassende wijn. Het water liep me in de mond bij het zien van de gerechten die afgelopen donderdag op het menu stonden.
In deze blog:
Verrassende smaakcombinaties en prachtig om te zien
Een opmerking vooraf: ik weet niet meer tot in detail wat er in elk gerecht zat. De reden daarvoor is heel simpel, ik was te druk met genieten..;)
We begonnen met een gerechtje met makreel en garnaaltjes. Ik eet (en ken) makreel vooral in de gerookte variant. Het was heel verrassend om hem eens op een andere wijze te eten, vergelijkbaar met hoe je een harinkje eet. De smaken dansten een wals door mijn mond en elke hap was een feestje. Het bord (en alle volgende gerechten) is met zorg en oog voor detail opgemaakt, zodat het niet alleen je smaakpapillen, maar ook je ogen verwend worden door dit moois.
Na de eerste gang volgde nog een gerechtje met een zacht gegaard eitje, asperges en serranoham. Daarna heerlijke gamba’s met tomaatjes en als hoofdgerecht een stukje eendenborst met ganzenlever, waarbij een verrukkelijke risotto met rode bietjes werd geserveerd.
Na het hoofdgerecht kwam een crostini met daarop zijdezachte geitenkaas, die gegratineerd was met een sausje van honing en lavendel…geloof mij, het scheelde niet veel of ik had het bord afgelikt, ZO lekker was dit! Het dessert bestond uit frambozenmousse, yoghurtsorbet en rabarber: een verrassende combinatie van zuur en zoet. De bolletjes frambozenmousse waren perfect rond, dus daar zat ik eerst even vol bewondering naar te kijken.
Geruisloze service
De bediening is ontzettend prettig, gastvrij en geruisloos. Huh? Geruisloos? Natuurlijk maken ze wel geluid, maar je merkt er niks van. Ik vind het heerlijk, als je in een restaurant zit, dat je niet steeds afgeleid wordt door bediening die je continu komt storen, veel geluid maakt of steeds net te dichtbij je tafel staat te kijken of je al klaar bent. De medewerkers van Vanille geven je alle ruimte, zijn ontzettend vriendelijk en geven je het gevoel dat je meer dan welkom bent. De chef loopt zelf ook regelmatig mee en vertelt, net als zijn team, met alle liefde over de gerechten die hij je voorzet.
Wat heel erg leuk is, dat ik jaaaaaren geleden, toen ik nog een jonge blom was, stage liep in een groot hotel hier in Maastricht. De eigenaar van Restaurant Vanille, Peter van Rooij, was destijds chef in dat hotel. Toen ik donderdag op weg naar het toilet voorbij de keuken liep, raakten we aan de praat. Het is zo leuk om te zien en horen dat iemand vol passie over zijn “kindje” spreekt. Ik wist destijds al dat hij heerlijk kon koken en het was daarom ook een feestje om dat nu weer een keer te mogen ervaren in zijn eigen restaurant.
Een wens die uitkwam…
Mijn wens is absoluut uitgekomen. Het was heerlijk om samen met Etienne aan tafel te zitten, te kletsen en te genieten van het mooie weer. En het eten was van begin tot eind geweldig! Ik zet de wens gewoon weer op mijn lijstje voor 2017, dan hebben we een goed excuus om weer terug te gaan. Het totaalplaatje klopte: goede service, het beste gezelschap en uitstekend eten. Absoluut een avond met een gouden randje, waar ik met heel veel plezier aan terugdenk. Alleen een beetje jammer dat die meneer een paar tafels verderop zijn telefoon niet op stil had gezet en tot twee keer toe “Waterloo” van Abba loeihard over het rustige terras schalde. Het zit nog steeds in mijn hoofd… 😉
Bij thuiskomst was onze oppas, mijn vriendin Rachelle, overigens niet direct geïnteresseerd in een verslag van onze avond, ze keek als eerste naar mijn handen in de hoop daar een verlovingsring aan te treffen. Er waren meer mensen die deze hoop gedachte hadden, maar helaas moet ik jullie teleurstellen. Deze avond had absoluut een gouden randje, maar geen gouden ringetje… 😉
Hou jij ook zo van uitgebreid dineren?
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
8 Reacties
Ah super fijn dat je zo genoten hebt!
Dat ziet er lekker uit zeg!!! Ik krijg er helemaal zin in.
Oh wat een heerlijke avond. Van je blog spat het enthousiasme af, dus het is zeker een fantastische avond geweest!
Dat staat ook echt nog op n wensen lijstje.
Wat een mooie avond! Jammer dat er geen aanzoek was 😉
Gelukkig heb ik er al eentje van jou op zak! ??
Dat ziet er heerlijk uit, fijn dat je zo genoten hebt 🙂
Oooooh wat ziet dat er heerlijk uit Breg! Je straalt helemaal op die foto 😉 Jammer van het aanzoek hihi.
Wat een mooi terras alleen al, ziet er allemaal heerlijk uit!